Plantebestilling: Drivhustrappen.


Av mangel på veletablerte blomsterbed rundt om i vår svenske feriehage er jeg veldig takknemlig for drivhustrappen. Siden jeg begynte å ta den i bruk for snart fire år siden har det blitt stadig flere potter der. I år lurer jeg på å legge brostein inntil drivhuset på hver siden av trappen og ha flere krukker der...!? Galskapen har tydgeligvis ingen ende!

I fjor hadde jeg noen klatreroser i krukkene øverst i trappen. Det var ikke helt vellykket, så i år har jeg bestilt to stk flettede piletrær som skal være "basen" på trappen. Altså, de to piletrærne skal stå i potter øverst/bakerst. Rundt dem skal jeg ha potter med blomstrende planter som ikke blir for høye.

  Bildet av piletrærne en kan se ovenfor er identiske med mine planter, men bildet har jeg lånt et sted på nettet. Desverre husker jeg ikke hvor. :-(

Det er to planter jeg ikke kan unnvære på trappen:
Den ene er Lobelia. De blå eller hvite putene av blomster passer perfekt til så og si alle andre krukkeplanter. Lobelia kjøper jeg i slike brett som selges med 6 ferdige planter på alle hagesentre om våren. De fyller jeg i forskjellige småpottter siden denne typen planter er veldig tørketålende og derfor takler perioder uten for mye vann.

Den andre sorten jeg ikke kan unnvære er Middagsblomster, eller Dorothea Bellidiformis.
De sår jeg alltid selv i Februar/ Mars. Disse er vel noe av det enkleste en kan så, og i likhet med lobelia er de ideelle i små potter. De blomstrer hele sommeren og er ekstremt tørketålende! Bare husk å plassere dem så solfylt som mulig :-)

Både Lobelia og middagsblomster er ettårige planter, men er relativt billige i innkjøp. De har dessuten den fantastiske egenskapen at de stort sett blomstrer uavkortet hele sommeren igjennom!

Ut over dette varierer jeg utvalget ut over sommeren alt ettersom hvilke planter som blomstrer mest for øyeblikket.
En av de store fordelene med krukkebeplanting er jo at en veldig enkelt kan flytte frem de plantene som gjør mest ut av seg der og da!

Nå i vinter har jeg bestilt inn følgende dahlia- og begonia knoller med tanke på drivhustrappen:
Nedenfor kan du se hvilke sorter jeg har bestemt meg for. Felles for dem alle er at de ikke blir så veldig høye. Jeg synes dessuten de kler både middagsblomster og lobelia!?

Plantene er, fra nederst til venstre: 1) Dahlia "Playa Blanca". 2) D. Gallery "La Tour". 3) Begonium Double large white.  4) D. Dark Princess.


Jeg ønsker deg fortsatt en riktig fin dag! 

Kommentarer

 1. Det blir fint! Nydelig trapp å ha et vell med planter på.
  Vis oss bilde til våren:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin. Mange takk for hyggelig melding :-) Jeg skal nok prøve å vise bilder til våren. Ha en fortsatt fin kveld!

   Slett
 2. Så herlig med alle blomstene på drivhustrappen og det hadde sikkert blitt rålekkert med brostein også..jeg ser det for meg:) Nydelige planter du har sett deg ut til sommeren, jeg kunne valgt akkurat de samme selv. Ha en fin dag, klem fra Jorunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Jorunn! Glad du liker plantene. Det er alltid litt spennende å se om ting blir som en planlegger :-)
   Ha en fortsatt riktig fin kveld!

   Slett
 3. Fint med pil som utgangspunkt. Jeg hadde en sånn i fjor på hytta, digget den. Er spent på om den overlever å stå ute i krukke i vinter. Tiden vil vise:) Lykke til på drivhustrappen!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende at du hadde et slikt piletre! Jeg håper du gir tilstandsrapport om den har overlevd til våren! Jeg har jo tenkt å ha dem i potter, så jeg må nok uansett ha dem i kjelleren men det er jo topp om de takler vinteren ute!
   Ha en fortsatt riktig fin kveld!

   Slett
 4. Innmari fin drivhustrapp. Jeg synes krukker og brostein er fint sammen. Lobelia bruker jeg også mye og de kler andre planter veldig godt. Drivhustrappen din kommer til å bli kjempefin til sommeren. Ha det godt! Hilsen Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne.
   Takk for hyggelig melding! :-)
   Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin kveld!
   Stein

   Slett
 5. Men vilken trevlig blogg jag trillade över här! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bettina. Så hyggelig sagt av deg :-)
   Jeg liker det jeg har sett av din blogg også! :-)
   Ha en riktig fin kveld!
   Stein

   Slett
 6. Kjempekoselig drivhustrapp og veldig fin blogg.
  Har ikke kjøpt knoller enda, men frøsåingen er godt igang :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei "RitaLita". Takk for hyggelig melding! :-) For meg er det omvendt. Jeg har ennå ikke summet meg til å så frø, men håper det vil skje i løpet av helgen.
   Ha en fortsatt riktig fin kveld
   Stein

   Slett
 7. Bildet av drivhustrappen traff meg midt i mellomgulvet og ga en utrolig lengsel etter sommer. Og det er jo enda en stund til..

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Ranten! :-D
   Da er vi to- Nå merker jeg at jeg er klar for lysere tider og hageliv!!
   Ønsker deg en fortsatt riktig fin kveld!
   Stein

   Slett
 8. Åhhh, du har det så utrolig fint! Trappa til drivhuset ditt er fantastisk fin=) Og du er jo en mester til å planlegge. Det må jeg øve mer på, for her legger jeg planer, men planter, løk osv blir veldig ofte handlet på impuls!!! Har forresten lest litt om boktipsene dine og de høres veldig fine ut. Løp og kjøp=) Ha en super kveld. Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke. Tusen takk for alltid like hyggelige meldinger! Jeg er nok langt fra så flink til å planlegge som det kan virke... Det er vel mer at jeg kjøper mange av de plantene som jeg har vært heldig med i krukker som ikke blir vannet så ofte som ønsket ;-)
   Jeg handler nok også veldig mye på impuls. Etter hvert som sommerblomster har gjort sin funksjon fyller jeg på med planter jeg synes er fine på hagesenteret der og da. Men siden jeg mer eller mindre har bestemt meg for fargekombinasjoner, høyde oa. når jeg har slike plantebestillinger om vinteren, så kjører jeg stort sett "safe" og kjøper noen i farger jeg tror vil passe ol. :-)
   Så hyggelig at boktipsene ikke var helt bomskudd! :-D

   Slett
 9. Hei igjen! Hvor har du bestilt dahliaknollene? Ha det fremdeles godt! Hilsen Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne. Takk for meldingen! De har jeg bestilt gjennom Eurobulbs.nl. Det kan være litt vanskelig og dyrt å kjøpe fra dem om du er alene, men Hagegal.no og hagelag pleier å ha fellesimport noen ganger i året, så det kan være lurt å henge seg på en slik en for å fordele toll- og fraktutgifter :-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 10. Jeg har planer om å sette litt poteter til våren. Er det noen som kan anbefale en sort? Har lyst på en tidligvariant som jeg kan ta opp i løpet av sommeren. Jeg lurer også på hvor jeg kan få tak i settepoteter i Sverige. Er det lov å ta med norske settepoteter over grensa?

  Takker for svar!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lars Johan. Jeg har desverre ikke så mye erfaringer med poteter selv, men både Laila og Beate poteter er tidlige varianter. Problemet med tidligpoteter er at de ikke selges i vanlige butikker på denne tiden av året. Du kan sannsynligvis kjøpe dem på ICA eller COOP i Sverige. Der finner du dem blant blomsterløk og annet om noen måneder. Det er lov å ta med norske poteter til Sverige, men du har ikke lov å ta svenske poteter til Norge ;-)
   Om du har lyst å lage dine egne settepoteter pleier det å gå fint å kjøpe vanlige poteter i matbutikken, sette dem, f.eks i eggkartong- en i hvert "hull" og sette dem mildt og lyst i noen uker. NB- Ikke i direkte solskinn! Da skal de forhåpentlig begynne å sette groer.
   Noen nettbutikker har solgt frø til dyrking av tidligpoteter, men på grunn av et nylig utstedt totalforbud av potetfrø importert til EU land er det blitt nesten umulig å få fatt i potetfrø.

   Lykke til med planlagt potetåker! Dyrking av poteter i et område du planlegger å anlegge bed senere er forresten helt genialt!
   Poteter har en veldig jordforbedrende effekt! :-)

   Slett
 11. Jeg hadde egentlig bestemt meg for å ikke kjøpe noen frø i år, men det var helt til jeg så trappa di.

  Takk skal du ha....for helt skjønne bilder :))

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vivi.
   Da har du det egentlig som meg :-) Jeg har også tenkt å ikke kjøpe noen frø i år.. så titter jeg inn på andre bloggere sine sider - og før jeg vet ordet av det har jeg en liten ønskeliste igjen.. :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 12. Heisann! Da jeg så tittelen tenkte jeg at du allerede hadde angret avgjørelsen i forrige innlegg om å ikke kjøpe inn så mange planter i år :D Den trappen treffer meg midt i hjertet - elsker sånne krukke samlinger! som du skriver er de jo lette å justere underveis. Synes også Middagsblomst er fin, må le av at jeg som helt fersking prøvde den på Skyggebalkongen, litt dumt siden blomsten jo trenger sol for å åpne seg :D Kanskje jeg skal prøve dem i feriehagen, hadde egentlig glemt ut at jeg liker dem...
  Den nye Begoniaen var lekker! PS: har du prøvd Lavendel i krukke?
  God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bille. Ja, det er veldig godt mulig jeg kommer til å sprekke på det løftet til meg selv om å ikke kjøpe inn så mange blomster i år.. Jeg oppdager jo hele tiden ting jeg kan plassere i bedene som alt er der. Mitt forsett er jo å ikke lage nye bed.... ;-) ... men alt er relativt- og når våren kommer, så er jeg så sulteforet på grønt og fargerike blomster at jeg helt sikkert kommer til å sprekke første soldag.... ;-)
   Lavendel i krukke høres veldig flott ut! Jeg har plantet lavendel i bed, men de gjør ikke så veldig mye utav seg ennå. Sikkert veldig flott å ha dem ved siden av inngangsdøren til drivhuset, så en kjenner duften hver gang en går inn og ut! :-D
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg