Woodland hagen. Tilbakeblikk og en plantebestilling.. Del 1.

18 Mai 2010 begynte jeg å ta de første famlende skritt mot å omdanne vårt totale villniss av en skog til hage. Jeg så for meg åpne skogsstier og veier, busker, prydtrær og bunndekkende planter som skulle gjøre skogen frodig og innbydende. Frem til da hadde den vært totalt ufremkommelig. Tynne, skrantende trær sto "som sild i tønne" Skulle de overleve her måtte de strekke seg høyest opp mot himmelen 10-12 meter opp. På enkelte måter skulle det vise seg å være en fordel for meg. Siden det var såpass mørkt ved bakken fantes knapt nok vegetasjon som kunne oppleves om ugress. Det er jo dessuten lettere å hugge ned og kappe trær som er rette og slanke.
Den største bakdelen med min skog skulle også skyldes bunnforholdene. Min skog befinner seg på et område utelukkende med sandbunn! Woodland planter derimot, foretrekker som oftest litt sur, humusrik og fuktighetsholdig jord. Sandjord er ikke sur - og ikke holder den på fuktigheten heller. Et alternativ kunne være å tilføre riktig type jord i noen overkommelige bed. Det gjorde jeg ikke. I mitt overmot tenkte jeg det var best å plante bunndekkende planter som skulle få formere store tuer før ugress ville invadere den nytilgjengelige jordbunnen.

Noen steder viste denne teknikken seg å fungere, men for det meste mistet jeg veldig mange planter siden de rett og slett ikke taklet de tørre og skrinne forholdene grunnen hadde å tilby.
Et annet problem var jo at ugress invaderer mye raskere enn jeg var forberedt på. Siden jeg kun besøker eiendommen maksimum 1-2 dager hver andre til tredje uke i sommersesongen, så viste det seg å være vanskelig å holde en 12 mål stor hage ugressfri.
For å være ærlig har jeg fortsatt ikke funnet "SVARET" på utfordingene med uttørking og ugress, men sakte men sikkert ser jeg positive forandringer i både woodland hagen og eiendommen forøvrig.


Etter hvert begynte jeg å løfte blikket litt oppover. Siden skogen min hadde vært så tett og mørk fantes der ikke busker eller lave trær naturlig. Jeg ble derfor smertelig klar over at en slik hage i høyeste grad trenger mer enn bare høye trær (Det øvre sjikt) og bundekkere. Min skog manglet "mellomsjiktet"


I de snart fire årene som har gått siden jeg begynte å anlegge Woodland hagen har jeg testet ut flere ulike nettbutikker. En av de uten tvil mest vellykkete importene så langt kom fra det tysk/svenske firmaet Eggert Baumschulen og den omhandlet nettopp planter til mellomsjiktet- altså busker og lave trær. Derfor har jeg sendt avgårde en ny bestilling nå i vinter.
Denne gangen har jeg blant annet bestilt følgende:

Acer Tataricum "Ginnala": Norsk navn er Sibirlønn. Det kan bli mellom 3-5 meter høyt, kan dyrkes i store deler av Norge (Sone H5) Det trives både i sol og halvskygge og kan vokse både i sandjord, humus og lett leirjord. Acer "Ginnala" kalles for "fire maple" på engelsk fordi den får en fantastisk rødoransje farge om høsten.
Bildet til høyre er ikke mitt. Det har jeg lånt fra nettet. Det samme gjelder for Cornus Kousa bildene.

En annen busk/lite tre jeg har bestilt er Cornus Kousa var. Chinensis, en fin woodland plante som vokser i sol til halvskygge, altså bør den plasseres lyst i skogen. Den får hvite blomster med grønn midte i Mai- Juni. Om høsten danner den spiselige, bringebærlike bær.
  Den kan vokse til et fint tre og få en høyde mellom 5-7 meter. Jeg er ikke sikker på hardførhetssone, men tar sjansen på at den vil takle livet i min skog.

Det samme gjør jeg med en annen kornell;
Cornus Kousa Satomi: 
Også denne har jeg planlagt å plante i et åpent område av woodland hagen så den får mye lys.
C. Satomi. Den kan bli opp til 3 meter høy og trives best i sol til halvskygge, får rosa, enkle blomster i Mai- Juni og skal være herdig til sone H3.


Jeg har bestilt en del flere planter og kommer til å ta dem for meg i et senere innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag! 
Kommentarer

 1. Woodlandhagen din er et veldig spennende prosjekt som jeg følger med stor interesse. Artig å følge med på framdriften. Det blir så fiiint :O)

  UnaCita

  SvarSlett
 2. Det blir så fint i skogen din! Du får bare bruke tiden til hjelp så klarer du sikkert å endre på jordmonnet også ;)
  For noen lekre busker du har bestilt.

  SvarSlett
 3. Det er litt av et prosjekt du har satt igang der og det er virkelig spennende å fölge med på. Vi gjör ikke alltid så kloke valg, men man lärer også av det. Du kommer sikkert til å "knekke nötten" med hvordan du skal gjöre med jorden og ugresset.
  Gleder meg til å se hvordan det går i 2014, og til å se hva du har bestilt for noe mer.

  SvarSlett
 4. Hei Stein! Jeg misunner deg å kunne ha Cornus kousa i hagen din! Den har jeg så lyst på, men tror ikke den er herdig her, nei...
  Det er koselig å bestille planter på denne tiden, og da har en jo noe å glede seg til når våren kommer :)

  SvarSlett
 5. Hei Stein, du har en helt fantastisk tomt, og skogen din blir helt nydelig. Gleder meg også til å følge med videre på hva du planter og alt du får til.
  Ang. jordforbedring, har du sett dokumentaren Back to Eden? Den er gratis å se på nettet. Du har jo så mye trær, så kanskje du kan bruke fliskutter, og spre woodships på områder i skogen, og se hva som skjer med jorden og det du planter der? Paul i filmen har fantastiske resultater med woodships
  Forsatt god søndag til dere begge :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg