Gleder og sorger i drivhushagen...

Nå på tampen av sesongen er det kanskje på tide å ta et lite skritt tilbake og oppsummere sommeren og dens prosjekter. Jeg er egentlig ganske fornøyd, for vi fikk jo ferdigbygget vårt nye drivhus, male port, hagemøbler og en hagefigur, luket bed, delt stauder, flyttet gamle og plantet en god del nye planter.
Likevel er det rikelig med prosjekter som fortsatt venter på å fullføres. Jeg prøver å overse dem så godt jeg kan, for prosjekter har det jo med å vente på deg til du en gang griper fatt i dem, så hvem vet. Kanskje neste sommer...?
Et slikt prosjekt er drivhushagen. Der skal omtrent alle planter graves opp.  Opphøyde bed skal bygges og god jord fylles i disse.
Videre skal jeg legge brosteins gangveier og en mur med dør og støpejerns vinduer. Med andre ord. Dette er et prosjekt som ikke kommer til å bli ferdig på en langhelg eller to.....Drivhushagens bed har utrolig nok rikelig med planter, for de har ikke mye jord å vokse i for tiden...
Drivhushagen er jo blitt min hovedrosehage. Der har jeg, etter hvert, veldig mange ulike typer roser. Men etter hvert har også andre stauder kommet til. Blant annet lavendel, salvie, veronica, lammeøre, liljer, phlox og mye annet.
Hittil har jeg klart å holde ugress stort sett unna, men i år var jeg uheldig. Jeg har fått en plante som dessverre innheholdt røtter av kråkefot Oppdatering. Jeg mente Skvallerkål: (Aegopodium podagraria). Dette er et ugress jeg tidligere ikke har hatt i min hage. I løpet av sommeren opplevde jeg at den var i full gang med å overta et større bed. Siden har jeg hatt en stadig kamp med å holde dem i sjakk. Det er sannelig ikke lett i en hage jeg ikke bor i til dagen...!

Jeg hadde en lignende opplevelse med en annen fryktet plante nå i sommer. Nemlig Parkslirekne. Også denne fordi røttene var viklet inn i en plante jeg hadde kjøpt på et planteloppemarked. Jeg oppdaget plutselig at en fryktet spire var på vei opp i bedet. Med største forsiktighet gravde jeg opp og soldet jorden i området rundt denne. Det ser ut til at jeg faktisk klarte å ta den før planten fikk spredt seg! Men jeg har lært en viktig lekse. Heretter skal alle nye planter fra hagevenner og planteloppemarkeder få et opphold på en måneds tid i et karantenebed! :-)


 Jeg må forresten vise dere magnoliatreet jeg plantet i drivhushagen sommeren 2010 (se innlegget her) Det har nå vokst og er over 3 meter høy!  Bladene er enorme. De største må være over en halv meter lange!
Jeg fikk ikke blomster på det i år heller, men kanskje til neste år....? Tanken er at jeg skal legge brostein i en sirkel rundt dette treet og la disse vokser utover som ringer i et vann. Det blir nemlig midtpunktet i drivhushagen.

Jeg skal prøve å vise litt mer av drihvushagens utforming i et senere innlegg, men for å være ærlig er dette området ganske så ustrukturert og rotete ennå.

Uansett, ha en fortsatt riktig fin kveld!  
Kommentarer

 1. Ja, man kan inte vara nog försiktig med vad som följer med växterna in i trädgården. Jag har inga spanska skogssniglar ännu i alla fall men alla krukor som kommer hit får vistas i karantän och blir noga undersökta innan de flyttar in i trädgården.

  Magnolian du visar liknar Magnolia tripetala paraplymagnolia. Jag planterade en sådan i våras för jag ville ha något exotiskt med jättestora blad i woodlandet. Den är verkligen uppseendeväckande, även utan blomning.

  Bara lite nyfiken men vad är kråkevide för ogräs? Kan inte komma på något svenskt namn.

  SvarSlett
 2. Dere har fått gjort kjempemye i sommer! Om prosjekter: Kanskje neste år, kanskje en annen gang... En hage skal jo aldri bli ferdig! Halve moroa er jo å planlegge :-)

  Så skummelt med blindpassasjerer. Og så parslirenke, da *grøss*!

  SvarSlett
 3. Jeg synes hagen din ser alldeles vidunderlig ut! En sann inspirasjon for meg, og sikkert mange andre. Takk!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 5. Jeg er imponert over hva dere får til i løpet av en sesong. Det er vel ikke tid til mye hvile? Artig med en oppsummering=) Håper alt står bra til=) Vibeke

  SvarSlett
 6. Så mycket du fått gjort i trädgården och det fattas inte projekt till nästa säsong heller förstår jag. Det kommer att bli ursnyggt med magnolian i centrum vid växthuset. När får vi se det, förresten... : )
  Otur med skvallerkålen (S kirskål). Jag brukar kruka upp mina fådda växter och så få de stå i karantän några månader eller till och med över vintern ibland.
  Ha det så gott
  Anette

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg