Elvens velsignelse


Ganske nylig fikk jeg spørsmål om hvordan jeg klarer å holde plantene så friske og fine på hytten når jeg ikke bor der. Det er jo slik at hagen må klare seg selv i opp til 3 uker av gangen. Svaret består nok av mange ulike årsaker. En av dem skyldes faktisk elven. I løpet av natten kommer nemlig dis drivende inn over hagen. Morgenen etter er plenen, planter og jord fuktig og fin selv om der altså ikke har regnet på flere uker.
Grunnen til at elven avgir såpass mye dis er at temperaturen i vannet holder seg høyere enn i luften i løpet av natten.


Det er noe trolsk med slike tidlige morgener når solen ennå ikke har stått oppp. Verden virker så myk, frisk og overkommelig. Jeg kan ikke lenger se trær som ligger langt borte. Naturen rundt meg får plutselig et helt nytt intrykk. Det nære er klart og tydelig, mens skogen som omgir oss tones ned og nesten forsvinner i tåke.


Bare en halv time etter at disse bildene var tatt ble himmelen blå og solen tørket fort opp den fuktige bakken, men neste morgen er verden like fuktig og frisk :-) - og jeg er bare glad til, for dette spesielle fenomenet er jo med på å gjøre at jeg kan fylle hagen med krukkevekster i en hyttehage hvor vanning er en sjeldenhet.

Bildet av plenen er tatt i dag. Jeg har aldri trengt å vanne denne, selv om den vokser i sand. Det er nemlig en av bakdelene ved å bo nær elven. Jordsmonnet består utelukkende av elvesand, så jeg forsøker å kompostere hvert minste blad, kvist og selvfølgelig mat-avfall.


Nå er det ikke bare duggen om natten som gjør at pottene mine er såpass frodige. Terakottapotter får et plastlag på innsiden for å forhindre hurtig uttørking.
Jeg benytter litt større potter enn hva som hadde vært nødvendig om jeg kunne vanne plantene jevnlig.
Videre blander jeg fyll fra babybleier (ubrukte) med jorden siden dette gjør at jorden holder bedre på fuktighet. NB: Jeg blander litt ekstra sand i jordmassen for å sørge for at røttene ikke råtner.

Til slutt har jeg merket meg hvilke planter som er ekstra tørketålende. Pelargonia, middagsblomster, lobelia, petunia, dahlia og mye annet blir blandet sammen med agave, sukkulenter, kaktus og palmer. Det gir et frodig intrykk, selv etter uker uten regn.Ha en fortsatt riktig fin kveld!

Kommentarer

 1. Tur ni har så mycket morgon dagg!
  Växterna ser välmående ut likaså gräsmattan!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
 2. Så vakkert det er der! Den disen så eventyrlig ut, og du er heldig at den avgir såpass mye fuktighet. I en sommer som denne er dugg og dis gull verdt :-)

  SvarSlett
 3. Hvilken vidunderlig ejendom, du har ved elven og hvilken skøn blog. Hvor er jeg glad for, at jeg har opdaget den. Jeg ved ikke rigtig, hvad det er med mig. Jeg bliver så nostalgisk, når jeg hører eller ser noget, der er norsk. Det er selvfølgelig, fordi jeg har en elsket lillesøster, som bor på skærgårdsø ved Kristianssand, hvor jeg holder meget af at være og engang var lige ved at flytte op, hvis det ikke var, fordi mine dengang teenagebørn satte sig kraftigt imod. Men i seksten- og syttenhundredtallet var der også forfædre, som var skibsborgere i Trondheim i deres ungdomsår, så der løber nok noget, der kan ligne norsk blod lidt i mine årer.

  Hvorom alting er: Når jeg får mere tid i aften skal jeg studere dine dejlige billeder og tekster lidt grundigere.
  Jeg glæder mig.
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlett
 4. Så flott å ha en elv så nære hagen! Nydelige bilder!
  Ser du også plastkler terrakottapotter. Det gjør jeg også, for jeg liker så godt den rustikke overflaten på de pottene. Bleier i potter har jeg bare lest om, aldri prøvd. Men det virker jo:)
  Og flott at du også liker flaggermus. Det er det mange som ikke gjør, selv om de tar utrolig mye insekter som mange heller ikke liker.
  Ha en flott uke!
  mvh Kathrine

  SvarSlett
 5. Hei! Det er så vakkert hos dere. Det å kunne sitte ute og se utover vannet, er innmari deilig. Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 6. Flotte og stemningsfulle morgenbilder ved Klarälven, fin brygge dere har også:

  Ha en fin uke!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg