Sakte våkner våren..

Det hører heldigvis til sjeldenhetene at påsken kommer så tidlig som i år og det er jeg i grunnen glad for. Hos oss bringer jo påskeuken noen kjærkomne dager med mulighet å reise over til Svenskehagen for å tilbringe dem i hagen og på bryggen - om været tillater det. I år har vi hatt alt fra strålende sol til regn og kalde vinder. Men vi klager ikke. En får tilpasse seg det været en får. :-)


Innimellom har det jo vært så mildt og fint at vi har fått mulighet til å både sole oss og å jobbe litt i hagen. I dag fikk jeg tilmed tid til å rake litt løv i woodland hagen og å stelle litt i bedene der inne. 
De fleste plantene på bildet nedenfor er ulike varianter av Heuchera (Alunrot). De er vintergrønne hos meg og gir derfor et litt frodig preg med en gang en fjerner vinterløvet fra bedene om våren. Den lille busken til høyre tror jeg er en Pieris sort, men desverre har jeg ingen informasjon om den annet enn at den klarer vinteren fint med bladverket intakt her hos oss i sone H3/H4. Den har tilmed små, røde blomsterknopper som snart vil åpne seg og vise noen vakre, hvite blomster.


Og ser en nøye etter i vår tilsynelatende vintersøvnige hage, så er jo våren så avgjort på vei. Snøklokker, krokus, blåveis, hepatica, muscari og mye annet har begynt sin blomstring- og mange andre stauder strekker sine første blader søvnig opp av jorden for å se om det er trygt for dem "å stå opp."

Til høyre har noen blåveis for lengst funnet ut at det er verdt å ta risikoen. De stråler rundt om i skogen for tiden.

Nedenfor bestemte like godt en primula seg for å gjøre det samme. Den har blomstret i godt over en uke alt. Jeg har veldig mange sorter av dem rundt om i skogen og langs elvebredden, men de fleste har bare knopper å vise til ennå.
Til høyre for den vokser noen hepatica som også blomstrer.
bregnen i bakgrunnen er en vintergrønn Polystichum Acrostichoides. Den er en hardfør plante som kan dyrkes helt til sone H7, trives i halvskygge til skygge og takler både fuktig og tørr jordbunn.


Muscari er en tidligblomstrende vårløk.


De første krokusene som har begynt å blomstre rundt om i skogen denne våren er "Vanguard". De er svakt blå med et hint av hvitt.


Nedenfor vokser en vintergrønn Heuchera, (Alunrot som den heter på norsk). I bakgrunnen har en akeleie begynt å titte opp av jorden. Senere vil den få hvite blomster. Det samme gjør den vintergrønne klokken; Campanula Persicifolia "Alba" like bak denne.


Nedenfor:
Ferdig blir jeg aldri med å rense bedene, men det gjør ikke så mye. Det løvet jeg ikke får fjernet nå til våren vil jo bli til jord etter hvert. En hyttehage skal jo ikke bare dreie seg om hagearbeid, men kos og rekreasjon også.


Ha en fortsatt riktig fin Påske! 

Kommentarer

 1. Mange fine vårtegn i hagen :-)) Vi hadde nok ønsket en litt bedre, les solrik.., start på våren men som du sier så må vi ta det vi får :-)) Fortsatt fin påske!

  SvarSlett
 2. Hei Stein

  Det passer jo fint at våren er kommet til dig under påsken - vi er jo ikke i april endnu.
  En imponerende have du har der ved elven:)

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
 3. Våren har virkelig kommet langt hos dere. Håper påsken har vært fin, og så må dere nyte våren.

  Vivi

  SvarSlett
 4. Så fint det er i woodlandhagen med alle de nakne trestammene.:)
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 5. Så lekkert med alle trestammene. Ga skikkelig romfølelse. Herlig tid nå fremover, altså!

  SvarSlett
 6. Hej Stein!

  Det är något magiskt med bilder som visar när livet återvänder efter en frusen vinter, väldigt vackert är det! Bara att tacka och ödmjukt ta emot.

  Busken på bilden du visar är inte en Pieris japonica, det är jag säker på men däremot inte lika säker på vilken buske det är. En gissning som kanske kan hjälpa dig på väg, Aronia arbutifolia röd aronia.

  Allt gott!

  SvarSlett
 7. Så sant. Vi klager ikke, for nå er det jo vår! Og så flott en Woodlandhage!
  Skal bli spennende å følge den fremover. Kanskje dere har Åpen hage også?
  Muscarien din var flott. Jeg har noen jeg også, men de kommer ikke så tidlig som denne din. Lekker!
  Ha en fin vårdag!

  SvarSlett
 8. Hei
  For en imponerende hyttehage du har. Disse bildene gir en herlig vårstemning. Ha en glad vår! Hilsen Marianne fra Heimstaden

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg