Tre små prosjekter...


Det er ikke alltid så mye som skal til for å gjøre en liten oppfrisking av ting i hagen. I sommer malte vi for eksempel noen hagemøbler hvite. Vi kjøpte noen sitte - og pynteputer på salg og umiddelbart følte vi at vi hadde fått et helt nytt hagemøblement.

Opprinnelig var sofaen og bordet brune, men siden de øvrige møblene på bryggen alt var hvite, så følte vi denne oppussingen ville skape mer helhet.
Nedenfor:
Slik så sofaen ut i fjor:


Resten av hagemøblementet var jo alt hvite, og selv om  designet er litt annet, så følte vi bryggen fikk en mye mer helhet. Både stoler, sitteputer og pynteputer er ulike, men hvitt og blått går igjen, så vi er fornøyde, vi :-)


Nedenfor:
Når vi først hadde malesakene fremme bestemte vi oss like godt for å male porten jeg laget for noen år siden. Den ble snekret av impregnert materiale sommeren 2011 og har holdt seg veldig fint uten maling. Vi bestemte oss for å male den i en svart, matt farge for å hente opp igjen drivhusgjerdet og drivhusene, lyktestolpene og drivhusmøblene. Svart er kanskje ikke den fargen som er mest "hot" for tiden, men jeg synes den sklir så fint inn i alt det grønne, samt at den også passer stil snøen om vinteren :-)


Når en kommer inn på selve eiendommen er der jo mange svarte detaljer, så vi ble i grunnen fornøyde med porten malt svart..


Hvorfor ikke hvitt tenker du kanskje? La meg si det først som sist. Jeg synes hvite drivhus, hus og gjerder kanskje er noe av det flotteste jeg kan tenke meg. Likevel føler jeg hvitt kan bli litt hardt i en naturlik hage. På bryggen, som ligger litt adskilt fra resten av hagen, er det helt Ok, men jeg føler hvitt konkurrerer litt for mye med de virkelige primadonnaene - og det er jo hagens vekster. Noen ganger fremhever hvitt for eksempel rosens skjønnhet, men tenk deg gjerdet på bildet ovenfor i hvitt. Det ville vært mye mer dominerende i bildet enn det svarte?  
Nok om det. Et annet maleprosjekt denne sommeren ble vår dame som var ment plassert i Woodland hagen. Hun er laget i sement og er forferdelig tung å flytte på. Tanken er hun skal bli plassert på en sokkel et sted inne i skogen. Problemet var bare at det viste seg hun var hvitmalt ved ankomst fra butikken. Jeg hadde håpet hun skulle være ubehandlet - altså i sement så jeg kunne få mose til å vokse på henne. Etter ett år utendørs er det overhodet ingen antydning til algevekst. Malingen var like fin og hvit! Jeg bestemte meg derfor å gå litt drastisk til verks. Med meg i bagasjen fra Norge hadde jeg denne sommeren derfor tre bokser med murmaling:
Antrasittfarget, bronse og turkis.
Først malte jeg hele statuen med et lag antrasittgrått. Det ble i grunnen så pent at jeg lurte på å beholde henne slik. Men etter en stunds betenkning bestemte jeg meg for å benytte de to andre malingsboksene også. hun ble derfor svampet på utvalgte steder med kobbermalingen. Deretter tørket jeg over det hele med en tørr klut for å tone kobberfargen litt ned.
Nå gjensto bare det siste malingssstrøket: turkisfargen. Etter å ha svampet den over hele figuren fant jeg på nytt frem den tørre kluten og tørket forsiktig. Resultatet ble ikke helt vellykket, men likevel beder enn den  selvlysende, hvite statuen som hadde stått i hagen det siste året. Jeg planlegger å finpusse litt mer. Sannsynligvis vil jeg benytte et fjerde strøk med en okergul/mosegrønn fargeblanding- belegge figuren med et tynt lag av dette før jeg tørker over den med tørr klut igjen. Forhåpentlig vil dette gi en enda mer bronselik overflate som jeg tror og håper vil passe bedre inn i skogens halvskygge.
Hva synes du?
Burde jeg behandlet henne på en annen måte, eller velge litt andre fargekulører til siste strøk?

Ha en fortsatt fin dag!
Kommentarer

 1. Jammen ble det fint!! Synes nå svart er veldig flott jeg da, som selv har malt huset brunsvart i år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig kommentar :-) Brunsvarte hus gjør seg veldig godt mot fargerike planter! :-)
   Ha en fortsatt riktig fin kveld
   Stein

   Slett
 2. så flott de ble, alle dine prosjekter! :) her er det også småprosjekter på gang, men er uten kamera, så får ikke tatt bilder. :/

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for hyggelig kommentar :-)
   Var innom bloggen din og så fin gård dere har. Håper du får lagt ut noen bilder av hageprosjektene snart.
   Ha en fin kveld.
   Stein

   Slett
 3. Det var en gedigen port! Svart ble bra. Fin kontrast til skogen og det grønne. En annen ting du slipper med svart er sopp/alge påvekst. Vi har det romantiske hvite huset med hvit stakitt og det er faktisk en stor jobb å holde rent, men fint er det så det blir nok ikke svart. Malingsstrøk gjør susen, men du må nok finne fram litt mer tålmodighet for å få damen til å bli mosegrodd, ett år er for lite. Youghurt skal hjelpe moseprosessen har jeg hørt. Så tåler hun mer behandling kan du jo prøve det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan og takk for hyggelig melding. Jeg hadde nok også valgt hvitt stakitt til et romantisk hvitt hus. Noe annet ville nok ikke passet, nei :-) Takk for tipset om yougurt. Jeg har prøvd det et par ganger før og kommer nok til å teste igjen, spesielt på ting i skogen.
   Ha en fortsatt fin kveld
   Stein

   Slett
 4. Kjempestilig nede vad vannet! Og dama blei fin, hu'! Ja, har hørt om surmelktrikset.

  SvarSlett
 5. Hei! Dette ble veldig bra. Er veldig glad i svart. På en måte fremhever det hagen mer. Hvitt dominerer ofte for mye. God kveld! Anne

  SvarSlett
 6. Alle tre prosjektene ble veldig bra! Jeg synes det er så stilig med en skikkelig port. Enig at svart passer fint hos dere.

  SvarSlett
 7. Det er dog blevet utroligt flot med de hvide havemøbler på bryggen! Den hvide farve er helt rigtig der, og sammen med blåt bliver hele udtrykket også lidt maritimt.
  I skoven foretrækker jeg også sort eller mørkegrøn, sort falder sammen med de mørke skygger og træstammernes mørke linjer. M.h.t. Den smukke lille statue synes jeg også din ide med mosgrøn/okker vil være flot, men du kunne også vælge irgrøn. En lys grågrøn . . .

  Den farve har jeg set meget af her i sommer, vi tog turen op til Trondheim i bil, og på vejen henover fjellet, Dovrefjellet, så vi de smukkeste farver på klipperne, med de mange mos arter! Det var en stor oplevelse! Norge er virkelig et smukt land, og vi planlægger allerede en tur derop næste år!
  Fortsat god sommer!

  SvarSlett
 8. Jag tycker du har gjort ett jättebra jobb med statyn. Det behövs varken mer eller mindre.
  Allt gott
  Anette

  SvarSlett
 9. Dette er en interessant nettside. Eg blir veldig imponert ved å klikke rundt her =) Besøk gjerne bloggen min Skriver litt om oppussingder som du kan se :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg