Vintersol og røverkjøp!

Så har jeg vært i vårt svenske feriehus igjen denne helgen.
Opprinnelig var planen at vi skulle hugge noen trær i skogen og lage bark av kvister og grener, men været var kaldt med lette snødrev hele Lørdag, så vi bestemte oss derfor å holde oss innendørs. Det kan være veldig hyggelig det også! :-)

I dag, Søndag våknet vi til mildere temperaturer og nydelig vær. Jeg fikk derfor sjekket tilstanden til planter i drivhushagen og skogen. De ser ut til å klare seg utmerket! Jeg har spesielt vært spent på om fikentreet jeg kjøpte i høst ville klare seg utendørs en hel vinter. Jeg klarte derfor ikke å styre meg fra å pirke i barken med neglen - og GRØNN OG FRISK stamme like under barkoverflaten! Joda- jeg vet at vinteren ikke er over ennå, men jeg krysser jo fingrene og håper dette skal gå bra!


Jeg er nok uten tvil et vår- og sommermenneske, men synes jo likevel vinteren også kan ha sin avgjorte skjønnhet! Det er vel ingenting som er så rent og friskt som skyfri himmel dagen etter at nysnø har gjort verden hvit!? Bare våre egne fotspor lager merker i snøen sammen med et enslig rådyr som har vandret

I en blomsterbutikk kom jeg forresten over et veldig godt tilbud: De siste julerosene (Helleborus Niger) butikken hadde til salgs var blitt satt ned til 25.- kroner! Jeg slo selvfølgelig til og kjøpte de siste fem plantene de hadde. Helleborus er perfekte planter i skyggedelen av hagen- altså er de selvskrevne planter i woodland hagen!

Jeg kjøpte forresten noe annet denne helgen. En malaysisk steinfigur. Den var riktignok ikke på salg, men med det samme jeg så henne mente jeg hun ville være perfekt i drivhushagen. Tanken er at jeg skal bygge opp et opphøyd bed med bare grønne vekster som har et litt tropisk preg. Hun skal plasseres midt sammen med disse grønne vekstene! Som alltid inbiller jeg meg at det vil være en "glimrende idé" men malaysiske figurer er jo stilmessig veldig langt unna Sverige.....

Nå skal det sies at drivhushagen heldigvis ikke ligger like ved siden av en "rødmalt stuga med vita knutar", og at jeg allerede har begynt å plante en del vekster som ikke er typiske for nordiske forhold.
Mandeltre, fiken, storbladete magnolia og planter som jo ikke akkurat roper nordiske hager. Det ønsker jeg heller en skal finne i andre deler av vår svenske sommerhage. Hva tror dere? Vil min malaysiske figur være helt malplassert, eller har hun en mulighet?
Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. En gudinne til å vokte over hagens mange skatter må vel gå bra?! 25 kroner?! Røverkjøp :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten.
   Ja, 25 kroner for helleborus var et røverkjøp jeg er veldig glad for! Nå gjelder det bare å holde liv i dem til jeg kan plante dem ut i hagen til våren! :-D
   Gudinnen kommer ikke til å ha en fremtredende plass i drivhushagen- og vil være omgitt av grønne vekster, så da blir hun kanskje ikke fullt så dominerende i hagen, men jeg henter gjerne inn litt flere elementer fra Bali og Malaysia om hun føler seg mer hjemme ;-) Men da må det være elementer som fint kan gli inn i en svensk hage ;-)
   Ha en riktig fin dag!

   Slett
 2. Det ser riktig så idyllisk ut på de to første bildene med vinter og snø, men vi lengter vel til våren likevel mange av oss. Julerosekjøpet var jo et kupp. De har så fint bladverk at de er dekorattive når de ikke blomstrer også.
  Ha en fin ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann. Ja, jeg tror nok vi fleste hageglade forlengst har begynt å lengte etter vår og varmere dager! Snøen må gjerne holde seg på fjellet i påsken for min del, for da håper jeg på å jobbe i hagen! :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Jeg synes du skal gi den malaysiske damen en sjanse. Litt "eksotisme" har alltid gjort seg. Eller er det bedre med en hagegnom?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lars Johan.
   Hagegnomer har nok ikke funnet vei inn i min hage ennå, men det er merkelig hvor mye rart som ellers har funnet et fristed under busker og mellom stauder ;-)
   Takk for hilsenen forresten!
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 4. Glemte å si det, men vakre vinterbilder. Jeg har ikke fått vært i Sverige i helgen.

  SvarSlett
 5. 25 kroner for Helleborus? Det er jo så godt som gratis det:-) Kommer til å passe fint i woodlandet ditt!
  Malaysiske gudinner er ikke så vanlige i hagene her i Sverige, det har du rett i. Men jeg synes det höres mye finere ut enn alle disse "trädgårdstomtar" som man ser rundt omkring og som nok kan anses "typisk svenske":-)
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora. Takk for hyggelig hilsen
   Ja, jeg skulle jo gjerne ha sett helleborus kostet 25 kroner året rundt - for jeg har et umettelig behov for dem i skogen! Har veldig sans for at de holder seg grønne hele vinteren, er fine bunndekkere til å holde ugress unna - og på toppen blomstrer vakkert mens det meste annet ennå ligger i vinterdvale! :-D
   Ha en riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 6. Hvis vi alle bare skulle ha det som "passer" og alle andre har, ville det blitt mye kjedeligere. Greske søyler, østens damer, fremmede planter - JA, klart vi er for!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Maria! Takk for hyggelig melding. Jeg må inrømme jeg stort sett lar hagen bli til etter som ideer og inspirasjoner dukker opp av seg selv, så da blir det nok ikke noe som "passer for alt og alle" - Men det er den jo heller ikke ment å være ;-)
   Jeg har kjempesans for hagen din, som heller ikke er noen A4 hage. Misunner deg dine thuja kunstverk!
   Ha en fin kveld.
   Stein

   Slett
 7. Skønne vinterbilleder fra endnu et vidunderligt sted i dette dejlige land - og så lige ned til sø, dét er da fantastisk! Og tak for din hyggelige kommentar på min blog om samme land:0)

  Men ja selvom at sneen kan være smuk og fortryllende, så glæder jeg mig utoligt meget til våren igen kommer rullende med alle sine lysegrønne farver og spirende kraft!

  Dejlig aften og mange hilsner fra
  Katinka

  SvarSlett
 8. Kul med fikonträd. Det blir spännande till våren. Vilken zon har ni huset i? Mvh hon som inte ska handla ngt mer men som inte kan låta bli att fråga.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Bettina. Takk for hyggelig melding. Huset ligger i sone H3/H4, så med andre ord var det viktig for meg å plante fikentreet lunt i en del av hagen som er ekstra mild - og dermed kan kategoriseres som sone H2/H3. Den sorten fiken jeg har plantet i hagen er en Ficus Carica "Brown Turkey" som skal kunne takle sone H3. Planten kjøpte jeg på Plantasjen.
   Jeg har også noen Ficus Carica "Desert King", men de er litt mer frostfølsomt. Skal takle sone H2/H3, så for sikkerhets skyld vinterforvarer jeg disse mørkt, men frostfritt i kjelleren om vinteren. Når de blir for store for et liv i potte kommer jeg nok til å plante disse også ut i hagen.
   Et tips- du kan nok ha fiken og andre planter utendørs i soner høyere enn sone H3 om du plasserer dem helt ved en sørvendt vegg eller mur. Husk at disse plantene er avhengige av god drenering om de skal overleve vinteren! :-D
   Ha en fortsatt fin kveld.
   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg