Woodlandhagens bunndekkere. Del 6

Nå er det bare en uke til Påsken begynner. I fjor på denne tiden var elven isfri, marken var snøfri og telen gått av jorden. I skogen blomstret krokus for fullt sammen med tysbast, scilla og mange andre løkvekster. Slik er det ikke i år på samme tid! Snøen ligger fortsatt hvitt og bakken er så hard som stein!
Det er på denne tiden jeg virkelig lengter aller mest etter alt som er grønt! 
Derfor tenkte jeg å fokusere litt på skogsbunnens grønne bunndekkere denne gangen!
Mose er en bunnvekst de fleste hageeire har et blandet forhold til. Vi ønsker ikke den skal få fotfeste i plenen vår, men vil gjerne se den vokse på steiner, hagefigurer og trestammer. 
For meg er mose en av skogsbunnens aller vakreste vekster! Den klarer i stor grad å forhindre fremvekst av ugress, er grønn og frisk og vokser ikke  i høyden.
Om du ønsker å plante andre woodland vekster i et mosebed går det stort sett ypperlig!Anemone Nemorosa Virescens
er vel ikke av de vakreste blomstene i en hage, men likevel noe en merker seg. Selve blomsten er til forveksling lik bladveksten på denne planten. Blomstene er litt lysere grønne enn selve bladene, men har ellers samme form.
Planten blomstrer i Mai, blir mellom 20-30 cm høy og sprer seg i liten grad. 
Den trives i forhold fra sol til skygge og jeg tror denne planten kan dyrkes de fleste steder i landet.
Nedenfor: 
Bregner har jeg mange typer av. Norske varianter trives og vokser stort sett vilt i skogen vår. Men jeg har også plantet inn mer uvanlige sorter (for nordiske forhold), som planten på bildet nedenfor: 

Asplenium Scolopendrium
er en bregne med sverdformete bladverk. Den er en fin plante med tett vekstform. Den passer fint i samplanting med øvrige medlemmer av bregnefamilien. 
Jeg er litt usikker på herdigheten, men sies å skal kunne takle temperaturer ned til -28C. 

Bildet nedenfor: 
Athyrium Otophorium. 
Dette er en bregne med lyse, nesten hvite "blader" på brunrøde stilker. Den er en vinterherdig plante som tåler temperaturer på ned til -40C.
Fin i samplanting med andre bregner og bladvekster som kontrastplante! Mitt eksemplar på bildet ble ikke særlig stor i fjor, så jeg er spent på hvordan den blir i år! 


Bildet nedenfor:
En annen flott bregne i samme familie er Athyrium "Lady in Red". Den er veldig vakker å plante slik at den ses i motlys siden stilkene blir høyrøde og "selvlysende" når solen skinner gjennom dem!
Også denne bregnen tåler temperaturer ned til -40 grader.
Bildet er ikke mitt eget, men lånt fra nettstedet til det firmaet hvor jeg kjøpte bregnen (http://fibrex.co.uk ).


Bildet nedenfor:
Når jeg først er innom bregner av denne familien er jo ikke Athyrium Nipponicum Pictum til å kunne unngå!?

Den er sølvfarget med tegninger som tenderer mot sølvgrønt. Også dette bildet har jeg lånt fra Fibrex.co.uk. Min plante ble ikke så veldig stor i løpet av forrige sommer...

Bildet til høyre:
Denne planten er kanskje mer kjent i skyggefulle deler av hagen rundt om i landet!?
Det norske navnet er Hasselurt. Asarum Europaeum på latin.
Planten blir rundt 10-20cm høy og sprer seg i fine, tette klaser ved frøformering.
Hasselurten er vintergrønn og trives i halvskygge til full skygge! Den kan dyrkes stort sett over hele landet (Sone H7)
Den blomstrer med unnseelige blomster (dekket av bladene) i April- Mai. Et tips om du ønsker å spre denne over større områder er å høste frøene om høsten og spre den forsiktig i omkrets rundt morplanten. Ellers har disse frøene en tendens til å falle ned under den eksisterende planten og sprer seg derfor meget sakte..

En flott, grønn plante å bruke på steder i halvskygge, eller ved vann er Tallerkenplanten, ( Astilboides Tabularis)
De store, nesten helt runde bladene gir et eksotisk og sjarmerende preg der de blir plantet. I mine øyne har de nesten noe forhistorisk ved seg og passer godt i samplanting med andre bladvekster som har ulike former og farger.
Bildet er ikke mitt. Det er lånt fra "Finegardening.com".

Min plante har etter to år blitt så stor at den nå er klar til å deles opp i flere eksemplarer jeg skal plante rundt i skogen.

Bildet til høyre:
Dryopteris Polydactyla er en vakker bregne i samplanting med litt storbladete planter, som her; Bergenia.
Dryopteris Polydactyla har lette, skjelettaktige blader. Den blir mellom 75- 120 cm og trives i halvskygge til full skygge.
Den har middels rask vekst og kan dyrkes i store deler av Norge (H6)


Flere bunndekkende planter for halvskygge/ skyggeforhold følger i fremtidige blogginlegg.Ha en forstatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. Wow vilka underbara växter du visar, det kommer bli super fint. Hasselört hör till en av mina favoriter.

  Kram Anna

  SvarSlett
 2. Åh, her var det mye som vekket ha-begjæret mitt. Jeg ble overrasket over at bregnene var så kuldesterke. Det lover godt for framtidige muligheter her i hagen også. Lurt tips du kom med om spredning av Hasselurt. Det har jeg lagt meg på minne.
  Jeg gleder meg allerede til neste innlegg her fra Woodlandet ditt:)

  SvarSlett
 3. Så mye fint du har! Jeg kjente at en ny dille er i emning. Bregner! Her må jeg nok ut å handle ja : )

  SvarSlett
 4. Den som ändå hade en skogsdunge, du visar så mycket fint. Dina ormbunkar ser ju jättefina ut, silvriga, rödstjälkade, mmm... och din halvcirkel kommer bli som ett lite chateau i svenska skogen. härliga inspirerande inlägg, men tyvär har jag ju bara en knötteliten stadshage. njuter av din bilder av skogen :)

  SvarSlett
 5. Dette var spennende. Jeg har ikke tenkt så mye på de grønne vekstene , men de gir jo en egen ro. Håper du viser utviklingen av alle de nyplantingene når de viser seg etter denne vinteren. Ha en god påske! Håper du får kost deg med alle prosjektene dine.

  Klem

  SvarSlett
 6. Hei! Skulle ønske jeg eide en løvlund så jeg kunne fråtse i disse plantene. Astilboides har jeg også. Den skal deles. Den står sammen med bronseblad og bladverket kler hverandre godt. Inspirerende bilder og tekst. Ha en fin dag! Anne

  SvarSlett
 7. Det var en söt liten en som tittar upp i mossan på första bilden!
  Det är bara att vänta och vänta på att snön ska försvinna, längtar också efter grönt!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 8. Alltid like spennende med disse innslagene fra skogen din. Flott med mose, jeg synes forresten mose er fint i plenen også, og praktisk siden det blir mindre plenklipping :D Bregner har jeg ikke i bed, bare noen ville like ved. Flott den rødstilkete, nå får jeg enda mer å tenke på :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg