Høst i skogen

Ja, jeg har forlengst insett det: Høsten har kommet og tiden er inne for å nyte fruktene av sommersesongens hagearbeid. Jeg er er litt stolt over at jeg har klart å holde agressiv åkersnelle og annet ugress i sjakk på store deler av eiendommen i år, men jeg har langt igjen!!
Likevel er det alltid like hyggelig å oppleve hvor mange planter som etter hvert har begynt å etablere seg i skogen vår i Sverige. Jeg har ikke tidligere erfaringer med Woodland hagedyrking, så derfor blir jeg like glad hver gang jeg ser at en plante ikke bare overlever, men tilmed vokser og sprer seg.
Jeg har prøvd å integrere kultiverte planter med viltvoksende varianter. På bildet til venstre vokser stedegen ormegress i skjønn harmoni med en Mahonia. I bakgrunnen skimtes hosta, storkenebb og astrantia mellom skogens gamle trær.
Denne gangen har jeg bilen full av busker og trær jeg ønsker å plante i Sverige. Blant annet knoller av hvite liljer; "casablanca", men også Kristtorn "Heckenstar", Magnolia "Susan", M. Sieboldii og M. Stellata, Japansk lønn "Jordan" og en klatrerose; "Lykkefund" jeg skal prøve å få til å vokse opp en trestamme.

Jeg har desverre ikke fått jobbet så mye i skogen som jeg har ønsket denne høsten, men har likevel fått plantet flere hundre narcisser, hovedsakelig sterkt duftende, i kremfarger, men også mer tradisjonelle gule.
Bildet nedenfor: Skogsbunnen virker nok veldig glissen ennå, men et stort mangfold har faktisk begynt å etablere seg.  Her set du Hosta "Guacamole", Heuchera Micrantha "Americana", Corydalis Flexuosa "Elata", Dryopteris, Astrantia spec. ulike typer dahlia, rosa hagelilje (ikke i blomst nå) Pachysandra Terminalis og en del planter jeg ikke husker navnet på.

Ellers har jeg gått til innkjøp av en god del nye fuglekasser som jeg håper å få satt opp før vinteren kommer for fullt, men må innrømme at tiden begynner å renne ut, for snart drar jeg avgårde til Spania noen uker. En ting jeg har lært meg etter hvert er å ikke stresse.
Ting får ta den tid som trengs. Blir jeg ikke ferdig i år, får jeg bare fortsette til våren. Verre er det ikke. Det viktigste er jo at hage- arbeidet føles givende og lystfylt- Det gjør det i høyste grad!! - Og ingenting løper jo fra meg. Hagen er der neste gang jeg kommer også, den!
På bildet ovenfor: En Syringa "Sensation" foran et nedgravd fuglebad jeg kjøpte på høstsalg på Plantasjen. Rundt denne har jeg satt mengder av anemoneknoller og muscari- løk - om jeg husker rett. Vi får se til våren..
Jeg har forresten begynt å kultivere mose på skogsbunnen. Jeg har prøvd meg litt frem, for mitt store problem er at det har vært så veldig tørt i sommer. Mose trives jo best under litt fuktigere forhold, så til våren tror jeg at jeg kommer til å kjøpe en mengde babybleier, mikse innholdet med jord og dusje det hele med en blanding av kulturmelk, finsnittet mose og vann. Det skal bli spennende å se om dette har noen effekt! Kulturmelkblandingen produserte i hvert fall grønnere jordbunn enn der jeg bare vannet med alminnelig vann!!


Jeg er forresten veldig i tvil om følgende; Jeg har veldig lyst å kjøpe en av disse klassiske statuene i full størrelse. Jeg har sett en av amor med pil og bue. Jeg ønsker i så fall å plassere den halvt skjult av et "rom" av klatreplanter. Hva mener dere ? Vil noe slikt være feilplassert i en skog...?

Ha en fortsatt riktig fin høst!


Kommentarer

 1. Du har jammen vært flink! Litt av en jobb bare å plante flere hundre narsisser.

  Og ellers: Når det gjelder statuer, så er det du som bestemmer hva som passer i din skog ;-)
  (Var nylig på Havlyst, og der var det mye fint og rart i skogen!)

  SvarSlett
 2. Flott skogsjobb! Hengende Stolhaging er en kunst det ser ut som om du behersker ;-)

  Istemmer Irenes kommentar - statuer blir hva du gjør det til, og Havlyst (haven på Ramme Gård i Hvitsten) er et godt eksempel på at det går at å få det til uten at det blir altfor kitch.

  SvarSlett
 3. den skogen din altså!
  Helt fantastisk :D

  Når det gjelder statue så tror jeg godt det kan passe om det er en stil som passer deg, men jeg ville nok ha gnidd den inn med litt jord og mose for å få patina på den, synes slikt er best om det ser ut som noe gjenglemt, et minne fra en gammel hage som skogen har vokst opp rundt.

  SvarSlett
 4. Hei Villrose. Takk for det :-) Ja, jeg må inrømme at jeg har fått litt inspirasjon i Havlyst jeg også. Der har de et par statuer som er akkurat slik jeg ønsker; mosebelagte og halvt skjult i vegetasjonen. Det gjelder bare å få til den "looken" og det kan jo desverre ta litt tid ;-) Jeg kommer nok til å forsøke meg på en sånn figur til slutt kjenner jeg meg selv rett.. ;-)
  Ha en fortsatt fin høstdag!

  SvarSlett
 5. Hei Maria! Morsomt å se at du også har blitt inspirert av Havlyst :-) Min nøling går jo egentlig mer ut på at i en vanlig hage, som min kan slike figurer fort virke veldig malplasserte. Jeg må altså finne en som kan virke som den har stått på eiendommen siden den var ny, og helst forsvinne litt inn blant vegetasjonen- som ikke er veldig tilstedeværende i min skog ennå ;-)
  Takk for kommentaren! :-D

  SvarSlett
 6. hei Anne! Helt enig med deg! Jeg planlegger å smøre en slik statue inn med en blanding av yougurt og oppmalt mose, pakke den inn i fuktig fiberduk og lagre den noen måneder i et fuktig, skyggefullt område av skogen for å fremskynde hele prosessen. Utfordringen blir å få eføy eller lignende til å vokse så stort at den kan dekke deler av figuren...
  Takk for alle positive tilbakemeldinger - både til deg og dere andre! :-D

  SvarSlett
 7. Det ser vældig fint ud i din skog. En rose, Lykkefund, kunne jeg også finde på at plante i skoven her på Vilhelmsdal. Statuer er jeg ikke begejstret for, men igen - som kommentarerne før mig - det kommer jo da an på hvad man selv mener :-) Hvis tingene matcher og ser naturlige ud, går det altid bedst. England har mange smukke haver med skulturelle opsatser, kæmpeurner og kogler.De smukkeste have skulpturer jeg har set var i Terre Nostra Gardens på Azores Islands. Skulpturer af cement, tilgroede med efeu og tydeligvis gamle.
  Se link: http://photothings-dk.blogspot.com/2010/10/terre-nostra-garden-animals.html

  SvarSlett
 8. P.S. Har du været på Tage Andersens Gunillaberg? Det er et sted som - uden at jeg har været der - har inspireret mig meget. Hans skulpturer er også exeptionelle :-)

  SvarSlett
 9. The beautiful ecologically rich area is one of Spain. With your loved ones to the designated place of your
  choice you can hire BMW, Mercedes, Audi and many other branded cars easily move
  along. His website is full of great tips to make sure that you have a wonderful vacation
  in Europe.

  Have a look at my weblog: location de voiture de luxe au maroc

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg