En hage i endring. Del 1 - Drivhushagen

Nå mens hagen ennå sover og det er lite som skjer her på bloggfronten blir det mye tid til planlegging rundt hva jeg håper å få gjort til sommeren. Det er rikelig med ting som trenger å gjøres i en hage som vår, så noen ganger mister jeg nesten motet. Da hjelper det å se at der jo tross alt har skjedd en del siden den gang vi kjøpte eiendommen,for snart 9 år siden.
Jeg tenkte å bruke noen blogginlegg fremover på å vise dere hvordan eiendommen har endret seg på de årene vi har hatt den.
Nedenfor ser dere et bilde av hvordan blant annet den fremtidige drivhushagen så ut i 2007. Det vil si. Egentlig var den full av busker og kratt som vi alt hadde begynt å fjerne når bildet ble tatt.
Drivhushagen er i dag det området som befinner seg til høyre for trillebåren på bildet.


Gjemt inne i alt ugresst fant vi en gammel brønn. Det er den med vannpumpen du ser på bildet nedenfor.Her står jeg i drivhushagen og tar bilde av området som nå har fått en plen som nok er litt bedre stelt enn villnisset på bildet ovenfor...


Drivhushagen sett fra motsatt vinkel. Vi har jobbet mye med å få etablert plenen skikkelig. En del busker og trær har blitt plantet rundt om på plenen, men ellers har vi prøvd å samle det meste av ny vegetasjon i det inngjerdete området som utgjør drivhushagen.


I 2007 fokuserte vi ikke så mye på hagen og eiendommen. De første årene etter kjøpet var det innsiden av husene som ble totalrenoverte, så først sommeren 2009 begynte vi så smått å fokusere på den. Hovedbygningen og det lille, laftede tømmerhuset ble malt falurøde med hvite lister. På bildet nedenfor hadde vi likevel utvidet plenen en god del den første sommeren. Her har vi besøk av familie fra Bergen. Det mørke området på kan du skimte en gammel jordkjeller i naturstein. Vi var så heldige å finne noen slike på eiendommen. Den på bildet er i dag en del av drivhushagen.


På bildet nedenfor kan du se jordkjelleren til venstre. Den har ennå ikke fått sin naturlige plass i hagen. Jeg har noen planer for den, men det får bli et prosjekt som ligger noen år frem i tid.
Dette bildet er fra 2014 og terrassen ved siden av drivhuset hadde ennå ikke blitt bygget. Likevel begynner hagen å ta litt mer form nå.


Vi har plantet en rad med rosenhagtorn: Crataegus Laevigata "Paul's Scarlet" parallelt med de gamle steinstøttene som viser hvor det en gang gikk en landevei gjennom eiendommen vår. Det ble gjort for å markere nettopp denne veien. Disse trærne leder nå frem til drivhushagen vår. Rosenhagtorn er noen fantastisk vakre trær når de blomstrer tidlig sommer!

Bildet nedenfor:
Selve drivhushagen har langt fra fått sin endelige form. Jeg har plantet en god del roser, stauder og prydtrær der, men har planer om å gjøre store endringer de nærmeste årene. Forhåpentligvis kommer jeg til å starte på noen av disse i løpet av sommeren...?
Blant annet ønsker jeg å grave opp alle plantene, bygge opphøyde beder og fylle på med god jord før jeg replanter denne hagen. Store deler av den er nemlig anlagt oppå en ruin av hovedhuset som en gang sto på denne delen av eiendommen. Det meste av murstein, glassvinduer, takstein og annet må ha blitt benyttet som fyllmasser for å jevne ut kjelleretasjen. Oppå dette har jeg et ørtynt lag jord som jeg har plantet rosene våre i. Ikke helt ideellle forhold for slike planter med andre ord... Opphøyde bed vil nok garantert hjelpe veldig på trivselen til disse plantene. Gangveiene håper jeg å få brosteinsbelagte, men så var det dette med tid.... Vi har nemlig gjort all restaurering og nyanleggingsarbeidet selv sammen med familie og gode venner.


Nedenfor. Drivhushagen har ganske uplanlagt begynt å ende opp som en rosehage. Jeg har mange titalls sorter der inne, men merker likevel at jeg nå har begynt å plante roser over det meste av eiendommen forøvrig også :-) Jeg var faktisk ikke klar over min "rosemani" før jeg prøvde å danne meg en roseoversikt i fjor....


Eiendommen bak rosehagen er veldig stor. Faktisk mange titalls meter dyp. Vi har likevel bestemt oss for at et sted får hagemanien stoppe. I sommer bygget vi derfor en mur på enden av drivhushagen. Bakenfor denne kommer vi vel til å la skogen få vokse uforstyrret. I alle fall i mange år fremover. Muren i drivhushagens bakkant vil forhåpentlig sørge for at denne hagen blir lunere og får et bedre mikroklima for rosene og litt mer "eksotiske planter". Uansett føles det som hagen ble ryddigere med en innrammet avslutning.


Jeg ble ikke ferdig med byggingen av muren i fjor høst, så planen er å fullføre denne i sommer, samt å pusse den for at den skal se mer ferdig ut. Forhåpentlig vil vi også rekke å sette inn en tømmerport i denne muren, men det vil jo tiden vise... Selve gulvet i denne delen av drivhushagen har vi håp om å belegge med brostein. Men da må vi jo først fylle på et gruslag, sand som blir nivellert og deretter legge steinen. - altså ikke noe som er gjort på en dag eller to...?


Drivhushagen er med andre ord et stort oppussingsprosjekt vi kommer til å bruke mer enn én sommer på å fullføre. Men hva gjør vel det. Det sies jo at en hage alltid vil være et prosjekt som ikke kan fullføres...


Hva med deg? Benytter du vintermånedene til å gå gjennom bilder fra fjorårets hagesuksesser og feiltak? - Planlegger du prosjekter, og forsøker å danne deg tanker om hvilke tilskudd du vil ha i hagen, eller venter du fortsatt noen uker eller måneder før du tar til? 


Uansett ønsker jeg deg en riktig fin uke! 






Kommentarer

  1. Hagen din er utrolig flott, sitter her og beundrer bildene. Min hage er liten, og har fire etasjer avgrenset av murer og trapper. I fjor gjorde jeg ferdig en masse grunnarbeid, så nå er det endel planting som står på agendaen. Gleder meg til våren! Ha en fin ny uke!

    SvarSlett
  2. Wow!! Så flott, og så kjekt å få se før og etterbilder. Det er jo fantastisk hva dere får til. Her får vi også mange gode ideer. Joda, du, hodet er fullt av planer for hage, både hjemme og på hytta. Det blir nesten for fullt for et stakkars hode, så nå håper jeg virkelig at det snart blir så pass mildt at det går an å begynne å gjøre noe. For første gang har jeg til og med tatt frem ark med fargestifter til for å få noe ut av hodet og over på papir:-) Ha ei fin uke. Hilsen fra Liv

    SvarSlett
  3. Det var en utrolig utvikling på så kort tid. Og så spennende å finne både jordkjellere og brønn i hagen. Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
  4. Nydelig stykke arbeid , Stein. Det er en prakthage. Artig å se prosessen i bilder.

    SvarSlett
  5. Har jo fulgt denne spennende hagen noen år, og sannelig er det endring!
    Artig med rosemanien, synes jeg :)
    Planlegging er en helårsgreie, og såing starter rundt nyttår!

    SvarSlett
  6. Hej Stein!

    Fantastiska bilder över en trädgårds tillkomst och skapelse. Jag bor själv mitt i naturen så jag vet vilket arbete som ligger bakom.

    Det är inte enbart av godo att ha mycket utrymme, någonstans måste man besluta om var gränsen går till naturen. Ibland önskar jag att vi endast hade några tusen kvadratmeter att odla. Stenmuren du byggt är väldigt vacker som avslutning på trädgården.

    De svarta staketen är dekorativa, jag har på senare år upptäckt hur vackert svart är bland allt det gröna.

    Allt gott Stein!

    SvarSlett
  7. Veldig kjekt å se alt arbeidet som er lagt ned og de store endringene som er gjort! Du har fått et fantastisk sommersted! Nå er våren godt i gang her i Bergen, så håper jeg på en god og varm sommer! Hilsen Anne-Kristin

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg