Planer for våren...


Jeg må ærlig inrømme at vårsysler og hagearbeid ikke er det jeg føler mest for akkurat nå for tiden... Joda- både vårlengsel og ønsker om hagearbeid river og sliter i meg, men et titt ut vinduet får meg til å føle vinteren fortsatt har et for sterkt jerngrep på hagen! Til tross for at det bare er én uke til påskeferien, så er fortsatt balkongen min i vinterdvale og det samme gjelder garantert for min svenske sommerhage. Likevel har jeg vært travelt opptatt med å planlegge årets prosjekter, bestille planter og forberede våren!

Et av mine hovedmål denne sommeren vil være å bringe struktur inn i hagen! Hittil har jeg jo stort sett konsentrert meg mest om å finne ut hvilke planter som overlever hvor.. men nå er det på høy tid at jeg skaper litt former, rom og avgrensinger, både i drivhushagen og skogen! 
Om vinteren i fjor åpnet jeg opp en del av skogen mot elven. En mengde trær ble fjernet og resultatet var en stor, åpen "plass!
I vår håper jeg å fortsette jobben der. Jeg ønsker nemlig å bygge en halvsirkel i agnbøk, inspirert av en sirkulær hekk som vokser på Sissinghurst Castle i England. Jeg ønsker riktignok ikke å forme hele sirkelhekken, men lage en plass med utsyn mot elven. Den ene halvdelen skal være formet meget lik den du kan se på bildet nedenfor:


Den andre halvsirkelen kommer jeg derimot til å lage et staudebed med planter som ikke blir for høye. Midt i denne sirkelen ønsker jeg å ha en helt rund dam. Tanken er jo å ha to benker  som begge skal stå mot sin egen kvartsirkel, men vendt mot elven. Hva synes dere? Er jeg gal som vil lage noe med såpass streng form inne i en Woodland hage?  
Hekkeplantene i agnbøk er alt bestilt inn fra Tyskland og ankommer forhåpentlig i begynnelsen av påsken... 

Jeg har ikke råd til å kjøpe inn ferdig hekk, så jeg kjøpte noen titalls barrotsplanter på 70-100 cm høye. Disse skal plantes i en halvsirkel med 40cm avstand mellom hver plante. Forhåpentlig vil de, med årene vokse seg tette og høye!
Bildet nedenfor:
"Plassen under arbeid vinteren for ett år siden. Jeg kommer til å fjerne en del flere trær langs elvebredden for å få mer lys inn på denne delen av hagen.
I et forsøk på å gjøre det hele mer forståelig, både for meg selv og dere har jeg laget en rask skisse. Slik ser den ut: 
For ordens skyld: På skissen er elven den blå stripen du ser til venstre på bildet. Hekken utgjør den mørkegrønne stripen som følger halvsirkelen til høyre. De lysegrønne delene til venstre er bedene forholdsvis lavtvoksende stauder jeg planlegger å anlegge i en del av halvsirkelen, samt på hver side av en trebrygge jeg planlegger å oppføre som utsiktsplattform til elven. Den blå sirkelen midt i bildet er altså en dam jeg planlegger midt på denne "plassen"

Hva mener du? Gjør jeg dumt i å bringe inn et såpass strengt element i woodland hagens ellers så organiske former?
PS: Jeg kommer til å plante busker og lavtvoksende trær i bakkant av hekken for at den ikke skal gi et for strengt intrykk sett fra resten av skogen.


Litt info om hekkplanten Agnbøk, eller som den heter på latin: Carpinus Betulus.
Høyde:         5-15 meter tre
Sone:           H4
Lys:             Sol/Halvskygge
Bruk:           Bra som solitær eller i hekk
Bladverk:    Friskt grønne blader med svært markerte nerver. Bladene skifter farge til gyllengul på høsten.  Bladverket blir hengende på planten nesten hele vinteren.
Om den benyttes til hekk bør du ha 40cm avstand mellom hver plante.Kommentarer

 1. Go for it! Gøy med en slik overraskelse midt i det ville. Tror akkurat kontrasten er det som kommer til å gjøre dette ekstra fint. Gleder meg til å se det forme seg. God helg! Ellen.

  SvarSlett
 2. Jeg liker også det litt strenge i hagen, så en blanding som du har skissert her ser veldig fint ut.
  Ønsker deg en fortsatt fin fredag!

  SvarSlett
 3. Jeg er sikker på at dette blir kjempefint! Her er det steinmurer som rammer inn og strammer opp. Lykke til! Jeg gleder meg til å hvordan det vokser fram : ) God helg!

  SvarSlett
 4. Det kan kun blive godt! Netop kontraster mellem det vilde og det planlagte vil være rigtig flot i din woodland have!

  Mange tak endnu engang for råd om liljer! Jeg vil prøve at finde Asiaticum og Inuvik på vores lokale planteskole.

  SvarSlett
 5. Det blir kjempefint! Så flotte prosjekter! Blir spennende å se resultatet. Tror vi må skaffe oss større tomt :-). Ha en fin helg!

  SvarSlett
 6. Jeg tror du får en flott sammenheng , mellom det stramme og det organiske slik du har tenkt. Nok et spennende prosjekt i hagen!

  Kos deg i påsken med alle dine prosjekter.

  Klem

  SvarSlett
 7. Jag tycker det är snyggt att blanda det strikta med det vilda, tror det kan bli snyggt.
  Bra att du håller en sida öppen mot vattnet med en lägre del.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 8. Hei! Jeg tror det kan bli riktig fint! Jeg ser egentlig sirkelen vel så mye i forhold til elvebredden, som vel er en slags stram linje/struktur allerede, sammenlignet med skogen ihvertfall. Derfor tror jeg kanskje overgangen til/fra sirkelen fra skogen blir vel så viktig som selve sirkelen, som helt sikkert blir flott. Busker ets som myker opp blir sikkert bra. Høres bra ut med staudebed og dam, ellers tror jeg en sånn strukturer fort blir et sted man ikke oppholder seg noe særlig. Blir det fisk i dammen? Har ikke selv erfaringer med verken struktur eller woodland, men tenker at du skal kjøre på og kose deg underveis! Når du har gjort så grundig forarbeide tror jeg du får mye glede igjen, og det er vel det aller viktigste. Amisiøst prosjekt - herlig!

  Nyt helgen først, da! :-)

  SvarSlett
 9. Yes! Jeg har skikkelig sans for slike kontraster som skaper spenning og overraskende rom i hagen. Forskjellige stemninger og uttrykk. Lurt med en glidende overgang bak fra skogen og samtidig så streng linje i hekken sett innenfra sirkelen. Kjempespennende! Morsomt med litt ruvende prosjekter:)

  SvarSlett
 10. Wow, dette kommer til å bli utrolig flott!
  For en flott ide! Jeg synes det er litt spennende jeg, med en miks av mykt og stramt. Agnbøken vil du jo også kunne mykne i formen om du skulle føle det blir for hardt.
  Skal du ha noe sitteplass inne i sirkelen? Eller kan man kanskje sitte på kanten av dammen?
  Jeg synes dette prosjektet høres utrolig spennende ut, gleder meg til å følge!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Utrolig flott plan, dette kommer til å bli lekkert! En fin kontrast, og liksom et eget hagerom med utsikt mot elva. Jeg og tenkte litt på sitteplassene/benkene. Så for meg at det kanskje gikk an å lage et innhuk/innrykk mitt i buen på hver side, og snekre to buede benker som da blir innfelt i hekken på en måte. Eller kanskje den grusa buen blir såpass bred at det blir god plass til benk foran hekken, og allikevel god plass å komme forbi.
   Dammen blir vel for liten til å ha fisk i, men en liten fontene eller en stein som vannet renner nedover plassert midt i dammen kunne blitt fint. Men du har også elva foran der, og egentlig er det vel den som blir blikkfanget, unødvendig med fontene. kanskje bare en krukke med noe slags siv eller gress.

   Slett
 11. Jeg gleder meg som bare det til å se endringene dine. Jeg lar meg stadig imponere over hvor flink og kreativ du er i hagen=) Håper våren kommer fort nå... Håper du har det fint=) Vibeke

  SvarSlett
 12. Jeg elsker Agnbøk! Og alle som bruker dem, selvfølgelig. Agnbøken har røttene rett nedover, så du kan grave dypt, fylle gropen med nistepakkekompost i laget under der du planter, så får du maks vekst når røttene når ned til matfatet. jeg har forsøkt, og går god for at det er supersmart når man starter med små planter.

  Agnbøken er fin når den blir klippet stramt, og det passer jo godt til innsiden av sirkelen din. Men du kan jo vurdere å la den stå mer uklippet på yttersiden, så den ikke bryter så mye med woodlandet ellers. Det kan bli en fin overraskelseseffekt når man kommer inn i den stramme sirkelen.
  Piet oudolf har jobbet endel med kombinasjonen myk-stram i sin have, sjekk her. http://www.oudolf.com/

  Egentlig kom jeg bare innom for å si at jeg lenket til de to fine innleggene dine om bunndekkere - jeg forsøker å finne en løsning for området under en Magnolia. - Og roter meg som vanlig helt bort. Masse planleggingslykke til.

  SvarSlett
 13. Spennende, jeg tror jeg har litt å lære. Jeg er en smule redd for å innføre de helt stramme linjer på Solbakkjen, så jeg følger nøye med...

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg