Årets risikoprosjekt....

Når jeg var ny og uerfaren hageeier trodde jeg det meste kunne plantes utendørs så lenge jeg dekket det godt om vinteren. Det tok jo ikke mange årene før jeg fant ut at det ikke var noen god ide. For det første er jo planter beregnet for mildere soner som oftest også ganske dyre. Dessuten er det jo alltid litt trist å oppdage at busken eller treet du hadde så stor tillit til i høst nå er redusert til noen tørre kvister som aldri mer skal få et eneste blad å vise til... Jeg har derfor, stort sett, holdt meg til planter som skal takle vår sone de senere årene.
Jeg har hele tiden trodd at vår hage befinner seg i sone H3/H4 og siden vi kan forbedre forholdene i en hage med opp til to soner, så har jeg noen gang satset på planter som egentlig ikke burde fungere under våre forhold. Det har stort sett gått bra så lenge jeg har holdt meg til sone H2 planter og opp.


Nylig snakket jeg med naboer i området om dette med soner. De kunne fortelle meg at vi slett ikke befinner oss i sone H3/H4, men H5! Jeg syntes det høres merkelig ut, siden jeg ofte lykkes med planter som er herdige til sone H2/H3, men nå er jeg ekstra forsiktig med å fortelle dette til disse plantene.... ;-)
Uansett om jeg kommer til å satse stort sett på "trygge" planter ved fremtidige innkjøp synes jeg jo likevel jeg må få lov å unne meg en og annen risikoplante..? Så nå har jeg gått til innkjøp av et  Liriodendron Tulipfera Aureomarginatum.  Det får gul/mintgrønne, eikeformete blader med mørkere grønne tegninger på og er jo, i mine øyne, så fint at bare bladverket skulle være grunn nok til å anskaffe det..!? Men treet har også noen ganske spesielle blomster. Dette treet kalles Tulipantre på norsk. Ikke så rart kanskje, for blomstene kan på mange måter minne om nettopp tulipaner.
Dette er i Magnolia slekten, kan bli opp til 8-12 meter høyt, men vokser forholdsvis sakte. Årlig tilvekst er på 10-20cm. De kremgule blomstene er skålformete med et oransje belte. Treet blomstrer vanligvis i Mai-Juni.
Når det gjelder herdigheten er jeg faktisk ikke så sikker. På amerikanske infomasjonssider sies det at treet er herdig til USDA sone H5, så i teorien skal det klare seg her hos meg... men for sikkerhets skyld plasserer jeg det i drivhushagen siden den synes å ha de beste, klimatiske forholdene.

Så får vi se da- om årets risikokjøp viser seg å bli suksess eller fiasko.... ;-)

Er det noen av dere som leser dette blogginlegget som kjenner til dette tulipantreet? Vet dere noe mer om herdigheten?

Ha en fortsatt riktig fin dag


Kommentarer

 1. Ja, det med herdighetssoner lærer en etter hvert, ofte på den tøffe måten. Kjempefint, tulipantreet. Blir det veldig stort?
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg. Takk for meldingen. Nei, treet blir rundt 8-10 meter i fullvoksen alder, men vokser ikke mer enn 10-20cm i året, så det er i grunnen et perfekt tre i både liten og stor hage. :-)

   Slett
 2. Å, ja jeg har da klart å tatt livet av etpar trær jeg også! Helst i mine yngre uerfarne hagedager! Tulipantreet har jeg ikke hørt om, men det var veldig fint! Håper du får det til! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Inger Johanne. :-)
   Ja, det blir som oftest litt prøving og feiling til å begynne med, men heldigvis så lærer vi jo av våre feil :-) Ha en fortsatt fin dag.

   Slett
 3. Hei! Det er ikke sikkert det er noen risikoprosjekt. Fant bilder av tulipantreet fra Holmestrand og det er stort. Holmestrand har kanskje ganske lav herdighet, H2-H3?
  http://www.trepleieforum.no/foto_vakre_traer.asp.
  Kjempefint tre. Noe som kan være lurt, er å pakke det inn om vinteren for vinden senker temperaturen med mange grader.
  Det er veldig morsomt å se innleggene dine om hvordan din svenske sommerhage vokser fram. Det er imponerende hva dere har fått til.
  God kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne. Takk for linken om tulipantreet i Holmestrand! Jeg var ikke klar over at de hadde et der! Jeg søkte på Tulipantre i Oslo Botaniske hage og ser de har et der også, så da er det kanskje håp for mitt :-D Jeg skal plassere det i den delen av drivhushagen jeg kaller "The walled garden" (i mangel på et bedre norsk navn) så det kommer til å stå rimelig godt beskyttet :-)
   Mange takk for fine ord også!
   Ha en fortsatt god dag
   Stein

   Slett
 4. Tulipantreet vårt ser ut til å trives godt her i Bergen, samme som magnolia, men så har vi jo et mye mildere klima enn dere. Et flott tre som bruker mange år på å blomstre, men med veldig vakre blader :-)) Fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei fru Ranten. Så artig at dere har et tulipantre i hagen i Bergen! Ja, dere har nok mye mildere klima enn oss i svenskehagen, men det gir likevel håp om at det skal være mulig å få det til å overleve. Jeg leste at tulipantreet i Botanisk hage i Oslo tok 50 år på å blomstre, så jeg regner ikke med å få se det i min levetid, men bladene er jo veldig vakre de også! :-D
   Ha en fortsatt fin dag
   Stein

   Slett
 5. Lycka till med ditt tulpanträd. Man måste ju våga för att få veta. Har också tänkt plantera ett likadant men jag är heldig med att bo i zon 1.
  Hälsning Helene

  SvarSlett
 6. Hei
  Herdighetsoner prøver jeg også å lære meg. Selv bor jeg i Aurskog, en time unna Oslo med herdighetsone H5. Høsten 2012 kjøpte jeg meg en hytte i Hammarö iSverige(ca 2 mål) nær Karlstad. Der er herdighetsonen H3 og kanskje ned til H2.
  Er helt i starten på å lære meg om have og blomster. Men det er artig å prøve noe nytt. Det er en spennende blogg dere har og mange gode tips å få. Så hej må nok følge med på denne bloggen.

  Dere har gjort det så flott hos dere nede ved Klaraelven.:-). Lykke til videre og ha en god påske.
  Hilsen Anne Line

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg