En hage i endring. Del 2. Bryggen


I dag fortsetter jeg å se på hvordan hagen vår har utviklet seg de snart 9 årene vi har hatt den.
Før- bildene ble tatt sommeren 2008. Den gule glassverandaen som synes i høyre hjørne tilhører hytten vår. Foran denne skimtes så vidt den laftede tømmerstuen vi har fikset opp som gjestehus.
Som dere ser var det mye buskas, og små trær langs hele elvebredden.
Det første vi gjorde var å fjerne buskaset så det var mulig å kunne bevege seg ned til elvebredden. Ikke så vakker plen på den tiden akkurat.... ;-)
Jeg har ikke noen bilder fra fjerningen av buskene, men fant dette som er tatt like foran hovedhuset. Min far fisket innimellom oppussingen av huset innvendig.


Omtrent der han sto på bildet ser det slik ut nå. Vi har bygget brygge i front av hus og gjestehus, samt anlagt plenen hvor det opprinnelig bare vokste et stort buskas.


Bryggen er kanskje litt langstrakt, men det skyldes mest at vi ønsket et sted hvor vi kunne spise våre måltider, ha selskaper og å kunne få mest mulig kontakt med elven. En annen grunn til bryggen er at vi til å begynne med var mye plaget av Canadagjess og bever. Gjerde og brygge har hindret dem fra å invadere plenen og gnage ned prydtrærne våre. :-)


Elvesiden har blitt det aller mest benyttede området på eiendommen. Der spiser vi de fleste måltidene våre, soler oss og slapper av. Eiendommen ligger sør/vestvendt, så bryggen har sol frem til den går ned i horisonten sent på kveldstid om sommeren. En annen fordel er at en svak bris gjør at vi nesten ikke har mygg på eiendommen.Etter hvert som vi ryddet hagen foran huset oppdaget vi jo mye av det som en gang hadde vært. Blant annet kom denne steintrappen frem under mengder av ugress, busker og kratt. Nå er den stort sett restaurert tilbake til slik den en gang sannsynligvis har sett ut. Den ledet ned til en natursteinsbrygge som for lengst er borte. Sannsynligvis fordi steinene har blitt brukt andre steder på eiendommen. Håpet er at vi kan restaurere den tilbake til slik den en gang så ut, men foreløpig ligger steinfundamentet under vann, så det har ingen stor prioritet. (Ps: Slik så det ut når vi oppdaget trappen.)Til høyre:
Vi har ikke satset så mye på "hage" på denne delen av eiendommen. Jo, husfasaden har fått plantet en del klatreroser i forkant. Forhåpentlig vil de vokse opp og skjule litt av den firkantede "glassveranda- boksen" som er ganske vanlig på hus rundt i området. Jeg fant ikke noen gode bilder av rosene for øyeblikket, men skal huske å forevige dem i sommer.
Ellers har vi bare en plantekrukke med sommerblomster på selve bryggen.

Nedenfor:
En annen fordel med bryggen er at den flater eiendommen ut ned mot elven. Det er en stor fordel nå som vi har en gressklipperrobot som klipper plenen. Til tross for at vi har montert kantledninger som skal hindre roboten fra å krysse disse, så har vi hatt litt problemer med at maskinens hjul blir klissete og fulle av gress når duggen fra elven legger seg på plenen om kvelden. Dette får noen ganger klipperen til å skli utfor ledningen. For å forhindre dette begynte vi derfor, i høst å lage en slags "gangbrygge" roboten kan kjøre ut på under klipping. Det vil hindre den å skli ut i elven, samt at vi får skjult litt av den stygge overgangen mellom elv og plen.. Dette er en av de første prosjektene vi skal fullføre på vårparten, før roboten tas ut av vinterdvalen.


Bildet nedenfor viser hvordan det en gang så ut ved elvebredden foran gjestehuset. Siden den gang har vi bygget terrasse foran det laftede trebygget. Nedenfor dette er det i dag brygge. Desverre gjorde byggingen av denne at vi måtte kle inn en annen steintrapp vi oppdaget ned mot elven. Den har en gang ledet ned til en trebrygge- som vi nå har restaurert og benytter til uteplassen. Det lille treet ved siden av steintrappen er i dag erstattet med et rosenhagtorntre.


Dette Rosenhagtorntreet kan ses helt til høyre på bildet nedenfor. Som du ser er altså steintrappen nå helt borte under bryggen. Gjerdet du ser i bakkant er nå i ferd med å erstattes av "gangbryggen" du så på et bilde ovenfor. Den som skal hindre roboten i å skli ned i elven.


Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin dag! Kommentarer

 1. Det er en utrolig fin plass dere har, og bryggen er flott! Ha en fortsatt fin dag, jeg har faktisk vært litt ute i hagen og ryddet i dag.:) Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig melding Ingeborg. Det er herlig når en endelig kan gå ut i hagen for å rydde litt etter vinteren :-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 2. Spennende å se hvordan et hage utvikler seg, og det er virkelig et flott sted dere har!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig melding Ingeborg. Jeg ønsker deg en fin dag
   Stein

   Slett
 3. For et fantastisk sted dere har, og måten dere utvikler området på er genialt. Spennende lesning! Ha en fin dag. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig hilsen, Liv
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 4. Bryggen er bare helt herlig!
  Må ha vært litt av en jobb å fjerne alt buskaset, ikke minst røtter og gjøre klar for plen osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose. Ja, det var en tung jobb å fjerne dem. Vi måtte ta det i flere omganger, men fikk dem heldigvis bort til slutt. :-)
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 5. Det är en magisk plats som ni väckt ur Törnrosasömnen. Lösningen med långsmal brygga jättesnyggt och förstås praktiskt med sittplatsen. Måste vara favoritställe. Är vattnet djupt behövs ju ingen lång brygga ut i vattnet. Den gamla trappan av natursten charmig. Kul att se före- och efterbilder.
  Du undrade över Malabarspenaten (Basella rubra)...
  Ja, stjälken är lysande röd och vacker även i verkligheten. Dekorativ planta.
  /Anette

  SvarSlett
 6. Det er bare å bøye seg i støvet for alt det dere har fått til i det som har blitt en helt fantastisk hage. Favoritten min er bryggen ved Klarälven, for et herlig sted å sitte og nyte tilværelsen. Veldig artig å se før og etter bilder, helt enorm stor forskjell.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg