Plantebestillinger del 1.

Denne tiden av året er hageabstinensene kanskje større enn noen gang. I Oslo har vi hatt noen få plussgrader flere dager på rad nå og enkelte fugler drister seg til å kvitre litt mer enn hittil i vinter. Det er alt som skal til for å gi meg litt vårfornemmelse!
Når så en mengde fristende plantekataloger begynner å dukke opp i postkassen er det jo VELDIG vanskelig å ikke ende opp med en bestilling eller ti! I år har jeg bestemt meg for å være standhaftig. Jeg SKAL ikke kjøpe så mye jeg ikke på forhånd vet nøyaktig hvor skal stå. Men så ser jeg en fantastisk staude jeg ikke kan klare meg uten - og så en til...

Så overtaler jeg meg selv om at jeg har jo plass i det bedet ved innkjørselen. Der plantet jeg røde roser og hvite geranium i fjor. Det hadde da gjort seg ekstra godt med de røde Anemone de Caen "Hollandia" de selger på Angliabulbs nå? - og jeg lovet jo Bille noen Tritelia i høst. De løkene vet jeg ikke hvor jeg har plassert over vinteren, så...

Martagonliljer har jo også stått på ønskelisten ganske lenge nå, så når jeg først kjøpte en gruppe hvite, så hadde det jo gjort seg fint med en gruppe av den vanlige fargen også i skogen? Så derfor må jeg altså kjøpe noen av dem også.


Bedene jeg holder på å utarbeide langs elvebredden trenger også flere blomster, så hva er vel mer perfekt enn en liten gruppe Eremurus Stenophyllus blant prydgress og sandjord? Det vil vel skape den perfekte, litt halvville elvebreddelooken jeg er ute etter?

Og jeg ble jo veldig fornøyd med de liatris spicata plantene jeg kjøpte for et par år siden. De har jo vokst og trivdes, så en litt større  gruppe av den hvite sorten; Liatris Floristan "Alba" vil sikkert gjøres seg flott nær de gule Eremurus platene!?

- og hvorfor ikke bestille de lilla variantene når jeg først er i gang? Det vil vel skape den perfekte "elvebreddestemningen." Det er jeg overbevist om!
- og sånn fortsetter det, for jeg trenger jo noen planter i pottene ved drivhustrappen. - og skogsbunnen er jo helt umettelig!

Men frø skal jeg holde meg unna!? Jeg har nemlig ikke plass til å så så mange i en leilighet i Oslo...
Så begynner jeg å bla i frøkatalogene - og da oppdager jeg det geniale: Jeg kan jo så mange av dem på friland til våren!! (Glemt er mine mange tidligere forsøk på akkurat dette....)

Joda- LITT frø må jeg jo få unne meg i år igjen- bare noen titalls pakker.....

Et annet forsett jeg hadde i år, var at jeg fra nå IKKE skal kjøpe planter som må overvintre innendørs! Men Caladium Candidum hadde gjort seg så bra i drivhushagen....! Ok - én ut-inn plante må jeg jo kunne unne meg!?Hvordan har du det nå på slutten av vinteren? Klarer du å styre unna de mange fristende plantekatalogene som hele tiden faller ned i postkassen?

Ha en fortsatt riktig fin dag! 
Alle bildene jeg har benyttet i dag har jeg hentet fra planteprodusenten jeg har handlet fra: 

Om du er spesielt interressert, så kommer bestillingslisten her: 

 1. Anemone de Caen "Hollandia"           25stk Bedet ved innkjørselen.
 2. Caladium Candidum                          1stk Drivhustrappen
 3. Cyclamen Hederifolium                     3stk Skogen
 4. Eremurus Stenophyllus                      3stk Elvebredden
 5. Iris White Giant                               25stk Elvebredden
 6. Liatris Floristan "Alba"                     20stk.  Elvebredden
 7. Liatris Spicata.                                10stk.  Elvebredden
 8. Tritelia Corrina                                25stk.  til Bille, samt til drivhushagen.

Kommentarer

 1. Juppsi, en trend dette :)
  Det som hjelper for meg med fristende kataloger er å legge den vekk en dag eller to, etter å ha funnet titalls må-ha ved første gjennomsyn. Neste gang jeg blar gjennom, er tallet sunket...og tredje gang er det ingenting eller svært få igjen!
  Skjønt, andre ganger er det helt motsatt..hrm..

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan "Drømmeriet"
   Den teknikken skal jeg sannelig prøve ut neste gang :-D
   Jeg prøvde den for en stund siden, men da havnet det bare enda mer planter på "må ha listen" :-(
   Nå prøver jeg å sette meg økonomiske rammer i bakhodet. - Altså, jeg gir meg selv ikke lov til å handle for mer enn en viss sum. Da må jeg begrense meg en del - og det fungerer faktisk LITT for meg ;-)

   Slett
 2. Synes disse kvalene høres merkelig kjent ut, ja. En hvilken som helst idiotisk katalog er i stand til å friste et svakt menneske ut av all fornuft og gode forsetter. Nesten så jeg har en grønn type med horn på den ene skudleren som prøver å overdøve den hvite på den andre skulderen...
  Vært relativt standhaftig hittil. Bare en bitteliten frøbestilling. Og så røyk jeg på en liljesmell, gitt. Martagon må du ha, så klart! Best tilgjengelige om høsten.
  Er Anemone de Caen herdige hos deg? De kommer sjelden hos meg (sone 3) med mindre jeg dekker veldig godt... Enig, Tritelia er fine! Muligens litt på kanten herdige, som Eremurus? Skulle være artig å vite noen erfaringer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose.
   jeg forstår godt du røk på en liljebestilling, for den planten kan man ikke få nok av ;-)
   Jeg regner nok med at både Anemone de Caen og Tritelia må anses som ettåringer om de ikke reddes innendørs til høsten... men jeg skal forsøke å overvintre noen ute for å teste ut! Jeg befinner meg også i sone H3, så vi kan nok utveksle erfaringer ang. hva som takler en vinter utendørs ;-)
   Eremurus har jeg hørt skal takle våre vintre, så det vil bli spennende å se....

   Slett
 3. Nei, jeg klarer ikke å styre unna noe som helst... Jeg har bestilt masse hosta , løker og dahliaJeg kikket på den linken, men fant ikke noe om sunnhetsertfikat. Må du ikke ha det inn til Norge? Eller bestiller du det rett til Sverige?
  Ha fortsatt en fin torsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Så spennende med enda flere hostas! Hvor bestiller du dem fra? jeg må inrømme jeg bestiller dem rett til Sverige, for da slipper jeg plantesertifikater fra Europeiske forhandlere. I fjor nevnte Tracey som driver Angliabulbs at hun ville forsøke å skaffe til veie plantesertifikater for Norge, så om det er noe du er interressert i, så sender hun kanskje til Norge?

   Slett
 4. Skjønner godt at du lar deg friste. Vi er visst flere som går i den fellen nå på vinteren. Flotte planter du har bestilt. Caladium Candidum var jo en veldig spennende bladplante.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann. Ja, jeg likte også veldig godt bladfargen og strukturene på Caladium. Om den ser ut til å trives med pottetilværelse utendørs om sommeren kommer jeg nok til å kjøpe flere sorter av dem, for Caladium kommer i mange spennende farge- og mønstervarianter! :-)

   Slett
 5. Ha, ha! Måtte le av innlegget ditt i dag, for jeg har det på akkurat samme måten, og går i de samme fellene år etter år! Er det mulig??=) Ja, ja, skal man ikke gjøre større synder i livet, tror jeg sannelig det skal gå bra=) Håper dere har det fint=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror vi hagemennesker må være ukuelige optimister! Lyktes det ikke i fjor, er det bare å prøve på nytt i år igjen! ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 6. Og her er man i full gang med våren skjønner jeg?! Ellevill shopping og heftig planlegging : ) Herlig! God helg til dere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten. Mange takk for det! Ønsker deg og familien en riktig god helg i retur! :-D

   Stein

   Slett
 7. Hur så? (Skojar bara). Jag låter inte en välfylld frölåda hindra mig från att beställa nya ;-)
  Jag har tjuvstartat och frösått kardon och perovskia bland annat. Ska bli kul att se om jag kan locka dem att gro. Vi har små kuvöser i alla fönsterkarmar innan de blir så stora att de får flytta ut i garaget och bo under extrabelysning.

  SvarSlett
  Svar
  1. Wow- Både Kardon og Perovskia så ut til å være spennende planter! Perovskia kunne jeg mer enn gjerne ha i mine egne bed- om de er lette å hå med å gjøre ;-)
   Jeg mener kardon vokser vill i Spania og at de bruker stilkene som en grønnsak(?) men har aldri smakt dem selv. Jeg tror du må dekke stilkene med jord etter hvert som de vokser for at de skal være gode og spiselige!?
   Det skal bli spennende å se resultatet ditt! :-D
   Ha en fortsatt god dag
   Stein

   Slett
 8. Dette blir sikkert veldig fint. Mange flotte planter - om du finner plass til dem da;)
  Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin.
   Takk for hyggelig kommentar. Ja, plass finner jeg nok , men om jeg får dem ti er litt mer usikkert ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 9. Det är svårt att låta bli det blir alltid mer än man tänkt sig!!
  Trevlig helg
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana. Ja, det er vanskelig å beherske seg. jeg har hørt at noen klarer å gå inn på et hagesenter og BARE kjøpe de plantene de har skrevet opp på en liste. Det klarer nok ikke jeg ;-)
   Ønsker deg en riktig fin helg!

   Stein

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg