Woodland hagen: Bunndekkere: Del 2Som før nevnt har jeg de siste par årene prøvd å få bunndekkende planter til å etablere seg i vår svenske Woodland hage. Jeg tror dette bildet ble tatt i April i fjor- altså før både ugress og stauder vokste for fullt. Huset skiftet forresten farge fra gult til rødt i Mai måned. Været på denne tiden var fantastisk! I alle fall de gangene jeg dro bort til hagen... 

Bildet til venstre:
Phlox Bifida "Ralph Haywood" ble innkjøpt om vinteren og plantet ut så fort telen gikk av jorden. Den blomstret alt første våren og ser ut til å ville trives. Om den har overlevd denne vinteren regner jeg med å ha noen fine, små puter med dem i år.
Blomstene enkle med en himmelblå farge i April- Mai. Planten blir 30cm høy og trives både i sol og halvskygge. Jeg har plantet dem i et litt åpent område i skogen. Fin vårplante som nok kommer til å dekke godt etter noen år! 

Sanguinaria Canadensis Multiplex "Flore Plena", eller "Fylt Kanadisk blodrot" ble også utplantet et par steder i skogen.
Gleden var stor når de kom i blomst alt første året.
Dette er planter som stort sett sprer seg med rotskudd, så etter noen år håper jeg å ha noen store, fine tuer. Det skal også være mulig å frøså plantene, men tror dette avhenger av at frøene sås så raskt som mulig.
Blomstringen foregår i April- Mai og blomstene kommer som oftest like før eller samtidig med at bladene viser seg.
Planten blir ikke mer enn 20-25 cm høy og trives i halvskygge- skygge, altså ideell i en woodland hage! Planten er herdig til sone H7, så den kan vokse i store deler av Norge. NB: Bildet ovenfor er ikke mitt! Det ble lånt på nettet. Mine var i ferd med å avblomstre når jeg kom bort til Sverige i fjor, så noe godt bilde har jeg ikke selv.

Bildet til venstre: Stachys Grandiflora, eller "Prydsvinerot" (Svensk: Praktbetonika) er også en en plante som nylig fikk innpass i skogen min. Den sprer seg med rotutløpere og danner store tuer. Planten trives både i sol og skygge. Den får fine, lilla "klokker" i klaser opp langs blomsterstilken. Planten blomstrer i Juni- Juli- om enn ikke like rikelig som når den får stå åpent og solfylt.
Blomstene blir mellom 40-60 cm høye, mens selve planten ikke er høyere enn 20-30 cm. Også denne tåler å plantes stort sett over hele Norge (Sone H7)

Nedenfor:
Euphorbia Dulcis "Chameleon", eller vortemelk som den kalles på norsk, er en vakker, bunndekkende plante. Det vil si, den er vel egentlig en individualist jeg har sådd og plantet tett. Bladverket er det mest interressante med denne på grunn av den burgunderrøde fargetonen. De som står lyst får finere fargetoner enn dem jeg har plassert for skyggefullt! 
Planten trives både i sol og halvskygge. Den blir rundt 30-40 cm høy og har en fin, frodig bladvekst som skjuler skogsbunnen. Den er herdig til sone H5 og kan derfor dyrkes i sydligere deler av landet. 


Kanadisk blodrot; "Sanguinaria Canadensis" har egentlig enkle blomster i naturen, så de fylte eksemplarene ovenfor er kultiverte eksemplarer en ikke finner i nature, Det gjør derimot plantene på bildet til venstre. Jeg kjøpte mitt eksemplar på "Planteliste.net" for et par år siden. Det har imidlertid ennå ikke begynt å blomstre, så derfor har jeg like godt "lånt" dette bildet fra Plantelistes nettside. Kanskje min egen enkle blodrot vil blomstre i år!? :-)
Egenskapene og herdigheten er de samme som for den fylte varianten du kan lese om ovenfor.
Her i Oslo skinner solen i dag og snøen smelter sakte bort, så nå ser jeg frem til et nytt og spennende hageår! 
Flere skyggetålende bunndekkere kommer i neste innlegg! 
Ha en fortsatt riktig fin dag- og GOD HELG! 


Kommentarer

 1. Vakre bunndekkere du viser her! Både fylt og enkel blodurt er lekre.
  Ha en riktig fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann. Takk for det :-D
   Jeg ønsker deg også en riktig fin helt!
   Stein

   Slett
 2. Så vakre blomster det blir ett syn ,,veldig snart,,og takk for det.
  Blodrot er bare så fin, den må jeg se om jeg kan få skaffet meg.

  Kos deg vi satser på vårsol hele helgen.
  Marit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Takk for det :-D Ja, blodrot er en fin plante- både den fylte og enkle varianten! Jeg er helt enig med deg! La oss satse på vårsol hele helgen - og kommende uke også for den saks skyld! ;-)

   Slett
 3. Det er bare å konstantere at det ikke er mangel på såkaldte sikleplanter i skyggehagen din :) Den ene godsaken etter den andre! Ha en flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten.
   Jeg har nok langtfra så mange sikleplanter som dere i hagen! :-) Takk for hyggelig tilbakemelding forresten! Ha en fortsatt fin helg!
   Stein

   Slett
 4. Veldig interessant å lese om alle de bunndekkerne, Stein. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bjarne. Takk for hyggelig melding!
   Ønsker deg og familien en fortsatt hyggelig helg i retur!
   Stein

   Slett
 5. Läckert! Det där kommer bara att bli såååå bra. :-)

  SvarSlett
 6. Hagen din er helt fantastisk=) Det er utrolig hvor bra du har utnyttet og tilpasset hagen til miljøet=) Håper dere har ei fin helg=) Vibeke

  SvarSlett
 7. Puuh! Fyllte og enkle Sanguinaria canadensis som bunndekkere - det kaller jeg ambisiøst! Men det er vel ikke noe tvil om at dere har ambisiøse planer med svenskehaven! Dette blir virkelig spennende.
  Jeg har ikke klart å få noe system i navningen av de doble - Multiplex, flore plena? Er det flere doble/fylte? Vet du?

  SvarSlett
 8. Dejligt oplysende indlæg om bunddække og et helt fortryllende hus der ligger der på kanten af søen og med skoven i ryggen. Findes der noget skønnere end freden ved en svensk skovsø...jeg tror det næppe!
  Dejlig aften fra
  Katinka

  SvarSlett
 9. Kanadisk blodrot er et hit, tak for tippet! Den vil jeg have fat i!
  Idet hele taget er det fantastisk hvad du har fået ud af skovhagen!
  Meget inspirerende, Stein!

  SvarSlett
 10. Søkte bunndekkere og kom over bloggen din. Her var mange nyttige tips. Har nemlig ei japansk blodlønn her hjemme som trenger underplanting så ikke ugresset skal ta overhånd.
  Og for et spennende prosjekt med Woodlandhage du holder på med. Her vil jeg kikke innom igjen.
  Fortsatt fin onsdag.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg