Drivhusmodifikasjoner...


La meg inrømme det først som sist: Jeg er veldig glad i drivhuset vårt. Det har vist seg å være et veldig solid og funksjonelt rom den tiden vi har hatt det- altså 3 år nå!
Det eneste problemet er at det har blitt litt for ideelt for middagsselskaper på kjølige kvelder og regnfulle dager.
Huset har derfor etter hvert blitt fylt med spisestuemøbler, sofa, kommode og diverse annet til akkurat det formålet og selv om bygget er litt over 23 kvadratmeter, så har jeg stadig problemer med å kjempe meg til en plass for mine kjære frø- og stiklingsplanter!
Jeg bestemte meg jo derfor å gjenoppbygge deler av det huset som havarerte for noen år siden.
Siden noen av metalldelene var temmelig forvridde har jeg bestemt meg for å bygge huset i tre, metall og mur. Jeg har tegnet og planlagt mye i det siste og begynner å bli fornøyd med løsningene jeg tror jeg har valgt. I den sammenheng bestemte jeg meg for å utføre en del av de endringene OGSÅ på vårt eksisterende hus, selv om det jo er fullt ut funksjonelt som det er.
Vi bestilte derfor to stk limtrebjelker. Den ene har jeg montert i taket på vårt eksisterende hus. Herlig å slippe å tenke på om store mengder snø kan få det til å kollapse!

Bildet til høyre:
I hver ende av huset har jeg satt opp 3 vertikale 2"4 bjelker. En i hver kortende, samt en høyere i midten. Limtrebjelken i taket hviler på denne. For å gjøre det hele ekstra solid ble to bjelker tilpasset og plassert i vinkel mellom tak- og veggbjelken.

I husets kortsider har jeg benyttet kraftige, tykke bord som hylleplater. De får samtidig en dobbeltfunksjon siden de er festet i de tre endebjelkene og dermed forhindrer at husets vegger blir presset ut om mye snø skulle bli liggnde på taket. (Beklager den litt intrikate måten å beskrive byggeprosessen på.)  :-(
Jeg har også laget noen rammer av 2"2 bjelker for slike rustne jernmatter som er så populære for tiden. Egentlig er de beregnet som forsterkning ved sementering, men de fungerer jo perfekt som espalier for klatreplanter også! Disse ble plassert ved bedet hvor jeg har en vindrue- og kiwi plante stående.
Jeg valgte å lakkere både jern og treverk svart så det skulle gli mer i ett med drivhuset forøvrig.


Espalieret ser ut til å fungere akkurat som ønsket! Denne liljen blir så stor at den trenger å bindes opp for ikke å falle overende. Selvfølgelig fester jeg den til mitt nye klatrestativ :-D

Nedenfor:
Vindruen har endelig fått det espalieret den fortjener!
Systemet har dessuten en del flere finesser, men det kan jeg jo vise i et senere innlegg..

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

Kommentarer

 1. Du verden så flott gjenbruk det ble da! Det var et flott klatrestativ. Kjekt med sånne ombygginger.
  Ha en fortsatt fin kveld du også :-)

  SvarSlett
 2. Mye lurt og ganske imponerende!

  SvarSlett
 3. Både smart och snygg förstärkning av växthuset!!
  Mariana

  SvarSlett
 4. Både pent og praktisk! Lurt å male treverket svart som drivhusprofilene. Klatrestativet var superfint. Nå trenger du ikke bekymre deg på samme måte om det skulle komme mye snø på taket, det er vel kanskje det viktigste.

  SvarSlett
 5. Du er så flink! Jeg blir stadig imponert=) Tusen takk for Mallorca-tips, det satte jeg stor pris på. Har tenkt å teste ut noen av tipsene dine når vi får leiebil på fredag=) Sjekket også muligheten for å komme oss til onsdagmarkedet i dag, men litt knotete å komme seg dit. Håper du har det fint=) Vibeke

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg