mandag 28. november 2011

Innehygge

Nå som vinteren på mange måter er like rundt hjørnet og det er nattesvart utendørs i 16.00 tiden på ettermiddagen er det uten tvil best å holde seg innendørs. I hvertfall på på kveldstid. Nå som hagen stort sett ligger i dvale er det plantene innomhus som skaper hjemmekos og varme.
Samboeren og jeg har alltid hatt behov for å fylle leiligheten med potteplanter og avskårne blomster.

Kjøkkenet har også fått sine planter til å pynte opp. Nedenfor en samplanting av Rhipsalis Burchellis og noe jeg tror er mintfarget prydgress?

Jeg vet planter egentlig ikke har godt av det, men likevel klarer jeg ikke å la være å flytte rundt på plantene våre alt etter som humøret tilsier det. For øyeblikket har jeg satt vårt Ginseng microcarpa Ginseng sammen med en hebe og en Julerose; Helleborus Niger.
Bildet nedenfor:
Ikke alle avskårne planter trenger å være i blomst. Grenene nedenfor er jo fine med bare blader.

Ha en fortsatt fin vinterkveld (Selv om det langt fra er vinterstemning utenfor for tiden!)


søndag 20. november 2011

Spansk inspirasjon: Patio er husets hjerte!

Mens vi i Norge ofte finner hagen foran og/eller bak våre hus, gjerne omgitt av lave gjerder, hekker eller ingen gjerder i det hele tatt, så er det mye mer vanlig at spanske hjem omgir sine hager. Altså at huset omslutter patioen, enten helt eller delvis med bygningsmasse eller høye murer. Ofte finner man en svalgang med buer rundt patioen siden skygge er en stor fordel i sommerheten.
Som jeg har vært inne på før er det mest vanlig å fliselegge gårdsrommet med belegningsstein, fliser eller stener fra strender oa.
Som oftest utgjør patioens midtpunkt et tre med spesiell prydverdi, eller et innslag av vann i en eller annen form som en fontene eller lignende.
På bildet til venstre er plassen under palmetreet fullsatt med krukker som inneholder ulike blomster. Etter hvert som de kommer i blomst tas de frem og benyttes til å dekorere på bordet eller innenhus.

Bildet til høyre:
En patio kan være et stort, åpent gårdsrom, stort sett dekket med fliser, og enkelte krukker. Men det kan også være som her; en frodig hage med
hovedvekt på planter, med små spaserver-veier mellom alt det grønne.

Nedenfor:
Ikke så vanlig i Norge kanskje, men mange spanske kirker med respekt for seg selv har en tilhørende patio.
Veldig ofte er de utført som små parker hvor besøkerne kan oppholde seg.
Mer om patioer i et senere blogginlegg!
PS: Gi gjerne beskjed om jeg skal blogge litt om mer nordiske temaer fremover. Det blir jo ofte slik at det ikke skjer så mye på hagefronten i den tiden vi befinner oss i nå. Da er det jo lett å hengi seg til bilder fra varmere peridoer, eller himmelstrøk...

Ha en riktig fin uke!

torsdag 17. november 2011

Spansk inspirasjon: Frodig uten hage 2.

Ikke alle spanske hus bruker pelargonia som "veggpryd". Grønt er jo også veldig vakkert når bladverket er som her, men for en oppgave å vanne dem alle!


Blomster trenger jo ikke bare å brukes foran vinduer i trange bygater. De er jo en ypperlig måte å bringe liv og farge til hvite mursteinshus.

Jeg har alltid trodd at bregner og aspargesplanter ikke ville klare seg under en stekende het sol, men i vår merket jeg meg at visse sorter ofte blir benyttet i veirabatter, så jeg kjøpte en aspargesvariant og plantet den i en potte ved inngangspartiet. Etter en ekstremt tørr og varm sommer uten vanning var den faktisk enda frodigere enn når jeg forlot den et halvt år tidligere!
Bregnene på bildet til høyre trenger nok mer vann enn som så, men de kler virkelig å stå slik på hver side av en inngangsdør- ikke sant?

Bildet til venstre: En tenker gjerne på at potter og krukker bare kan plasseres solrikt. I alle fall mange blomstrende varianter. Men det finnes jo mye som vil gjøre seg veldig godt i full skygge også, som plantene i dette portrommet. I Norge er vi vant med å se dem som stueplanter. I en gruppe hengende terra- kottapotter kan de jo gjøre seg ypperlig i et portrom her i Norge også!?

Ha en fortsatt riktig fin uke!

onsdag 16. november 2011

Spansk inspirasjon: Frodig blomstring uten hage!

I Spania, som i de fleste andre land bor en stor del av befolkningen i leiligheter i byer. Dette medfører at hage slett ikke er en selvfølge for alle. Det betyr ikke at haging er utelukket av den grunn. Spesielt i små kyst- og fjellbyer kan det blomstre på de utroligste steder!
En døråpning, vinduskarm eller balkong kan fort bli en frodig hageflekk. Her kommer noen bilder til inspirasjon.
I Spania er det vanlig i gamle bydeler at leiligheter befinner seg på bakkeplan. Med andre ord kan det være litt ubehagelig for beboerne at forbipasserende kan se rett inn i leiligheten gjennom vinduene. Selvfølgelig kan de henge opp gardiner og annet, men denne løsningen er jo heller ikke så dum? Her har beboerne fylt vinduet med pelargoniumspotter som blir hengt opp i smijernsgitrene. Det er nemlig ganske vanlig at vinduer i Spania har slike gitre- både som dekorasjon, men også for å forhindre innbrundd. Nå er jo ikke brann så vanlig i mursteinshus som her i Norge...

Bildet til høyre:
Pelargonium må være Spanias uofisielle nasjonalpotteplante utendørs. Du finner dem i talløse farger og fasonger over alt. Det skyldes nok at disse plantene er usedvanlig lette å formere. Naboer bytter stiklinger seg i mellom, stikker en stilk ned i en potte med jord- og vips har de en ny plante etter en kort tid. Noen tar seg flid med å benytte spesielle typer potter. Atter andre bruker det de har til rådighet. En gammel potte kan fungere like bra som en forseggjort krukke, men på en måte er dette med å forsterke frodigheten i byens beplanting.
Bildet nedenfor; Noen velger å la plantene ta helt over så det hele danner et tett slør foran vinduet. Andre klipper og stusser sine blomster daglig, så de holder seg tette, lubne og frodige.
Bildet nedenfor:
I mangel på et område hvor en hage kan dyrkes har mange kommet frem til at en vegg kan gjøre samme nytte, som i denne trappeoppgangen.
Også her er det pelargonium som vokser i de utallige pottene.
Flere bilder om temaet "Frodig blomstring uten hage" kommer i senere blogginlegg!

Ha en fortsatt fin høstuke!

søndag 13. november 2011

Spansk inspirasjon. Vann i hagen 1

De fleste hager med respekt for seg selv i Spania har et innslag av vann i en eller annen form. Nå er vanligvis ikke spanske hager utformet på samme måte som hos oss. Vanligvis har den form av en patio- altså et utendørs rom omgitt av vegger. Innenfor disse veggene har familiene en skyggefull, lun oase, som oftest med en fontene eller et vannarrangement som naturlig midtpunkt. Ofte er slike patioer fliselagte. Vannarrangementet er omgitt av krukker med planter, eller gjerne frukttrær eller prydtrær om patioen er stor nok. På bildet nedenfor er patioen omgitt av "svalganger" hvor en finner ekstra skygge. Siden disse utendørs rommene ikke er overbygde er det ofte naturlig å åpne vinduer og dører som vender mot patioen for å lufte og kjøle ned resten av huset som vender mot dette området.

I Norge er det vanlig at om vi anlegger en dam i hagen, så pleier vi å få den til å se "naturlig ut"- altså grave et hull i jorden, benytte damduk og skjule kantene ved å fylle elvestein, singel eller lignende på delen som er over jorden. Med rett beplanting kan dette bli riktig pent, men det kan være vanskelig å få en dam til å virke naturlig om dette ikke gjøres på riktig måte.
Mens vi i norge anstrenger oss for å etterligne naturlige dammer og kulper, finner en i spanske hager som oftest fontener eller bassenger som tydelig skal vise at disse er menneskegjorte. Ofte er dammer formet i klart geometrisk utførelse, som bildene over og nedefor viser. Det hele blir som oftest oppmyket med vannplanter og blomsterkrukker som plasseres på- og rundt kanten. På bildet nedenfor er vanndammen fliselagt for å passe inn med belegningssteinen og fargene i patioen. Siden dammen er oppbygget kan en gså benytte kanten til sitteplass, så de bygges vanligvis i solid utførelse med rikelig av sitte- og oppbevaringsplass.

Ikke alle dammer er opphøyde i en spansk hage eller patio. Veldig ofte finner en dem nedsenket i grunnen, som bildene til venstre og nedenfor illustrerer.
I Spania har de fleste hagesentrene som oftest et rikt utvalg med ferdigproduserte fontener å velge blant, men noen ganger kan jo oppfinnsomme hageeiere lage seg sitt eget opplegg ved å støpe et basseng og plassere en stor, fin urne som de fyller med stein og plasserer et springvann i sentrum. På bildet til venstre har hageeieren gjort noe tilsvarende, selv om krukken her er ganske forseggjort, hugget i stein.
Det er kanskje ikke så rart en finner så mange innslag av dammer i Spanske hager. På stekende hete sommerdager er det vel lite som kan virke så avkjølende og beroligende som sildrende vann!?
På bildet nedenfor har et stort, skålformet "fat" av stein blitt tatt i bruk. En liten, fontenepumpe er også her plassert i midten. Eieren av denne hagen pleier hver dag å legge dagsferske blomster langs vannkanten. Legg forresten merke til de fantastiske mosaikkene av strandstein som er benyttet som belegning i denne patioen. Dette er noe en finner langs kystbyene i Spania hvor gater, torg og smug ofte er lagt i vakre og fantasifulle mønstre bestående av runde stener i ulike farger. Denne typen belegning er en tradisjon som er holdt i hevd helt siden den gangen Romerriket styrte i Spania.

Mer om vann i Spanske hager senere!
Ha en riktig fin høstdag!

torsdag 10. november 2011

Vinterly!

Noe av det første vi gjorde når vi kom hjem fra vårt opphold i Spania var å dra direkte til hagen vår i Sverige. I drivhuset og hagen hadde jeg nemlig en god del frostfølsomme planter stående. I fjor lagret jeg slike planter i glassverandaen der borte hvor de fikk mye naturlig lys, men det er et stort rom å varme opp, så i år har jeg bestemt meg for å prøve noe annet. Et par palmer og agaver ble plassert i stuen, eller slik som på bildet til høyre, på kjøkkenet.
Andre, som er store og mister blader om vinteren, plasserte jeg under fiberduk i kjelleren. Der har jeg også tatt inn en mengde løk og rotknoller.
De øvrige plantene, som vanligvis beholder sine blader selv om de ikke tåler frost, har jeg satt inn i vaskerommet borte i Sverige. Der er det riktignok ikke mer enn et vindu lyset flommer inn fra, men siden det er mye mindre enn glassverandaen, tror jeg det vil bli lettere å holde temperaturen på rundt 10 grader celcius.

Ikke akkurat god plass på vaskerommet nå som en mengde planter har fått sitt vinteropphold der. Her inne står laurbær, oliven, citrus, oleander, kaktuser og sukkulenter gruppert i et hjørne av rommet. Her inne har vi nemlig både vaskemaskin, tørketrommel og fryseboks, ting vi jo trenger å bruke når vi besøker Sverige, så derfor er vi avhengige av at det meste av rommet kan benyttes som vanlig.
Foreløpig har jeg ikke annet lys her inne enn det som kommer inn gjennom vinduet og fra en taklampe, men neste helg kommer jeg til å montere et tidsstyrt lysarmatur over dem for å få litt bedre belysning.
En større bekymring er vanning. De fleste plantene står i terrakottapotter, altså ikke krukker som holder godt på fuktighet, så jeg er jo avhengig av å reise over til Sverige med jevne mellomrom gjennom vinteren for å vanne. Gode tips til vanning mottas med takk!

En "kanariapalme";
Phoenix Canariensis har blitt hentet inn fra drivhushagen og er blitt plassert i stuen.


Ha en fortsatt fin høstuke!

mandag 7. november 2011

Som små spøkelser....!

Det første vi gjorde når vi kom hjem til Norge fra Spania var å reise til Sverige! Jeg hadde nemlig ennå ikke fått sikret alle prydbusker- og trær for sultne rådyr, bever, elg og vånd. I fjor mistet jeg stort sett alle prydplanter fordi, spesielt beveren hadde hatt et festmåltid.
Nå står de der- rundt om på eiendommen, som små spøkelser. Spesielt i skogen får de nesten et skulpturelt intrykk. Ellers er ikke skogen så veldig vakker å vandre i for tiden...


I drivhushagen har jeg tatt middelhavsplantene innendørs for vinteren, men noen få busker kommer til å bli stående utendørs. Også de har fått seg et fint hvitt antrekk.  
Planten nedenfor har jeg ikke pakket inn, men regner ikke med at rådyr har så lyst på berberis!? Sorten er en B. Angustifolia, en vintergrønn variant med litt kristtornlike blader. Om høsten blir de eldste bladene høyrøde, mens planten forøvrig er grønn. Dette gjør at hele planten ser ut til å være dekket av blomster på denne årstiden.
Ha en fortsatt fin høstuke!søndag 6. november 2011

Høst på balkongen i Oslo

Nå som vi er vel hjemme i Norge igjen- og sommerblomstene for lenge siden har takket for seg var det på høy tid å fornye plantene på balkongen.
Noen av plantene får et midlertidig stopp her i Oslo, som snøbærene. Neste gang jeg reiser til Sverige kommer jeg til å plante dem i skogen.
For øyeblikket står de i samplanting med sedum:
Nedenfor; Jeg vet mange ikke er så veldig begeistret for høstlyng i balkongkassene sine. Jeg må inrømme jeg kan synes de er veldig fine sammen med diverse grønne planter som små sypresser og sedum. Helst ville jeg hatt småbladet eføy eller disse sølvfargete hengeplantene jeg aldri husker navnet på ;-) Kan du hjelpe meg? De har runde, myntformede blader.

Nedenfor: Den store planten på bildet er et sedertre: Cedrus Deodara "Feeling Blue" Mange synes disse plantene er direkte stygge. Jeg opplever dem som "styggpene med sterk personlighet!" jeg kan ikke vente med å plante den i Sverige :-)
Men det skal jo bli spennende å se om jeg får den til å overleve sone 3. Spesielt etter de vintrene vi har hatt nå i det siste. Denne planten er en dvergseder som visst ikke blir noe særlig høyere enn den er nå og stort seg klarer seg til USDA hardførhetssone 6B (ned til -20C)


Nedenfor; Hva er vel vakrere enn planter med vakkert løvverk og klarhvite blomster? Min samboer mener Cyclamen er en bestemorsplante, men jeg setter likevel veldig pris på dem! Hvite Cyclamen Persicum, tåler en del kulde, men kan ikke takle de kalde vintrene her Nord, så jeg følger med på værvarslingen. Så fort de melder frost kommer jeg til å oppbevare dem mørkt og kjølig i kjelleren så de forhåpentlig overlever en vinter i dvale for så å bli plantet ut i skogen i Sverige. Der har jeg plantet noen C. Hederifolium. Disse skal være mye mer hardføre og kan KANSKJE ha en mulighet til å leve året rundt der borte.

Ha en fortsatt riktig fin høstdag!

fredag 4. november 2011

Jeg lager meg plantebord!!

En ting jeg har savnet i alle år nede i Spania har vært et skikkelig PLANTEBORD!
Hver gang vi har vært i hagen vår har vi prøvd å fullføre fliselegging av terrassene, så det har alltid stått en stor stabel med ekstra fliser "pent" plassert like foran det utendørs baderommet sammen med noen benkeplater av marmor fra et gammelt kjøkken, samt en fliselagt vannpost i sandstein. Kanskje ikke så rart å forstå jeg gjerne skulle få bort det alt sammen...!? Vel, siden vi likevel skulle male huset bestemte vi oss for at NÅ- Nå skal vi også få bort de ovenfornevnte tingene. - og hvorfor ikke benytte dem til mitt lenge etterlengtede plantebord!!?
Som sagt så gjort, Jeg satte i gang på mure en ramme med røde murstein kledt med terrassefliser.
Nedenfor ser du hvordan det hele etter hvert begynte å se ut: Nærmest til venstre danner flisene et bed med bougenvillea, vindruer og eføy. Ut fra dette har jeg så begynt å bygge plantebordet. Det skal få en benkeplate og den lave delen i bakkant skal utslagsvasken stå. Om du ser på bildet over til høyre oppdager du sikkert at det er et hull i flisene på vaskens bakvegg. Der skal vannkranen monteres, men det skjer jo selvfølgelig når vasken og bakplaten er ferdigmontert.


Bildet til venstre: Marmorplatene var montert på kjøkkenet i det opprinnelige huset på eiendommen. Når huset ble restaurert ble disse byttet ut. Jeg hadde ikke hjerte til å kaste dem, noe jeg er veldig glad for akkurat nå. Marmor tåler sol, varme regn og tørke, så hva passer vel bedre på et utendørs plantebord? Desverre er ikke platene like dype som bordet. Det kommer jeg til å løse ved å bygge ut "skvettflisene" på veggen bak benken. På den måten får jeg en fin, god hylle, samtidig som fjellveggens ujevnhet ikke kommer til å utgjøre noe problem. Eføyen som nå strekker seg bak plantebordet kommer jeg til å heve slik at den vil vokse over det hele!
Litt vanskelig å se for seg kanskje? Ikke for meg. ENDELIG skal jeg få mitt eget sted å vaske urner og hageredskaper, potte om planter +++!

Jeg ble riktignok ikke ferdig med jobben denne gangen. Til det hadde vi for mange besøkende hos oss denne gangen, men det var jo bare kjempehyggelig- og arbeidet går jo ikke sin vei til neste gang jeg kommer ned! ;-)
Nedenfor:
Selv om jeg ikke ble ferdig, måtte jeg jo prøve å plassere bunnen på vasken, en av marmorplatene og en "bakveggsflis" for å se det hele for meg.
Hva synes dere?
Ha en riktig fin helg alle sammen!
Neste innlegg skal jeg prøve å konsentrere meg om hagen i Sverige igjen!

torsdag 3. november 2011

Spansk inspirasjon..

Som noen av dere vet planlegger jeg å anlegge en middelhavsinspirert hage i forbindelse med drivhuset mitt i Sverige. Området jeg har satt av er på litt over 100 kvadratmeter og mitt ønske er å fliselegge grunnen, ha et ornament tre, eller fontene som sentrum og stort sett plante i krukker og strengt anlagte bed. Jeg var derfor ivrig på jakt etter spansk inspirasjon denne gangen jeg besøkte min hage der nede. 12 dager er ikke lang tid når en ferierer i Spania, så jeg måtte søke inspirasjonen i nærområdet. Nå er jeg så heldig at det er mer enn nok av inspirasjon å finne der. Dette blogginlegget skal derfor rett og slett ta for seg måter å fliselegge en terrasse ã la Spania.
Jeg har selv alltid lagt mine fliser i et ensartet mønster; flis mot flis slik som vi pleier å gjøre i Norge. Det finner en ikke så mye av i mitt spanske nabolag. Tvert imot er det overraskende mye bruk av ulike typer fliser mot hverandre- eller fliser og rullestein i kombinasjon +++ Varianten over har tre helt ulike typer fliser blitt tatt i bruk. I forgrunnen; firkantede av brent, ubehandlet leire, mønstret med mindre svartglaserte fliser. Under porchen (terrassen med takkonstruksjon) er slipt sandstein lagt på samme måte som jeg selv pleier å fliselegge. Bedene har ingen opphøyd kant, noe som gjør at en med letthet kan spyle terrassen og samtidig vanne plantene.
Nedenfor; Denne patioen skulle jeg gjerne hatt en kopi av..! ;-) men det har jeg nok hverken penger eller plass til. Inspirasjon kan jeg derimot forsyne meg av... Her er det dominerende belegningsmaterialet bruddheller med fliser i marmor lagt i et strengt, kvadratisk mønster som gjør med på å skape en mer intim romfølelse. Samme marmorfliser er benyttet som bedkant rundt trær og vannavløp. Også her har de valgt å ikke bygge opphøyde bedkanter så overflødig regnvann kan benyttes til å vanne trærne, som forøvrig er citrustrær. Midt i rommet er en fontene sentralt plassert, noe som er veldig typisk for spanske patioer.
Nedenfor; Enda en alternativ belegningsmåte:
Her er hovedmaterialet rullestein lagt ned i et lag sement. Brente terrakottafilser, samt glaserte, blå fliser er lagt i et firkantmønster også her, noe som til tross for store, åpne flater skaper intimitet og frodighet. Synes ikke du også? De lave murene som veksler mellom strengt stablet naturstein og store, "tilfeldig" plasserte stein langs vannkanten er med på å forsterke et uformelt utrrykk i en ellers streng oppbygning.

På bildet til venstre er der brukt mange ulike typer belegningsvarianter, men hele tiden med elementer som bringer formene, fargene, teksturene over i hverandre og får dem til å samspille på en veldig fascinerende måte. Jeg har ganske mange slike "inspirasjonsbilder" jeg har tatt for å få ideer til min egen hage/terrasse. Er dette noe dere kunne tenke dere jeg skal dele mer av her på bloggen? Norsk og spansk hage/terrassekultur står jo tilsynelatende langt fra hverandre, så kanskje dette noe som bare er interressant for meg selv?
Fint om du gir en tilbakemelding om du har en mening :-)

tirsdag 1. november 2011

Jeg lager bed!

Hovedgrunnen til at vi reiste ned til Spania i år var at vi trengte å male huset. Om vi fikk gjort det? Det kommer i et senere blogginlegg. Denne gangen skal jeg vie til ett av de andre prosjektene vi startet opp.
Når vi kom ned viste det seg nemlig at ett av de store nåletrærne hadde falt og ødelagt flere av de andre trærne bak der. Resultatet var at vi fikk disse fjernet.
Baksiden av huset så derfor nærmest ut som en krigssone når vi ankom. Døde grener, tonnevis av døde barnåler og skrot fylte hele skråningen. På bildet til høyre har jeg fjernet det meste av grener og skitt.
Etter å ha fjernet det lille av jord som fantes på fjellgrunnen begynte jeg å mure opp bed av murstein. En profesjonell murer vil nok le rått av å se hvor skjevt og ujevnt jeg har murt det hele, men
 tro det eller ei, det er faktisk meningen ;-) 
Jeg ønsket nemlig at bedene skal gli inn i fjellgrunnen. Ingen ting i naturen er helt firkantet og rett, så jeg trives best med organiske linjer i hagen også. Dessuten så blir alt så mye bedre etter at en har pusset dem... ;-) På bildet nedenfor hjelper min mor meg med å plassere ut planter for at vi skal finne ut om bedene var murt høye nok.
Helt i bakkant mot natursteinsmurene plantet jeg ulike klatreplanter. Blant annet eføy, Podranea ricasoliana og bougenvillea. Håpet er at de vil vokse opp etter muren og skjule den, for den er bygget opp av store gråstein, mindre, kremfargete områder - og upusset lecastein som er gulmalt!! Ikke akkurat en mur jeg ønsker å fremheve....Nedenfor:
I bedene plantet jeg noen frukttrær. Blant annet grapefrukt- og mandarin tre, eviggrønne busker og en dracaena med burgunderfargete bladverk.
(Rettelse fra Orchis; Dracaenaen er egentlig en Cordyline australis.)
Foran disse har jeg satt hvit iris, hvite, fylte fresia, samt hvit zantedeschia. Gleder meg til å se disse i blomst til våren...?!

Til venstre; Grapefrukt tre med grapefrukt, samt burgunder corydalis australis. I bakkant til høyre, et pistasia som vokser vilt. Disse buskene brukes i Spania til å produsere lim, er eviggrønne og får røde bær på vinterstid. De blir etter hvert små trær med en flott stamme som virkelig har personlighet!
Jeg fikk ikke laget mer enn to bed denne gangen. Jeg har flere planer for fortsettelsen, men avventer dette til jeg ser hvordan de nybyggete kommer til å fungere i praksis. Som du kan se av bildet nedenfor har jeg fortsatt mye igjen å gjøre.
For øyeblikket ender skråningen/bedet i skrent som har et lodrett fall på over to meter enkelte steder. Jeg håper å flate ut dette slik at området blir en liten terrasse omkranset av bed. Jeg har altså en god del jobb igjen før dette oppnås, men pågangsmotet er så absolutt tilstede!  På bildet nedenfor, et mandarintre fullt av grønne, umodne mandariner.

Nedenfor; Slik ser inngangspartiet til huset ut med de nye bedene i bakgrunnen. Nå håper jeg bare klatreplantene vil kle muren i bakkant!

Ha en fortsatt riktig fin høstdag!