En pergola av Gullregn....

Etter en vinter stort sett preget av blogg og hagepause kjenner jeg nå hvordan jeg igjen begynner å lengte etter jord mellom fingrene, grønne planter og SOMMER!

Hagekatalogene har begynt å ramle inn i flere uker allerede og det har blitt mye leting etter inspirasjon i hageblader, nettsider og andres blogger. 

Jeg har lenge ønsket å lage en pergola på vei inn mot Woodland hagen. Klatreplanter er flott for nettopp det, men dette bildet fra websiden Gardeners Voice fikk meg til å tenke at det også er mulig å benytte trær- eller mer spesifikt: Gullregn.
Joda, jeg vet at mange hagemennesker ikke liker gult i hagen. Jeg har det ikke slik, så jeg er blant dem som synes dette er en fantastisk vakker plante.
Problemet var jo bare at Gullregn er på norsk svarteliste over uønskete planter i Norge. Nå ligger jo min hage i Sverige - og såvidt meg bekjent finnes ingen tilsvarende svarteliste der. Likevel, hadde jeg jo et aldri så lite moralsk dilemma.

      Bildet nedenfor er lånt fra The Gardens at Barnsley´s blogg: Men det var før jeg finleste litt på Svartelisten. Den gjelder jo for vanlig Gullregn; Laburnum Vulgare. Der finnes minst en variant som antas å være steril - og derfor ikke spredningsfarlig.
Den heter Laburnum x Walterei Vossii. Den kan derfor plantes med "god samvittighet" - eller det vil si - om du ikke har barn. All gullregn er nemlig giftig, så smårollinger må læres opp til å ikke smake på noe fra dette treet.

Siden min hage ikke har så mye besøk av barn har jeg altså bestilt meg 4 ungtrær som sammen skal brukes i min fremtidige pergola. Den vil jeg prøve å få bygget i løpet av vårparten. Frem til min egen er på plass nyter jeg synet av gullregn jeg har funnet rundt om på ulike nettsider.


Hvilken holdning har forresten du til denne planten? 

Litt fakta:
Laburnum x Walterei "Vossii", er altså steril og derfor untatt fra Svartelisten. Trærne kan bli mellom 5-7 meter høye, er enkle å beskjære og får mengder av gule, hengende "erteblomster" i Mai- Juni. Høst og vinter pryder treet opp med sine tørre, hengende ertebelger.
Den er en nøysom plante som kan vokse i nær sagt alle typer jord. Den foretrekker mye sol, men takler også halvskygge. Den skal være herdig til sone H4/H5.
Om du ønsker kraftig blomstring påfølgende år er det en fordel at du fjerner "ertebelgene" når de begynner å dannes på høsten.

Ha en fortsatt riktig fin dag

PS:
Alle bildene er lånt fra nettet.
Kommentarer

 1. Den er fin!! Så fint at du fant en spredningsufarlig variant. Dette er jo et kremeksempel på hvordan svartelisten skal brukes.
  Og bildene du har funnet viser den fra sin fineste side. Gullregn er i bruk i Havlyst, haven på Ramme Gård, i bakken ned mot Korsdammen. Jeg synes den kan være litt kjedelig utenfor blomstringstiden. Kanskje en klematis som klippes helt ned hvert år kan være en partner? Det sto en slik i min have da jeg flyttet hit. Jeg tok den bort av hensyn til små barn, og fordi den hadde fått vokse rett opp i mange år og var blitt et ganske kjedelig tre.

  SvarSlett
 2. Skikkelig lekkert! Ja takk :-)) Vi hadde et stort flott tre som veltet i en storm. De har røtter som går utover, ikke nedover, og derfor kanskje ikke så velegnet for en forblåst hage som vi har. Men jeg har noen frø liggende... Hum.. Fin uke!

  SvarSlett
 3. Meget interessant indlæg! Jeg vidste ikke at guldregn var så invasiv at den er blacklistet i Norge. Jeg holder meget af træet og har plantet 6 guldregn for et par år siden, som står på hver sin side af en græsgang. Jeg tror dog, at det er en af de sterile sorter.

  SvarSlett
 4. Det blir spennende å se hvordan det blir, ser jo unektelig flott ut !
  For mange år siden hadde vi en flott gullregn, en venn som var på besøk rispet seg på en grein, fikk en kraftig reaksjon i benet og ble lagt inn på sykehus..
  Vi beholdt gullregnen, men lærte oss å være litt forsiktige:-)
  Nå med 9 små barnebarn, ingen gullregn i hagen.
  Lykke til, og ha en fin helg.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg