fredag 30. mars 2012

Endelig påske!!

I dag var siste arbeidsdag og noen forhåpentlig herlige ferieuker kan ta til!
Først reiser vi til vår svenske feriehage for en ukes påske. Deretter drar vi direkte til Spania for noen uker i sol og varme!
Jeg gleder meg like mye til begge deler, men siden jeg sikkert kommer til å blogge en del fra Sverige i dagene som kommer blir det noen bilder fra Spania denne gang.Sist gang vi var der nede fikk vi malt husene våre, både på stranden i Villajoyosa og eiendommen med vår spanske hage. Det var en veldig tilfredsstillende følelse å se de begge rene, nymalte og velstelte! :-D


Noe av det jeg setter aller mest pris på i vår spanske hage er utsikten! Jeg elsker å se ut over Middelhavet, skogene og de omkring- liggende appelsintrelundene.
Jeg har kanskje vist utsikten før, men her er en litt mer detaljert beskrivelse:

Bildet til høyre er tatt fra kjøkkenet vårt. Fjellet som ses i venstre finner du urbanisasjonene "Altea la Vella" og "Altea Hills". 

Klippen som strekker seg ut i Middelhavet kalles ofte for Gibraltars tvilling. Navnet er Ifach og er et populært turområde for fotturister. Ved klippens fot finner du byen "Calpe, en gang en kjent, romersk kur- og badeby for nesten 2000 år siden, men nå mest kjent for sine mange fiskerestauranter.
Bildet nedenfor: Gibraltars tvilling: Penyal d´Ifach.


Til høyre for Ifach- og like nedenfor oss ligger en annen, vakker spansk by; Altea. I dag er den  en populær turist- og kunstnerby med vakre, smug som strekker seg fra kirkeplassen og ned til stranden. Langs byens smug og trange gater finner du en mengde utmerkede restauranter, kafeer og kunstgallerier. 

En gang skal jeg forhåpentlig ta for meg Altea her i bloggen og beskrive hva som er verdt å få med seg der.
På bildet ser dere kirken i byen. Den var opprinnelig en islamsk moske, men når maurerne ble drevet ut fra Spania ble den omgjort til en katolsk kirke. Det store, hvite bygget en kan se til høyre for denne (litt gjemt bak treets gren) er "Palau d´Altea, byens fine konsertsal. Like til venstre for denne (De lave, hvite bygningene med svart tak) ligger kunstakademiet.

Jeg ønsker dere alle en riktig god Påske!

torsdag 29. mars 2012

Lykken er en Magnolia!


Nå for tiden er vi i full gang med å forberede oss til påsken. Til helgen reiser vi avgårde til hytten med bilen full av planter. Blant annet en Magnolia "Susan" jeg fikk i gave av en god venn. Den er full av knopper- og nå har noen av dem begynt å blomstre! Hva er vel mer vårlig enn det? :-D
Jeg planlegger å plante den i skogen hvor den kommer til å få godt selskap av øvrige magnolia jeg alt har plassert der:

Magnolia Susan (Ja, jeg har en til)
Magnolia Stellata
Magnolia Sieboldii
Magnolia Oriental Charm
Magnolia George Henry Kern.
På senhøsten kjøpte jeg flere hundre løk på salg som jeg fylte i ulike krukker og kar på balkongen i Oslo. Der har de stått hele vinteren. Nå har veldig mange av dem begynt å blomstre for fullt, mens andre så vidt titter opp over jorden. Med andre ord regner jeg med frodig blomstring i flere uker ennå!


Ha en fortsatt fin uke!søndag 25. mars 2012

Sommerstemning på balkongen i Mars!


Joda, jeg vet at Mars er en ustabil måned, så selv om sol og mildt vær ikke nødvendigvis trenger å bety at våren har kommet for å bli. Men når gradestokken viser nesten 20 plussgrader i skyggen- og solen skinner dag etter dag, da er det vanskelig å ikke la være å beholde en sunn dose bondevett. Når balkongen så stadig har fått besøk av sultne humler og veps kunne jeg ikke lenger holde meg. Her måtte jeg gi nødhjelp til bier i nød! 
Som sagt så gjort, ulike sorter planter ble kjøpt inn. Balkongen ble tømt og grundig salmiakkvasket før sommermøblene ble plassert. Så kunne beplantingen starte- og det tok ikke mange minuttene før ryktene spredte seg, så snart hadde vi besøk av flere bevingete insekter på jakt etter å fylle sultne mager med blomsternektar.
Denne humlen satte tydelig pris på at restauranten endelig var sommeråpen igjen!
Den riktig mesket seg i stemorsblomster, muscari, narcisser, krokus og mye annet, men dagens store "hit" var en riktig eksotisk godbit. Mitt lille sitrontre er nemlig i blomst for tiden. Duften av citrus virket nærmest uimoståelig for honningsamlerne - og min bonus er forhåpentlig at jeg får noen fine sitroner litt senere på året!?
Ha en riktig fin uke!

onsdag 21. mars 2012

Plantene fra Peter Nyssen.

Som sagt mottok jeg også planter fra Peter Nyssen nurseries denne helgen.Veldig mange planter!
Jevnt over var kvaliteten veldig bra! Alle var godt oppbevart i jord. Enkelte av plantene kom i potter, men mesteparten befant seg i poser fylt med jord, så jeg fikk en ganske så omfattende oppgave å få pottet dem, en etter en.
Jeg innser at det er begrenset interressant å lese et innlegg hvor en mengde plantenavn listes opp, så nå gleder jeg meg til mer vår hvor jeg faktisk kan skrive om noe mer håndfast ;-)
Når en ser på listen nedenfor kan det virke som jeg kjøper "i blinde", men jeg liker å tro jeg har en plan. Den gjelder bare for mange steder i hagen. 

Her er en liste over noen av plantene jeg fikk i jord denne helgen:
Bildet til venstre:
Plantene kom med fint og godt utviklet rotsystem på så og si alle
eksemplarene. Jeg var veldig fornøyd med størrelse og kvalitet på så og si alt!

Flere planter jeg mottok - og fikk plantet fra Peter Nyssen denne helgen:
Konklusjonen så langt blir at jeg ikke vil være nervøs for å bestille mer planter- hverken fra Odla.nu, Fibrex eller Peter Nyssen!
Nå er jeg spent på noen større forsendelser planter fra Eurobulb, Anglia Bulb og Potterton Nurseries.
Jeg kommer til å skrive litt om dem etter hvert som jeg mottar plantene.

Ha en fortsatt fin uke!

tirsdag 20. mars 2012

Vårplanting!

Denne helgen hadde jeg gledet meg til lenge! Vi skulle til Sverige, for nå var jeg sikker på at jeg hadde mottatt mange spennende planter og knoller jeg hadde bestilt fra ulike nettbutikker! Været lovet godt med opphold og sol. Snøen hadde forsvunnet for flere uker siden- og det skulle vise seg at telen var borte de fleste stedene på eiendommen.
Alt lå altså til rette for noen fine og produktive dager! - men det var før jeg fikk omgangssyke! Jeg vet ikke om det er sannhet i at menn blir så mye sykere enn kvinner, men denne gangen sov jeg faktisk 24 timer i strekk og har sjelden følt meg så slapp i ettertid. :-) Likevel har jeg da fått gjort noe mellom seng og toalett disse dagene...
 Først og fremst fikk jeg mine bregner fra Fibrex.co.uk

Jeg hadde kjøpt en kaldbenk til hagen i vinter, men det viste seg at det ikke var særlig solid konstruert, så jeg bygget et skjelett i treverk som hele benken ble bygget rundt, så nå kan jeg se høststormer trygt i møte.
Den lille kassen ble plassert bak/ mellom noen treklynger. Der plantet jeg ut følgende bregner jeg mottok fra Fibrex.co.uk:

Fra Odla.nu mottok jeg 17 roser som jeg pottet om og plassere i drivhuset. For å være sikker på at de skulle overleve til neste gang jeg besøker Sverige bygget jeg en trekasse som jeg kledte med byggeplast.
Deretter ble bunnen tettpakket med babybleier og 4 fulle bøtter med vann ble helt over disse. Når bleiene hadde absorbert alt vannet, plasserte jeg rosepottene oppå disse, Kassen med plantene ble deretter dekket med fiberduk for å beskytte dem mot den sterke vårsolen. Jeg mottok også planter fra Peter Nyssen. 

Mer om den leveransen i morgen :-)Ha en fortsatt fin dag!
lørdag 10. mars 2012

Sammenplantning på en bybalkong!

som de fleste her på bloggland kanskje vet har Moseplassen en uhøytidelig konkurranse for tiden som tar for seg sammenplantinger som enten er "morsom, vakker, eller på en annen måte gjør at du får lyst å dele den med andre". Mitt bidrag er kanskje ingen av de øvrige, men for meg er de begrepet på min sommer på balkongen. Jeg bor jo nemlig i en leilighet i byen. Riktignok er denne bloggen stort sett dedikert til min feriehage i Sverige, men den er ennå altfor uferdig til at jeg kan skryte av så mange sammenplantinger :-)
Bildet over er et lite utsnitt fra balkongen vår sommeren som var. Plantene står i krukker av ulik utforming og størrelse. Jeg liker å sette dem tett, både fordi jeg trenger balkongen til å spise og oppholde meg på- men også fordi jeg tror plantene liker selskap! ;-)
Om du lurer på hvilke planter jeg har brukt på bildet ovenfor, er de som følger:
  • Rosene er lavtvoksende, bunndekkende roser. Navnet er Gartnerfreude. 
  • Alpefiol; Cyclamen Hederifolium. 
  • Høstlyng: Calluna Vulgaris (variant med høyere vekst enn vanlig.)
  • Berberis Stenophylla Corallina Compacta.
  • Hydrangea Macrophylla med grønne blomster: (Stuehortensia) 
Bildet nedenfor: Oversiktsbilde av plantene på balkongen på høysommerstid.


Jeg oppfordrer dere alle til å legge inn bilder av egne samplantinger, for dette er jo en ypperlig mulighet å få noen gode tips go ideer til hvordan et bed eller en krukke kan formes i år!

Balkongkassene mine er kanskje et eksempel på at "more is more...!?" men til mitt forsvar må sies at jeg lider av akutt hagesavn der jeg bor i en leilighet "midt i en storby!" ;-)

Nå som det er vår er det forresten som oftest helt andre fargepaletter som preger balkongen. I dag har jeg forresten vasket og rengjort der ute etter vinteren, så til uken planlegger jeg å gå til innkjøp av noen stemorsblomster og narcisser. Jeg har riktignok mange hundre løk som endelig har begynt å spire i pottene, men det går nok en stund før de kommer i blomst ennå!
Bildene i dagens innlegg er fra fjorårets blomstring.


Ha en fortsatt riktig fin helg!

onsdag 7. mars 2012

Drivhusdrømmer....

Jeg er klar over at jeg har nevnt dette før, men jeg går altså i drivhusdrømmer for tiden. I påsken har jeg bestemt meg for å bruke litt av tiden til å rydde opp en ruinhaug fra et gammelt verksted som en gang befant seg på eiendommen vår i Sverige. Det var bygget av laftet tømmer, men siden taket antagelig hadde blitt fjernet var det ikke mulig å redde treverket i bygget når vi overtok stedet for noen år siden. Jeg har jo lenge ønsket å gjøre noe med dette og siden den gamle grunnmuren fortsatt er intakt, bygget i stor naturstein- hva er da mer naturlig enn å bygge drivhus på denne? Grunnmuren er riktignok større enn selve huset, men det gjør ikke noe, for da får jeg en liten hage med mur rundt drivhuset på den ene siden. På husets andre side er der et naturlig søkk i terrenget. Der ønsker jeg å anlegge en dam. Jeg har bare ikke bestemt størrelsen på denne ennå, så den skal jeg komme tilbake til senere. Uansett blir nok ikke dammen bygget denne sommeren.
Drivhuset kommer til å ha følgende mål:
Lengde: 5,30m
Bredde; 3,09m
Høyde:  2,70m (Spirene er ikke iberegnet.)

Tanken er jo å benytte restene etter et gammelt drivhus som ble ødelagt av store mengder snø for et par år siden. Det meste av glasset er fortsatt intakt, men jeg kommer antagelig til å bytte takplatene med isolerplastskiver. Dette husets funksjon skal nemlig være utelukkende for dyrking av planter :-) Taket over mursteinsdelen kommer jeg til å benytte takplater i svartmalt metall.
Jeg fant en mengde antikk murstein i en jordkjeller på eiendommen for en stund siden. De har jeg tenkt å benytte til å bygge en del av drivhuset i mur- som du ser på bildet ovenfor. På innsiden av denne murkonstruksjonen (som blir en del av drivhuset) vil jeg bygge opp noen skikkelige plantebord og hyller i smijern og heltre. Jeg er jo veldig spent på hvordan resultatet kommer til å se ut...!
Uansett kunne jeg jo ikke la være å begynne å planlegge den lille hagen tilhørende drivhuset. Den kommer som sagt til å være omgitt av en liten mur og jeg ønsker at den lille hagen skal være fylt av diverse roser. Både på ut- og innsiden av muren!

Når en av mine favoritt-nettbutikker i Sverige; Odla.nu har tilbud på roser nå for tiden, så klarte jeg jo ikke å la være å sende inn en bestilling på følgende roser. Noen av dem er tiltenkt hagen ved det planlagte drivhuset. Andre skal jeg ha i den eksisterende drivhushagen:

Her har dere bestillingslisten:


Ha en fortsatt fin dag!

mandag 5. mars 2012

Blomstrer til glede for...?


Nå blomstrer det rikelig på hytta vår i Sverige for tiden! Pelargonia, perleblomster, Helleborus og primula kappes om å overgå hverandre i prakt! .. Men der er ingen å blomstre for. Vi bor jo i Oslo- og huset ligger slik til at ingen bør passere tilfeldig forbi. Ok da. Med unntak av en og annen rev, et rådyr og kanskje en elg.

Til høyre. En Helleborus Niger ser ikke ut til å ta det så tungt at ingen går og titter på- og steller med den sånn til hverdags. Den blomstrer like glad likevel den!


Til venstre. En Engelsk Pelargonia har blomstret frodig i over en måned alt. Jeg har planer om å ta noen stiklinger av den neste gang jeg besøker Sverige.
Når vi reiser hjem til Oslo senkes temperaturen til rundt 10-15 grader i huset. Plantene får rikelig med lys, så det ser ut til at de har det riktig så godt der de står i vinduskarmen på kjøkkenet. På planterommet har jeg stort sett plassert litt større Middelhavsvekster, men også planter av ymse slag som enten er i ferd med å springe ut i blomst, eller har gjort seg ferdige med det.
Til høyre:
En potte med perleblomster; Muscari er i ferd med å springe ut. Neste gang jeg besøker hytten blir den nok plassert på planterommet. Da har den nok blomstret ferdig og kan gjøre seg klar til en vår i hagen. Det samme gjør primula plantene på bildet nedenfor.

Tidligere i vinter var det disse som fylte kjøkkenvinduet med blomstring. Snart skal de få seg en permanent bolig i skogen sammen med mange av sine artsfrender som har overlevd flere sesonger der. I helgen måtte jeg selvfølgelig mange turer i skogen vår- og der var alt en mengde slike primula på vei opp av jorden. Om en måneds tid håper jeg å bringe bilder av frodig blomstring derfra! :-D


 Ha en fortsatt riktig fin uke!

søndag 4. mars 2012

Innflytningsklart!

Nå som våren nærmer seg med stormskritt er det nå en ypperlig tid å forberede familieforøkelser!
For ønsker du fuglekvitter eller insektliv i hagen denne sommeren er det jo perfekt å legge forholdene til rette for litt fugleromanse :-)
Om du ikke alt har noen fuglekasser i hagen, så råder jeg deg til å gå til anskaffelse - og henge dem opp med det samme. Det er nemlig ikke lenge før unge, håpefulle par er i ferd med å søke sitt første hjem!

Har du noen slike boliger, så er det på høy tid å inspisere dem litt nærmere nå. Fjern gamle rester av fjorårets rede for å forhindre eventuell smitte, fuglelus og annet utøy. Det kan være lurt å ta på seg hansker når du renser dine fuglekasser, for selv om det nå er lenge siden ungene har forlatt redet, så kan kassen fortsatt inneholde småkryp som kan klø. For å være på den sikre siden bør du ta deg en dusj- og vaske klærne du brukte når jobben er unnagjort.
Hvis du først skal kjøpe deg en ny fuglekasse, så råder jeg deg til å finne en som er lett å rense.

En fuglekasse bør plasseres forholdsvis høyt i treet, eller på veggen for at fuglene ikke skal få besøk av rovdyr.

En fuglekasse skal forresten IKKE ha en pinne like nedenfor hullet. Det trenger ikke kassens innbyggere. Tvert imot kan dette forårsake en liten tragedie om kassen oppsøkes av sultne individer med tvilsomme intensjoner..

Husk på å plassere kassen slik at den befinner seg i skygge de varmeste timene på dagen. Vi vil jo ikke at inbyggerne skal klage på dårlig planløsning! ;-)

En siste ting. Er du klar over at hullets størrelse er med på å avgjøre hvilke typer fugler du får som leieboere?
Her kan du finne mer informasjon om hvilken åpning de forskjellige fuglene ønsker seg: 

Men du lurer kanskje på hvorfor jeg hadde bilde av en vedstabel øverst i dagens blogginlegg?
Både småfugl, blomster og det meste annnet har godt av liv og mangfold i hagen. Insekter er faktisk fantastiske medhjelpere for å få blomstene til å trives. Marihøner hjelper til med å fjerne bladlus fra rosene dine. Bier, veps og humler hjelper til med å pollinere dine blomster så frukttrærne får frukter og at du kan sanke frø fra yndligsblomstene dine på høsten. Fluer, biller og annet småkryp får fugler, pinnsvin og mye annet till å trives i hagen din, så hvorfor ikke lage noen stabler med ved på passende steder? I min skog har jeg stablet slike stabler mellom trær. Planen er ikke å brenne dem på kalde vinterkvelder, men slike stabler fungerer ypperlig som pensjonat for diverse insekter. Her kan de søke tilflukt på nattestid, når det regner eller som vinterbolig. 


 

Har du ikke lyst, eller mulighet å bygge opp en vedstabel i hagen, så finnes der jo veldig mange fine alternativer. Hvorfor ikke bare kjøpe noen bambuspinner på blomsterbutikken? Slike som er ment å støtte opp klatreplanter? Klipp dem opp i passe lange biter på omtrent 10cm. Bunt dem deretter sammen med et stykke hampetau eller lignende og heng det opp i et tre eller på en vegg. Nå har du et insekthotell!

Ha en riktig fin uke! 


lørdag 3. mars 2012

Helg i Sverige

Første helgen i Mars har vi tilbragt på hytten i Sverige. Helt utrolig å se at snøen nå er borte og de første vårtegnene har begynt å vise seg. Jeg så riktignok ingen planter i blomst, men bare å se grønn plen igjen er herlig! Jeg har tilbragt helgen med å sjekke livstegn på roser, busker, stauder og trær- og i år ser det virkelig positivt ut! Nå får vi bare håpe at ikke barfrost vil endre på dette! Jeg har i hvertfall gjort mitt for å forhindre dette ved å forsikre meg om at alle sarte planter fortsatt beholder fiberdukdynen. En mengde stauder har jeg fylt litt mer vissent løv rundt- og ellers gjort alt jeg kan for at alle plantene skal overleve frem til telen er borte fra jorden.
Bildet til venstre. Apeskrekk tre planten jeg kjøpte på Blomsterknatten i fjor har taklet vinteren uten noen som helst forfrysninger. Jeg dekket likevel planten helt med et ekstra tykt løvlag etter at bildet var tatt. Jeg ønsker jo å se det vokse opp og bli et stort og fint tre om noen år!
Bildet nedenfor. Denne helgen har jeg stort sett benyttet tiden i skogen vår. Det er utrolig hvor mye kvister og grener som samler seg i løpet av en vinter! Vi saget jo ned flere trær i en del av skogen en helg i Januar. Som dere ser er snøen borte også i skogen, men elven er fortsatt helt igjenfrosset og om du hadde sett nærmere på jorden ville du fort oppdaget at isen også ligger der. Likevel er skogsbunnen dekket av hundrevis- ja, kanskje nærmere tusen grønne løkspirer! Nå kan jeg knapt nok vente til de begynner å komme i blomst!! 

Bildet til venstre: Nærbilde av skogsbunnen. Som sagt er hundrevis av løkplanter på vei opp gjennom vissent høstløv og mellom gamle kvister. I høst satte jeg mengder av ulike typer løk. Blant annet noen titall typer allium foruten erantis, krokus, mange sorter narcisser, tulipaner, fritillaria og mye annet. I mitt indre bilde ser jeg jo for meg tette tepper av ulikt fargete løkvekster, men fantasi og virkelighet er jo ikke alltid helt i samsvar. Det oppdaget jeg jo tydelig i fjor....! ;-)


Uansett - Ha en riktig fin dag!