Flom..

Vel, kanskje ikke den helt store flommen, men jeg har aldri sett elven gå så høyt som nå i helgen! Bryggen som vi bygget nå i sommer har virkelig fått gjennomgå en skikkelig illdåp. Til tross for at vi bygget den med forholdsvis solid med god klaring til vannoverflaten, så sto den likevel under vann forrige uke!
Nå var heldigvis vannstanden begynt å synke når vi ankom eiendommen, så vi kunne gå ut på bryggen og vaske bort skitten som elven hadde etterlatt seg der.
Den vanligvis så stilleflytende elven var nå nærmest forvandlet til fossestryk hvor trær og vrakgods fløt forbi som om de skulle vært tilkoblet en påhengsmotor! Jeg har riktignok forankret bryggen relativt godt med over 20 støttebjelker festet i elvebunnen, men var likevel litt usikker på om den ville takle en kollisjon med et stort tre som kom farende nedover!

Vi fikk tømt båten for vann og lagret den trygt på land. Videre bestemte vi oss for å "bardunere" bryggen med ekstra fortøyning, så nå føler jeg meg mye mer rolig.


Som dere ser på bildet til høyre, var det ikke mye av bryggen som fortsatt befant seg over vann i helgen.
Bildet er opp- ned. Lenger borte i elven har vi en lavere brygge som vanligvis skal gjøre det enklere for oss å gå ombord i båten. Denne var så dypt under vann nå at vi fint kunne kjøre over den med båten uten å komme borti den.
Nedenfor:
Slik så vannstanden ut for bare noen uker siden. Det skal bli spennende å se om regnbygene som er meldt utover uken vil forårsake enda mer flom.... I så fall risikerer jeg å miste en del trær på eiendommen....
Huset har jo lagt her i over hundre år og har aldri blitt rammet av flom, så jeg føler meg ganske trygg på at det ikke vil bli rammet. Alt annet kan jo erstattes, så vi får se.....

Ha en fortsatt fin og forhåpentlig litt mer solrik høst etter hvert!


En liten sidekommentar: Jeg hadde glemt fotoapparatet denne helgen, så bildene over ble tatt med mobiltelefonen.
Når jeg skulle laste dem over til pc´en kom jeg over dette bildet som jeg tok helgen for et par uker siden. Da var vannliljene begynt å komme i blomst for fullt. Nå står de nok så dypt i flomvannet at jeg ikke kan forvente å se mer til dem i høst, men til neste år er de forhåpentlig tilbake igjen :-)

Kommentarer

 1. For et nydelig sted!

  sv: takk for kommentar på Roma-innlegget mitt!
  Kan def. forstå at folk liker Roma, og er sikker på at byen har mer å tilby enn de typiske turist-stedene. men vi syns liksom vi "måtte" innom de stedene når vi først var der, tror vi var der ei snau uke og da hadde vi såvidt rukket over det "viktigste", og da var vi igrunn lei hehe
  Vi er nok litt mer "slappe-av-på-ferie"-folk enn "se-over-mest-mulig"-folk ;)

  SvarSlett
 2. Du snakker om forskjell på vannstand. Håper det ikke er sånn hver høst da. Ikke kjekt å bruke tid på å skrubbe bryggen ren for slam når det sikkert er hundre andre ting du skulle ha gjort. Kanskje neste investering blir en ubåt? ;-)

  SvarSlett
 3. oj oj oj vad mycket vatten! hoppas ni klarar bryggan, som blev jätte fin.
  Gillar din 'skogs stig' mycket snyggt gjort, en promenad där gör en nog gott.
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 4. Ha ha. Ja, det kunne vært noe! Med en ubåt kan jeg jo legge til kai uansett vannstand! ;-)
  Ifølge de fastboende er flom heldigvis ikke så vanlig. Sist gang var visst i 1967. Uansett skal jeg være fornøyd så lenge ikke bryggen blir tatt av vannmassene! ;-)

  SvarSlett
 5. Hei Marte! Takk for kommentaren :-) Ja, det blir ofte slik at vi helst vil se "alt" når vi kommer til et nytt sted, og så reiser utslitte hjem mette av intrykk :-D Jeg kjenner meg så avgjort igjen der!
  Ha en forsatt riktig fin høst :-D

  SvarSlett
 6. Hei Mariana. Takk for meldingen! Ja, jeg setter veldig pris på å gå små turer på skogsstien. Stillheten, den friske luften og frodigheten gjør den til et yndet sted å oppholde seg :-)
  Ha en fortsatt riktig fin høstdag!

  SvarSlett
 7. Ikke for å være slem, men det var nesten på tide dere også fikk "litt regn"!
  Vårt torp ligger litt nord for Torsby, og der har det ikke vært varmt, solrikt og tørt, som du beskriver været hos dere i sommer!?
  Vi har hatt diverse styrtregn, med påfølgende "innsjøer" både her og der, og vann inn i verksted/stall.
  Vi ligger i sone 5, i motsetning til dere i sone 3?, men jeg ble ganske overrasket når slangeagurkene tok kvelden, i drivhuset, i midten av august, pga. temperaturen! Tenkte ikke på å ha på temperaturvakt i august, men jag har nå kanskje lært til et annet år...
  Jeg er fortsatt like imponert over hvor parkmessig dere har fått eiendommen deres.
  Hos oss er det mer en brukseiendom, med hunder, hester, stor kjøkkenhage med mye ugress, og vedproduksjon (for eget bruk), men jeg har da noen frodige blomsterbed innimellom...

  Fortsatt god høst!

  Hilsen Anne i Asker

  SvarSlett
 8. Ups, det var godt med vann ja. Snakk om å kunne sitte på brygga med beina i vannet..

  Med andre ord; det var ikke nødvendig å vanne ute ;-)

  SvarSlett
 9. Ha ha. Nei, Snuffeldyret. Nå er det ikke nødvendig å vanne i hagen :-D Det er utrolig å se hvor raskt trær kan ta seg opp igjen med noen gode mengder vann! :-D Skulle gjerne montert et webkamera på hytten så jeg kan følge med på vannstanden. Jeg er egentlig ikke så bekymret for at bryggen skal være under vann, men er litt mer engstelig for store trær som kan komme drivende og kollidere inn i treverket. Elven hadde veldig mye større vannføring forrige helg enn det som er vanlig :-)

  SvarSlett
 10. Hei "Anne i Asker" Så kjedelig at dere har hatt så mye regn i Sverige i sommer!? Ja, jeg har sett på nyhetene at det har vært utrolig variert i år. Noen steder har mange flere enn meg klaget over tørken. Andre steder over regn. Jeg trodde det var mest helt i sør folk hadde hatt mye dårlig vær, men Torsby ligger jo bare litt under en times kjøring nord for oss!!?
  I Oslo hvor jeg bor har det jo vært rikelig av det våte denne sesongen, så jeg har fått min del jeg også! ;-)
  Jeg måtte inn og sjekke sonekartet for Sverige når du sier at du holder til i sone 5, men ser at det nok er riktig. Vi ligger midt i "pilen" som peker opp fra Karlstad, altså sone 3.
  http://www.tradgard.org/svensk_tradgard/zonkarta/zonkarta_stor.html

  Var det virkelig så kjølig at agurkene ikke klarte seg uten ekstra varme??! Hvor høyt ligger dere over havet?
  Så synd du ikke har en blogg. Jeg skulle med glede lese om andres erfaringer med sommartorp og hage rundt om i Sverige :-)
  Spennende at dere har både hunder, hester og kjøkkenhage. Da regner jeg med dere besøker stedet mye i løpet av året!? - For du bor til vanlig i Asker utenfor Oslo? :-)
  Ha en fortsatt riktig fin høst!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg