Hagen i begynnelsen av September..

Utrolig, men sant. Vi har kommet til September måned alt! Denne sommeren har gått så veldig fort og plutselig har jeg begynt å forberede neste sesong!
Jeg var nemlig i vår svenske hage denne helgen. Været var stort sett veldig bra med opplett som gikk over til full sol på Fredag. Lørdag hadde vi full sommer igjen, med temperaturer midt på 20 tallet! Søndag var det overskyet, men solen kom for fullt igjen utpå dagen! Kan en be om mer? :-D

Helgen gikk stort sett med til å plante busker og stauder i woodland hagen. Men vi har også fått en god del roser i jorden. Denne sommeren plantet jeg jo mange i potter som jeg hadde i krukker på terrassen og på drivhustrappen. Nå var det på tide at disse fikk en permanent plassering i hagen.

Bildet over: Det er nesten utrolig å tenke på at bedene i drivhushagen først ble opprettet høsten for snart et år siden. De virker allerede veldig etablerte ved første øyekast. Jo- riktignok råder det totale kaos der, men plantene har virkelig funnet seg til rette!
Jeg har likevel begynt å flyttte på en del av dem allerede. Noen farger passet ikke så godt inn. De vil forhåpentlig blomstre i andre deler av eiendommen neste år. Andre ble høyere enn jeg hadde regnet med. De har jeg plassert i bakkant. Det er en herlig følelse å kunne jobbe med planter jeg alt har i hagen! Endelig! Til neste år håper jeg at jeg kan begynne å dele opp og omplante tuer som etter hvert har etablert seg!!! :-D

Bildet til høyre. Jeg er veldig glad i planter med sølvfarget bladverk og er stadig på jakt etter tips om slike som vil passe i en rosehage. Eksemplaret til høyre er en Anaphalis Triplinervis. Bladverket er vakkert hele sommeren, tett elegant og med et stenk av sølv. Blomstene er også veldig vakre og er selvskrevne i samplanting med rosene i min hage! Jeg vil ha mer av slike!

Nedenfor:
Denne sølvbladete planten er jo bare ettårig om den står utendørs over vinteren, men er vakker sammen med roser som "The Fairy" (bildet) Gartnerfreude og "Pink Grootendorst" ++!  Jeg har plantet noen malurt med lignende blader, men de er ikke blitt så veldig store ennå. Neste år håper jeg de har etablert seg bedre.
 
Nedenfor:
Liljer kan jeg visst ikke få nok av på eiendommen. Her er Stargazer kommet i blomst. Den er en sterk og fin sort som blomstrer i August- September her hos meg.Bildet til høyre:
Jeg kjøpte noen høstfloks via en nettbutikk i vår.
(Mies Copijn og Miss Pepper)
De plantet jeg i drivhushagen og har alt kommet i blomst første året. De ser ut til å trives utmerket blant roser, liljer og gladioler, så etter hvert kommer jeg nok til å kjøpe flere varianter og farger som jeg vil plante rundt i øvrige deler av eiendommen.

I det store og det hele er jeg etter hvert veldig fornøyd med hvordan hagen har blomstret stort sett kontinuerlig hele sommeren igjennom. Den perioden jeg sliter litt med er Juni- Juli, så jeg er veldig interressert i tips om planter som gir litt farge denne delen av sommeren. :-D
Jeg kan desverre ikke plante tulipaner. De er for populære blant rådyr som av og til stikker innom. Har du noen tips til rådyrsikre planter som kan gi litt farge i begynnelsen og midten av Juni?

Bildet nedenfor; Galtonia Candicans er en løkplante jeg virkelig setter pris på i drivhushagen i år. Blomstene blir opp til nesten en meter høye og får en mengde klokkelignende, hvite liljer.
Bladverket er fint, friskt og dekorativt frem til plantene begynner å blomstre. En blomst jeg kan anbefale i hagen :-D


Ha en fortsatt ritkig fin dag!

Kommentarer

 1. Masse fint som blomstrer hos deg nå :-) Fin kombinasjon med rosa blomster og sølvfargede blader. Galtonia .. er utrolig fin, hvor kjøpte du de løkene? Blomstring i juni-juli kan jeg anbefale japanprimula, jeg har den i knallrosa, den blomstrer lenge og gjør litt av seg selv om det er en ganske liten plante.Du kan se den her (http://hagenisolveien.blogspot.no/2012/06/blomstring-i-hagen-i-midten-av-juni.html) Orkideprimula blomstrer litt senere, kjempefin.Rosekrage har fine blomster og trenger du en bunndekker i hvitt er sandarven fin, den blomstrer fra juni og holder på enda, men sprer seg ikke som filtarven. Det var noen jeg kom på i farta. Ha en fin dag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Sunniva. Takk for mange gode tips til planter! :-D Noen av dem har jeg alt fått tak i. Er veldig glad i både sandarven og filtarven. :-)
   Japanprimulaen var veldig fin, så den skal jeg så avgjort være på jakt etter. Jeg har prøvd Orkideprimula et par ganger, men vil ikke trives. Jeg tror jeg må prøve igjen og plante en i et mer solfylt bed denne gang!
   Galtonia Candicans kjøpte jeg fra Peter Nyssen Nurseries om jeg ikke husker feil. Jeg tror desverre ikke de sender til Norge, men jeg kan sende deg en løk om du vil :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
  2. Jeg sier ja takk til en løk, den så så fin ut den blomsten :-)

   Slett
  3. Hei Sunniva. Sender du meg en mail med adressen din, så skal jeg huske å sende deg en løk neste gang jeg har vært i Sverige :-)

   Slett
 2. Som alltid flotte og inspirende bilder fra hagens blomster. Har du vurdert Storkenebb; de fleste blomstrer i juni/juli og finnes i mange farger og størrelser?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randine. Takk for hyggelig kommentar!
   Ja, jeg har faktisk forsøkt meg på flere typer storkenebb. De fleste ble plantet nå i år. Jeg kjøpte noen små eksemplarer som sakte men sikker begynte å blomstre mer og mer! Kanskje de vil blomstre i Juni neste år da!? :-)
   Jeg prøver gjerne ut flere typer storkenebb.
   Takk for tipset!
   Stein

   Slett
 3. Nå er jeg faktisk glad i den litt kaotiske Hagen fremfor den strigla, så bedet ditt faller rett i min smak. Her var også noen platetips som jeg skal huske!

  SvarSlett
 4. Din Galtonia Candicans är verkligen pampig! Men, jag misstänker, att sådana exklusiva plantor nog mest är för norska plånböcker! ;-)

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvarSlett
 5. Gode billeder.
  Hvor ser alting godt ud i din have. Liljen er rigtig skøn.
  Tak for kigget.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlett
 6. jammen har du flott blomstring så seint på sesongen! Her har vi fått noen bøtter vann i hodet og vinden har skikkelig filleristet oss, men noen blomster har klart seg :) Jeg likte Athyrium Otophorum som var ny for meg. Den er det bare å notere seg :) Ellers lurte jeg på om Galtonia Candicans virkelig klarer seg ute om vinteren?! Den er jo veldig flott, men jeg er "allergsik" mot planter som må flyttes inn om vinteren.. Ha en fortsatt fin høst!

  SvarSlett
 7. Beautiful photographs, fantastic plants, nice colours. I am greeting

  SvarSlett
 8. rådyrsikre tips har jeg dessverre ikke, men jeg er sikker på at hagegal kan hjelpe deg der. Det er jo ikke så rent få planter som er finest i juni-juli, så det årner seg nok lett :)

  Kjempemye flott i hagen din nå, sølvfarget bladverk er jeg også på jakt etter, det er jo så lekkert!

  SvarSlett
 9. Härliga Bilder! Inte illa med så mycket fint som blommar nu i September!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg