En hage i endring. Del 3. Elvehagen

Etter hvert som vi fikk orden på plenen, bygget drivhuset, anlagt drivhushagen og bygget bryggene følte vi tiden var kommet til å fokusere på kaosområdet mellom hagen og skogen som tilhører eiendommen.
Vi begynte med å legge veiduk og dekke den med et gruslag, men det tok ikke lange stunden før en ikke lenger kunne se hvor denne veien befant seg.

Siden vi planlegger å anlegge dam som skal virke som den strekker seg under gangveien var en "brygge" i impregnert tre et selvfølgelig valg. Vi har jo benyttet oss ganske mye av impregnerte materialer gjentatte ganger i hele hagen.
Selv om vi langt fra har en klar ide om hvordan denne delen av eiendommen skal se ut til slutt, så hjelper det veldig å se på bildene av hvordan det så ut i 2009.
Nedenfor har jeg tatt et foto fra omtrent samme sted som bryggebildet ovenfor.
Om du ser nøye etter kan du skimte bolighuset vårt i enden. Den gang var det gult med hvite lister. Nå er det falurødt, en farge som er veldig mye anvendt i området hvor eiendommen vår befinner seg.
Som du ser var elvehagen temmelig overgrodd. Til venstre på bildet skimter du begynnelsen på skogen som vi nå har omdannet til Woodland hage.
Den var nesten ugjennomtrengelig når vi begynte å rydde i den, men sakte men sikkert har den blitt forvandlet. Det skal jeg ta for meg i et senere blogginlegg.


Dette bildet viser inngangen til Elvehagen. Du ser kanskje noen tømmerstokker stablet oppå hverandre nede på bildet (under ripsbærbuskene) Vi trodde dette bare var en ansamling søppel de første årene. Det var nemlig en mengde plast, rustent jern og knust glass der. Siden fant vi ut at det faktisk var ruinene etter et gammelt sykkelverksted. Bygningen hadde sikkert en gang rast sammen. Takblikk, interiør og vindusruter hadde skapt et salig rot. For å gjøre det hele enda mer tungvint hadde flere busker og trær rotfestet seg inne i restene av bygningen.


I fjor fikk vi ryddet opp alle restene etter ruinene. På deler av den gamle grunnmuren har vi bygget opp et drivhus nummer to. Det har blitt litt åpnere de siste par årene, men vi har likevel rikelig med oppgaver å ta fatt i på denne delen av eiendommen....


Et annet bilde av inngangen til elvehagen slik den så ut i 2009.


Bildet nedenfor:
Og slik så det ut nå, høsten 2015.


Om tiden strekker til kommer vi nok til å omplante en god del i "elvehagen", altså den delen som befinner seg bak drivhuset på bildet ovenfor. Den fører til Woodlandhagen. Jeg plantet kanskje litt lite planmessig langs "gangbryggen" det første året, så nå er tiden kommet for opprydding Det gleder jeg meg virkelig til.


I det hele tatt er det en fantastisk følelse å endelig oppleve at mange av våre planter nå er modne for å deles opp og spres rundt i hagen. Fremover håper jeg på å kjøpe færre nyvinninger og heller formere planter vi alt har. Det vil jo forhåpentlig gjøre at bedene kommer til å virke frodigere og mer harmoniske. Disse første årene med hyttehage har jo vært veldig preget av uttesting. Hva kunne overleve vår tørre sandjord, uker uten vanning og iskalde vintere? For å finne ut dette har vi testet ut både "hummer og kanari" planter. Det har gitt våre bed et litt samlerhagepreg. Ingenting galt med det, for jeg samler gjerne veldig mange typer planter, men om en ikke har en sikker stilsans kan jo slike bed fort virke litt rotete. Jeg har nok ikke så sikker stilsans, så jeg satser på store felter med samme type plante og gjentagelser og håper det vil skape en harmonisk sammenblanding av bladverk, plantehøyder og farger.


Jeg ønsker dere en fortsatt riktig fin kveld! 
Kommentarer

 1. Hei
  For en formidabel jobb dere har gjort, virkelig kjekt å følge dere. Nydelig eiendom.
  Hilsen Heidi

  SvarSlett
 2. Litt av en forvandling . Dere er bare utrolig flinke og hardtarbeidende.

  SvarSlett
 3. Litt av en utvikling! Her er det lagt ned mange arbeidstimer. Så utrolig flott!

  SvarSlett
 4. Takk for 3 fine innlegg om hva som har skjedd i hagen deres, og alt dere har
  gjort :-)
  Her har det vært mye "rydding", noe bl.a. bildene fra elvehagen viser og det er deilig når en kan begynne å dele egne planter.
  Ser fram til å følge med videre.

  SvarSlett
 5. Så flott å se hvor spennende det er blitt hos dere. Nydelig med brygger, stier og drivhus. Ikke minst ser det ut til at plantene trives der dere har satt de ned. Lykke til videre med "ommøblering". Det blir spennende å se. Ha en fin dag. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 6. Hadde ikke tid å lese alt, for jeg sitter egentlig på jobb, så det må jeg gjøre siden, men ville bare si at jeg syns den er så fin og smart den gangveien.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 7. Verkligen intressant att se hur er trädgård växer fram. Ibland behöver man själv en tillbakablick för att få bekräftelse på vad man åstadkommit. Det är ett tungt och mödosamt arbete att förvandla en igenvuxen tomt till en öppen, trevlig och spännande plats att vistas på. Hittar man sedan material som inte hör hemma i naturen blir det extra jobbigt, vi sanerade glas, metaller och plast under många år när vi flyttade ut hit.

  Än dyker det upp saker som jorden vill göra sig av med, sophämtning är ett modernt påfund.

  Allt gott Stein!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg