En høstlig hagevandring. Del 2

Jeg fortsetter min høstlige vandring i hyttehagen. I år har jeg plantet flere roser enn noen gang før. De har klart seg bemerkelsesverdig bra i min hage. Mange av dem har ikke blitt så store ennå, men til neste sommer...!?


Jeg har plantet roser både på inn- og utsiden av drivhusgjerdet. De er alle i rosa eller ceriserøde fargetoner. Stort sett klatrerosen Constance Spry, Pink Grootendorst, Pink Flowercircus og Adelaide Hoodless. Bjelkene som ligger ved stakittgjerdet på utsiden av drivhushagen kommer jeg forhåpentlig til å benytte til å lage en rosebue. Det hadde vært ideelt å få gjort dette i løpet av høstmånedene, men det spørs om tiden strekker til... I så fall får jeg bringe bjelkene innom-hus og sørge for å skrive dette øverst på listen til vårens sysler...


Bildet nedenfor:
.. for jeg har nemlig allerede plantet klatrerosene jeg håper vil vokse opp langs rosebuen. Slyngrosen "Camelot", en Tantau rose som remonterer frem til frosten. Jeg synes både bladverk og blomster er fantastisk vakkert. Friskt, grønt og glansfullt med store, lysrosa blomster med mengder av mørkere rosa "fregner" inn mot midten. Joda, jeg vet at det kommer til å komplisere monteringen av rosebuen, men jeg har aldri nektet for at jeg er litt for impulsiv.
Camelot har en lett duft og blir opp til 2,5- 3 meter høy. Den er herdig til sone H5.


Til høyre. Denne rosen har jeg hatt bilder av mange ganger her på bloggen. Klatrerosen "Rosarium Uetersen". De har nemlig seilt opp til å bli mine favorittroser. De har sterkt, blankt og glansfullt bladverk, en veldig rik blomstring som holder det gående nesten kontinuerlig fra midtsommer til frosten kommer. Noen ganger kommer de med store, fylte roser, etterfulgt av en mengde små, litt lysere som nesten virker som en helt annen rose. Jeg kjøpte inn en del eksemplarer av disse og plantet dem i potte sommeren 2013. Jeg hadde nemlig egentlig planlagt å plante dem langs søylene som skal plasseres i bakkant av drivhushagen. Men så var det dette med tiden da... Det tar veldig lang tid å støpe søylene, så fortsatt står rosene i krukker.... Kanskje til sommeren...?
Til deg som ønsker å vite litt mer om "Rosarium Uetersen rosen";
Den kan benyttes både som busk og klatrerose, kan bli opp til 2,5 meter høy (om du lar den vokse som klatrer) og 1-1,5 meter som busk. Den får, som sagt, mengder av rosa blomster stort sett hele sommeren og blomstrer frem til frosten, har en lett duft og er herdig til sone H4.

Nedenfor:
Min storbladete magnolia "Tripetala x Macrophylla "Oriental Charm" har blitt over 4 meter høyt i sommer. Jeg har plassert det omtrent midt i drivhushagen, så det etter hvert skal få funksjon som et "tuntre". Jeg har ikke fått blomster på det ennå, men venter tålmodig. Bladene på treet blir usedvanlig store. Faktisk opp til 70 cm lange. Den får store, enkle, hvite blomster. Planten blir mellom 6 og 9 meter høyt.
Treet har vist seg å være usedvanlig kuldetålig og hadde ingen problemer med å overleve de iskalde vintrene vi opplevde for et par år siden.


Til venstre:
Jeg har merket meg at Plantasjen har hatt flere ulike roser under salgsnavnet "Flower Circus" de siste par årene. De pleier å være litt dyrere enn de fleste andre sortene de markedsfører. Jeg ble fristet til å kjøpe en av dem "Pink Flower Circus". Rosen, som er fra foredleren Kordes, går også under navnet "Pink Martini","Moin Moin" og "Pink Verdana". Kjært barn har mange navn.. - og kjær har den rukket å bli. For det første har den veldig vakre, fylte blomster med 50-60 kronblader. Den blomstrer dessuten rikt - og bortimot sammenhengende fra Juni til Oktober. Bladverket er grønt, blankt og friskt. Stilkene er stive og sterke, så planten har overhodet ikke hatt problemer med den relativt fuktige sommeren i år.
Duften er svak. Planten er herdig til sone H5. Den har rukket å bli 1 meter høy i min hage i sommer, men står oppført å blir rundt 50cm...
I løpet av sommeren har denne blitt en skikkelig favorittrose, så jeg kommer nok til å prøve meg på flere planter i "Flower Circus" serien!

Nedenfor: Druene som vokser på friland i drivhushagen har vel aldri vært så små som i år. Jeg tviler på at de rekker å bli modne før høsten, men kanskje til neste sommer? Tanken er at de skal vokse opp langs søylene sammen med "Rosarium Ueteresen" rosene.


Ha en fortsatt god dag.

Kommentarer

 1. Så frodig og fint det er i hyttehagen deres :-)) Hvem skulle tro at vi er kommet langt ut i September!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ranten. :-) Jeg håper bare de kjølige nettene holder seg unna en god stund til for oss alle :-) Da holder sommeren seg fortsatt intakt en liten stund til :-)

   Slett
 2. Takk for del 2 av hagevandringen !
  Vi skal ha en rosa klatrerose, som ikke blir for lys rosa. Likte Camelot, og lurer på om den er enkel å få tak i ( vi har ikke så mye erfaring med roser)
  Ha en fin helg. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin og Lars.Takk for hyggelig melding. Jeg kjøpte faktisk mine Camelot roser som barrotsplanter hos Zimtrade i vår. Det var første gang jeg bestilte roser hos dem og alle plantene var friske, fine og vokste bra denne første sommeren :-)
   Rosesorten er absolutt anbefalelsesverdig! Den er enda vakrere på nært hold i virkeligheten enn på bildet.
   Ha en fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Kjempefin høstblomstring hos deg! Ja, roser kan trenge et år eller tre for å vise sitt potensiale. Tøft å plante klatrerosene før søyler og buer - hihi!

  SvarSlett
 4. Så fine roser du har, ser ut som det er litt blomstring igjen ennå.
  Hilsen Ingeborg

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg