Woodland hagen: Skogsbunnsplanter. Del 3


Som før sagt har jeg stort sett satset på ulike typer bunndekkerplanter i woodland hagen min for å unngå ugress. Siden jeg ikke har visst hva som vil trives hos meg har jeg testet ut ulike typer planter. Hittil ser faktisk det meste ut til å overleve, men siden hagen er ganske omfattende og jeg ganske nylig begynte å etablere denne, så er det jo stort sett mye åpne områder som langt fra er dekket. Jeg håper jo på at plantene i vår virkelig skal spre seg! :-)

Ikke alle plantene er like tradisjonelle- og noen vil du kanskje  reagere på at jeg i det hele tatt etablerer!? Som for eksempel planten på bildet til venstre:
Aegopodium Podagraria Variegata, mer kjent som variegert kråkefot.
Kråkefor er jo en hatet ugressplante i de fleste hager, men jeg synes faktisk den variegerte varianten er ganske vakker, tett og frodig! Jeg kjøpte derfor et eksemplar av Langangen Planteskole våren 2012. PS: Bildet er fra deres hjemmeside, siden min plante ikke rakk å bli så veldig stor i løpet av fjorårets sommer. For å forhindre spredning har jeg skåret bunnen av en stor plasttønne, gravd denne ned slik at toppen så vidt kommer over bakkeplan. Planten er så etablert inni tønnen. Jeg har fylt på med bark rundt og oppå plastkanten så den ikke skal være synlig.
Kråkefot tåler halvskygge/ skygge. Den trives stort sett over hele Norge og har det virker ikke som den har samme spredningstendens som den vanligere varianten.


Bildet til høyre:
Cornus Canadensis er en fin bunndekker som opprinnelig kommer fra Canada. Plantene tilhører Kornell familien, men danner store tuer som sprer seg via rotskudd. I Juni får den mengder av hvite blomster med fire kronblader, typiske for korneller. Senere på høsten dannes spiselige bær. Cornus Canadensis blir mellom 7- 20 cm høy og trives i halvskygge til skygge- altså en perfekt woodland vekst! Den er herdig til sone H5.
Jeg har plantet denne i fjor vår og håper jo den vokser relativt raskt... ;-)


Bildet nedenfor:
Vinca Minor, eller "Gravmyrt" er en velkjent skyggeplante i Norge siden den er relativt godt utbredt over det meste av landet. Den sprer seg ved rotutløpere og kan oppleves som invasiv siden den sprer seg relativt raskt på steder hvor den trives.
Den vanlige varianten har enkle, blå blomster i Mai- Juni. Bladverket er friskt grønt og planten er dessuten vintergrønn. Planten trives både i sol, halvskygge og skygge og blir ikke mer enn 20-30 cm høy. Om du planlegger å plassere denne i et bed sammen med andre woodland vekster ville jeg nok ta meg ekstra bry med å avgrense den. For eksempel ved å skjære bunnen av en bøtte, grave denne ned til den er litt høyere enn jordoverflaten. Skjul gjerne kanten med et lag bark.
Planten er herdig til sone H6 og kan altså benyttes de fleste steder i Norge.

Vinca Minor kan skaffes i flere ulike varianter. Selv har jeg dem i blått og hvitt, foruten en fylt variant i burgunder, kalt "Vinca Minor Multiplex" (kjøpt på Langangen planteskole.)
Forøvrig gjelder samme spesifikasjonene som ovenfor. (Bildet til høyre er fra Langangens webside.)

Bildet nedenfor:
En Woodland hage er jo nesten ikke komplett uten noen eksemplarer av Løytnantshjerte!?
Lamprocapnos Spectabilis (Tidligere kalt: Dicentra Spectabilis) Den kan vel knapt kalles en bunndekker siden den danner knoller- ikke utløpere.
Blomstringen foregår i April- Juni, men klipper du dem bort like etter blomstring kan du med stor sannsynlighet oppleve en gjenblomstring litt senere på sommeren.
Planten trives både i sol og halvskygge. Blomstene er hengende, rosa og kan kanskje minne om små rosa hjerter?  Veksten kan bli rundt 60cm i høyde og er en kjær gjenganger i skogen min.


Lamprocapnos Spectabilis kommer også i helt hvitt - og jeg har kanskje enda flere av dem i denne "fargen".
Høyde, blomstring og plassering er det samme som for dens rosa søster, men den hvite har rykte på seg for å kunne fortere "gå ut" i hagen. Jeg har ikke hatt dem tilstrekkelig mange år til å kunne verifisere eller avkrefte dette.


Hylomecon Japonicum (Gullkopp) er kanskje en woodland vekst mange vil overse, men som jeg er veldig glad i!
Dette er en japansk skogsbunnplante som sprer seg med utløpere.
Den danner fine klynger med planter som blomstrer rikt med enkle, gule blomster i Mai- Juni. Hylomecon minner kanskje litt om våre smørblomster, men blomstene er langt større enn disse. En vakker plante som virkelig lyser opp på skogsbunnen!
Høyden er opp til 20 cm og den kan trives opp til sone H5.

Flere skogsbunnplanter følger i senere blogginlegg.


Ha en fortsatt riktig fin vårdag! 



Kommentarer

  1. Takk for nok et interessant innlegg, Stein. Vanningsanlegget vårt får du på Grønt Fokus utenfor Kristiansand (sender over hele landet).

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Bjarne :-)
      Da skal jeg ta meg en tur inn på Grønt Fokus sine hjemmesider og kanskje bestille meg noe tilsvarende! ;-)
      Ha en forsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  2. Så flott den vinrøde vincaen er! Den har jeg ikke sett før. Den Cornus canadensis skal jeg få kjøpt meg også. Den er kjempefin ! Den hvite løyntnantshjertet er nok ikke like lett å få til som den rosa. Men den greier seg stort sett bra.
    Ha en fortsatt fin dag :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit. Takk for hyggelig hilsen. Jeg ser at BoGrønt har Cornus Canadensis i sin plantekatalog i år, så den kan sikkert skaffes hos dem! :-) Du har sikkert rett ang. den hvite løytnantshjerteplanten, så jeg får nyte den så lenge den kommer tilbake :-)
      Ha en fin dag
      Stein

      Slett
  3. Dette ser spennande og flott ut. Blir interessant å sjå når det startar veksten til våren om kva plantar som vil formeire seg og trivast. Kanskje alle? :)
    Spennande plantar du har også. Kvit Løytnantshjerte har eg sådd i år. Frøa står ute, håper dei vil spire. Ein gamal kolega av meg kalte dei for " bevrande hjerte", sikkert fordi dei dingla på stengelane.
    Ha ein god dag vidare!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei MarJe. Bevrende hjerte var jo både flott og informativt! ;-) Ja, det skal bli spennende å se hva som har overlevd etter vinteren. Håper du får mange små planter av de hvite løytnantshjerte frøene, for de passer i grunnen inn over alt i hagen! ;-)
      Ha en fortsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  4. Vinca Minor hör till en av mina favoriter, den växer fort och är vacker, jag ha rbåde den lila och i vit.

    Häls Anna

    SvarSlett
    Svar
    1. Så flott Anna! Jeg liker planter som vokser fort, for hagen virker jo fortsatt veldig tom... Ha en fortsatt riktig fin dag.
      Stein

      Slett
  5. Tänk när allt detta gror till, vilken fantastisk syn det kommer bli. Blodrot har jag försökt flera gånger men den vill inte hos mig, suck, den fyllda är ju så vacker. Ja du har många skönheter här i din skogsbunn :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Mia. Så synd blodrot ikke vil etablere seg hos deg! Om mine klarer å etablere seg og (forhåpentlig) vokse om noen år, så skal jeg prøve å huske på deg! :-)
      Ha en forsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  6. Det kommer bli fantastiskt fint!! tänk när allt vuxit till sig!
    Cornus Canadensis vill jag också ha!
    Vinca Minor har jag flera olika men ingen sån där dubbel lila, don växer mycket bra så förra året klippte jag ner mina.
    Kul att se växter och planer
    Mariana

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Mariana.
      Jeg liker også Cornus Canadensis veldig godt! Bærene er røde om høsten og fuglene setter pris på dem, så den kan jeg anbefale :-)
      Om mine fylte Vinca Minor sprer seg skal jeg sende en avlegger til deg ;-)
      Ha en fortsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  7. Du er heldig som kan lage en ekte og stooor woodland-hage. Blir skikkelig fint!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Vigdis
      takk for det :-) Ja, jeg setter stor pris på hagen, men jeg synes folk som har hagen sin hos seg hver dag er veldig heldige ;-) I Oslo må jeg jo nøye meg med en bybalkong.. :_)
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg