Høst i Woodland hagen

På denne årstiden kan det kanskje passe å se tilbake på sommeren som har vært for å prøve å finne ut hvordan det  hele utviklet seg.
Denne sommeren vil jeg nok huske mest som en våt og regnfull periode. Likevel opplevde jeg veldig mye sol og varme også! Mine to ferieuker i Sverige hadde jeg et fantastisk vær! Likeså de fleste helgene jeg reiste over. Ikke bare fordi jeg var heldig, men også på grunn av at jeg lot værvarselet bestemme hvilke helger jeg skulle dra.

Mange av mine planlagte prosjekter ble ikke fullført i år heller, men jeg føler meg likevel glad og optimistisk, for jeg har kommet et stort skritt i riktig retning når det gjelder forståelse av hva som kan gjøres i hagen fremover. Ikke så dårlig bare det!?

Også neste år vil jeg nok hovedsakelig fokusere på drivhushagen. Jeg håper også at jeg kanskje skal få bygget drivhus nummer to, delvis på restene av et tidligere, havarert hus.
Woodland hagen har jeg stort sett overlatt til seg selv denne sommeren. Det er så mye annet som krever fokus da.
Likevel har den klart seg bemerkelsesverdig bra. Jeg har riktignok luket litt der inne av og til, men ugress har hittil ikke vært noe stort problem! De områdene hvor jeg har store forekomster av åkersnelle prøver jeg heller å plante vegetasjon som kan sameksistere med denne. Ingen vits i å bekjempe noe en likevel ikke kan overvinne ;-)
Langs elvebredden er det spesielt mye åkersnelle. Der har jeg stort sett latt den være i fred og heller plantet noen bregner inn sammen med dem. Videre har jeg bestemt meg for å plante akeleier, revebjeller, riddersporer og lupiner, samt andre ting som vokser seg høyere enn ugresset. Åkersnelle har jo den fantastiske egenskapen at den ikke trenger stell, den blir ikke særlig høy og har dessuten en fantastisk frisk og fin grønnfarge!
Derimot kommer jeg til å rydde godt opp på skogsbunnen i snøfrie perioder på vinterstid, for døde grener og kvister kan jeg være foruten på en slik skogsbunn! :-)

Bildet nedenfor:
Skogsbunnen har begynt å bli veldig frodig enkelte steder. Jeg formelig tripper etter å kunne begynne å dele planter opp og spre dem litt ut over større områder så skogen virker enda mer frodig! Jeg har dessuten tatt rikelig med bilder sommeren igjennom. På den måten har jeg merket meg hvor storbladete stauder vokser, slik at jeg kan plante vårblomstrende løkplanter i skyggen av disse.


I høst er det nesten utelukkende hvite løkplanter jeg har gått til innkjøp av.
Blant annet:
men også andre løkblomster med farger som:
Bildet til høyre;
Denne planten bør jeg vel egentlig flytte, for en variegert Weigela (klokkebusk) bør jo egentlig stå solrikt til for å blomstre. Jeg er likevel litt glad i det variegerte bladverket i halvskyggen, så vi får se hva jeg gjør til slutt.

Bildet nedenfor:
Forrige gang jeg var i Sverige tok jeg med meg litt maling og en pensel inn i skogen. Så gikk jeg rundt og merket alle trær som jeg ønsker å fjerne i løpet av vinteren, for jeg må nok få enda mer lys ned til skogsbunnen om jeg skal lykkes med flere typer planter.


 Selv de mer bearbeidete områdene av skogen har altfor mange trær. Jeg kommer for eksempel nok til å fjerne 1/3 av de du ser på dette bildet. Utvelgelsen er lettest å foreta nå på høsten når løvet ikke er fullt så tett som tidligere på sesongen, men samtidig viser tydelig hvilke deler som har mest skygge!


Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!

Kommentarer

 1. Ditt skogsparti har blivit väldigt lyckat, det måste jag säga! Det går ju som på räls, och till våren kommer det att bli överdådigt vackert, det är jag helt säker på!

  ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ruben. Mange takk for en veldig hyggelig hilsen :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag!

   Slett
 2. Hagen i skogen blir veldig stilig! Litt anderledes. Like de fine stiene du har laget=) Gleder meg til å se hva du skal finne på neste år=) Håper du har det fint. Vibeke

  SvarSlett
 3. Spennende lesning og fine bilder. Ha en fin kveld! Anne

  SvarSlett
 4. Spennede å følge med på skoghagen din :) Det lover jo veldig bra så lang! Du får si i fra når du er klar for å ta imot hagegjester som passerer i områder :) Lurt å merke trærene nå. Vi fikk det rådet en gang å "bygge med snøen" når vi skulle planlegge muring eller planting av trær og busker. Ikke så ofte vi har så mye sne her da..Kjempekoselig at du har vært inne og stempt på blomsterfluen :) God uke!

  SvarSlett
 5. Gode billeder.
  Det skal nok blive godt.
  Jeg glæder mig til at se resultatet næste år.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god dag.

  SvarSlett
 6. Det kommer nog bli bra när du glesar ut bland träden!
  Med alla dom lökarna kommer det bli en fin vårblomning!
  Det är bra att göra en sammanställning vad som blev gjort under året, vissa idéer fortsätter man med eller så dyker det upp nya.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 7. Tack för din kommentar! Det har du faktiskt väldigt rätt i, att dahlian gör sig särskilt bra mot den burgund-färgade vädden! Tyvärr, är vädden i blandade färger, och korsar sig säkert vilt, annars hade jag tagit fröer av den till nästa år! Får försöka tänka ut något annat burgundfärgat.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 8. Man må på en måte vokse sammen med hagen , ta en oppsummering og gjøre noen justeringer. Akkurat det er vel der du er nå i sommerhagen din og jeg er i eplehagen. Det er gjør godt å kunne nyte, observere og planlegge litt for framtiden . Veien er for meg like viktig som målet når det kommer til hageglede.

  SvarSlett
 9. Jeg har sånn sans for dette prosjektet ditt! Virkelig nydelig mellom trestammene :) Spennende å se hvordan dette utvikler seg videre, å lette litt i kronen kan nok være smart det, selv om de tette stammene jo gir en egen vakker arkitektonisk følelse.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg