Vekstrapport fra drivhushagenJeg vet ikke hvor interressant det kan være for andre å se bilder fra mine før- prosjekter, for jeg innser de kan virke ganske så kaotiske når de dukker opp her på bloggen min. Dessuten vet jeg jo ikke en gang om jeg kommer til å få mulighet til så mange endringer i hagen denne sommeren. Planene er mange og lysten er stor, men tid og mulighet er det værre med!
Jeg drister meg likevel til å vise enda noen bilder av min kaoshage.
Ting blir ikke alltid helt som en tenker seg i en planleggingsfase. Jeg hadde for eksempel planer om at stort sett bare rosa og hvite roser skulle råde i hagen, men når jeg var borte forrige helg var det rødt og kremgult som ropte mest på oppmerksomheten! Jeg har faktisk bare èn rød rose i drivhushagen min. Den er oppstammet og oppførte seg som en veloppdragen plante i fjor der den dannet en pen, kulerund krone på en høy, tynn stamme. I år har den bestemt seg for å vise helt andre egenskaper! Den har strukket seg i været og har nå langt fra den pene, runde formen fra fjoråret. Den er vel overlykkelig for at den taklet vinteren så bra utendørs!? Jeg mistenker hele rosen for å være en klatrerose podet på en stamme!? En kan ikke straffe en slik vekst ved å fjerne stilker med mengder av struttende knopper, så jeg lar den heller få "symmetrien" i en allerede ganske kaotisk hage ;-)

Til våren sådde jeg frø fra noen valmuer jeg virkelig likte i fjor. Foreldrene var sart rosa, fylte blomster i en tekkelig størrelse, men avkommet derimot...!
De danner gigantiske, fylte peonlignende blomster med en rosa som heller bør kalles rød! Hvem i all verden er pappaen til disse!?
Til overmål har jeg dem en mengde steder i hagen, for jeg fikk jo så god spiring på sådden min. - Pytt sann at blomstene ikke bare er så store som amerikanske epler. Plantene er jo over meteren høye også. Deres mødre ble aldri høyere enn 40-50cm.Jeg har alltid sett på roser som litt sære og vanskelige å ha med å gjøre. I fjor fikk jeg litt "blod på tann" etter å ha lykkes ganske bra med sortene "Rhapsody in Blue" og "Louise Odier", så i år tok det litt av. Jeg kjøpte sorter som "Jalitah", "Blauwe Stad", "Margaret Merril", "Pink Robusta", "The Fairy", "Indigoletta", "Adelaide Hoodless", "Maria Renaissance", "Mary Rose", "Mme Plantier" og mange andre. Jeg tror jeg kjøpte noen paller med plantejord og for en gangs skyld var jeg glad for at Canadagjessene som herjet plenen vår er noen gjødselsprodusenter av de store! Rosene- De har virkelig takket for tilliten- og min nesegruse beundring, for de fleste har så mye knopper at de nesten bøyer seg i støvet! hvis ikke det skjer en tragedie den neste uken er jeg ovebevist om at jeg kommer til å vandre rundt i et blomsterflor der i min lille drivhushage!?
Da er nok de kremfargete rosene sluttet å blomstre- og det passer jo nesten bra siden jeg da kan nyte de fleste toner av rosa!?

Et nærbilde av bedene viser tydelig at her er det en lite hagekyndig person som har vært på ferde. De fleste plantene er ganske tilfeldig plassert. Den rådende filosofien har hittil vært at "der jeg klarer å grave et hull mellom murstein og glass, der skal planten få stå!"
Om sommerønsket mitt blir gjennomført, så klarer jeg kanskje å bygge noen mer opphøyde bed hvor spaden møter jord heller enn hindringer når en ny plante skal plasseres! Da skal jeg i hvert fall forsøke å legge LITT mer vekt på det estetiske samholdet mellom de ulike plantene! :-D
På bildet nedenfor vokser Campanula Punctata, Lammeøre; Stachys Byzantine, høstphlox, (i bakgrunnen til venstre) Achillea "The Pearl", bunndekkende roser og liljer.


Nedenfor:
Selv om det ikke har verdens beste plassering i drivhushagen, så skal mitt Magnolia "Oriental Charm" få stå akkurat der det opprinnelig ble plantet. Jeg synes bladene på dette er helt fantastisk på grunn av sin store størrelse. Det gir et litt mer tropisk preg til en hage jeg ønsker etter hvert skal minne litt om å befinne seg på sydligere breddegrader. Om mine sommerplaner går i orden, så vil treet snart stå som et skyggetre midt på en fliselagt terrasse...

Engelen min står fortsatt i drivhushagen, men hun har fortsatt ikke fått noe springvann å se ned i. Bregnen som står under henne er faktisk i forkant av en mur på omtrent 60cm, så den må jo være rundt 70-80cm høy!? Den kommer jeg til å ta vare på når dammen skal bygges.
Nedenfor: Rosen "Raubritter" er en av mange som forbereder seg på en rik blomstring noen uker fremover nå.
Den er en Kordes buskrose som kan bli opp til 2 meter høy, men 120-150cm er mer vanlig. Blomstrer vanligvis fra Juni- August.Ha en fortsatt fin sommerdag!Kommentarer

 1. Spennende å følge før- og etter-prosjekter! Mange av oss hagegale dyrker etter samme metode: Stapp nedi der det (kanskje) er ledig plass. Ordning, planlegging og flytting kommer etterpå!

  Gleder meg til å se alle de nye skjønnhetene dine i blomst :-)

  SvarSlett
 2. Jeg liker sånne kaosbed! Hvor frodig og fint det blir. Det hjelper ikke hvor mye en planlegger, for naturen spiller en som regel et puss eller to... De valmuene har jeg også hatt. Lurer på om det er noen peonvalmuer som krysser seg med noen andre. De er i vertfall gigantiske det avkommet av de. Flotte roser du har. Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 3. Jeg liker bedene dine jeg også. Frodige og flotte=) Kanskje de faktisk blir så fine pga at det er tilfeldighetene som råder?=) Så bra gresset vokser, håper du greier å holde det under kontroll=) Du har vel allerede gjort en god jobb i forhold til det. Det kommer til å bli høyt. Her rager det nå over gubben, og er vel nærmere to meter høyt. Hagen din er fantastisk=) Ha en super dag=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Det er så morsomt å lese hvordan du skaper en hage, tilfeldigheter eller etter en plan, begge deler fungerer fint. Tilfeldigheter gir overraskelser! Ha en fin ferie i sommerhagen! Anne

  SvarSlett
 5. Ikke alltid lett det der å få tiden til å strekke til, men jeg synes det er artig at du viser det som ikke alltid er på geledd. kan kanskje gi deg en mager trøst fra vårhytte i Valdres. Der bestemte jeg tidlig at den skulle være såkalt "hagefri". For meg betyr det at alt som ønsker å vokse og gro der er velkomment. Villniss med andre ord. Men hva skjer: I dag telte vi opp til 28 kuer som var på beite i vår hage. Hjeeeelp! Kanskje det kommer nye blomster når de har spist seg gode og mette på vår hage/ikke hage. ha en god kveld!

  SvarSlett
 6. Kaosbed er tingen her hos meg også. Jeg planter der jeg har plass, og tenker lite på farger! Etter som det vokser til, så flytter jeg litt rundt omkring. Da kan det nok hende at jeg tenker litt form og farge. Ellers så henter jeg mye inspirasjon på bloggene, og her inne er det masse ting å se på! Tusen takk for titten på en spennende hage!

  Klem

  SvarSlett
 7. Masse hageglede og flotte planter. Morsomt med alt som overlever og som kanskje blir litt anderledes enn man tenkte først :) Det er slik en hage med særpreg blir til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så mange flotte roser - og hvor de står godt sammen med valmuerne! Jeg har været uheldig med valmuer, der kom kun én eneste blomst!
   Den lyserøde valmue på billedet øverst er virkelig en skønhed! Det ligner jo næsten lag-på-lag af silkeskørter!
   Vi har mange snegle her i år og rådyrene åd de første rosenknopper. Nu går jeg og venter på næste flor af Ingrid Bergmann rosen. Regnen er vist stoppet nu og man kan komme i haven :-) God sommer til Jer deroppe!

   Slett
 8. Herlig med litt kaos! :D Ikke at jeg synes det var så ekstremt, her i feriehagen er det nok mye av det samme. Men så artig med de valmuene! Synes de så flotte ut, spiller vel liten rolle hvem som er faren når du får fram noe sånn! Tar du frø igjen, så kanskje du får enda en variant!

  Flott med roser hos deg, det er en av mine kanskje-snart-planer, men det blir nok ikke i år.

  Kos deg videre, det er jo ennå mye sommer igjen selv om vi er godt i gang.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg