Kjente og ukjente roser i hagen...

I sommer har det for alvor gått opp for meg at jeg nok har en forkjærlighet for roser i min hage. De blomstrer i stadig flere bed og jeg må ærlig inrømme jeg har begynt å miste oversikten over hvor mange jeg har, samt hva de heter alle sammen. Kanskje noen av dere drar kjensel på de navnløse jeg har bilder av på bloggen i dag? 
Rosen nedenfor derimot, vet jeg faktisk hva heter. Det er en Caramella. Fargen er, i mine øyne, helt fantastisk, men den er ikke så lett å kombinere med andre farger. Foreløpig satser jeg på å omgi den med stauder i lavendelblått og lilla. Caramella bærer klaser med store, ferskenfargete blomster. Den er gjenblomstrende så du får nyte den i større deler av sommeren. Høyden kan bli opp til 100cm Herdigheten er ganske god (H5). Duften er svak. En skikkelig vakker Kordes rose! 


Denne vet jeg derimot desverre ikke navnet på, men den er en skikkelig vakker plante. Har d noen ide?


Til høyre:
Jaques Cartier er foredlet av Moreau/Robert. Årgang 1868. Den har store, fylte rosa blomster med sterk duft av liljekonvall og citrus. Den blomstrer vanligvis i Juni, men er svakt remonterende, så du kan være heldig å få en og annen blomst på den senere på sesongen også.
Planten blir opp til 120-150cm høy og er dessuten skyggetolerant.

Rosen nedenfor er desverre også ukjent for meg, men fin uansett.

Det samme gjelder for denne med mengder av små, lys rosa blomster. Av høyde kan det virke som den er en bunndekkende variant, men den minner ikke om rosa "The Fairy" som jeg har mange av i dette bedet.


 Til venstre: Enda en ukjent skjønnhet. Blomstene er store og fylte. Bladverket litt matt, men friskt.

Nedenfor:
En mer velkjent sort:
Grootendorst, eller "Nellikrose" som den kalles på norsk.
Den får mengder av blomster, kan bli opp til 180cm høy og 150cm bred. Den ble foredlet av de Goey i Nederland 1923 og blomstrer stort sett i Juni- Juli.
Desverre har den ingen duft, men er ellers en plante jeg setter pris på i min hage. Den er herdig stort sett i hele Norge.

Nedenfor:
Louise Odier har jeg etter hvert fått mange eksemplarer av i min hage. Den er en vakker bourbon rose med middels duft og fylte, rosa blomster. Den kan bli opp til 1,2 meter høy og er relativt hardfør (H6) I Norge blir den ofte omtalt som "Sigrid Undset rosen".


Til høyre:
Denne dukket opp i drivhushagen i fjor og er nok en feilmerket rose, for selv om jeg synes den har en fantastisk, kremgul farge, så plantet jeg blomster i farkeskalaen rosa, cerise, lavendelblått og hvitt. Jeg trives jo egentlig med at ting ikke er helt "perfekt", så jeg kommer til å beholde den der den opprinnelig ble beplantet. "En katt bland hermelinerna" skader jo egentlig ikke? :-)


Ha en fortsatt riktig fin dag.
Kommentarer

 1. Hei Stein! Så mange flotte roser du har selv om mange av de er uten navn. Jeg kan dessverre ikke hjelpe deg med navn på de.

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 2. Kjempeflotte roser! De kan vel nytes uavhengig av navnet:-))

  SvarSlett
 3. Vakkert, vakkert :) Den lysegule er utrolig nydelig.

  SvarSlett
 4. Roser er veldig vakre=) Så flott det nye drivhuset blir. Regner med dere har hatt masse jobb i sommer? Kos dere i sommerhagen=) Vibeke

  SvarSlett
 5. Nydelige roser og flotte bilder! Takk for titten!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett
 6. Caramella er en skikkelig flott busk, ja :-)
  Begir meg ut på en ellevill gjetting (Roser er omtrent umulig å gjette utfra bilde):
  Kan den første være 'Aloha'? Ligner litt på min. Den har flotte fargesjatteringer. Den neste kan være 'Clair Renaissance' om det er en busk, og den store, rosa fylte ligner på 'Mme. Boll'!

  SvarSlett
 7. Så flotte roser! Ikke vanskelig å forstå at du liker rosene! Jeg har ikke så mye peil på roser, så navn kan jeg ikke hjelpe med. Men liker at den gule fik bli, det er sånne "uperfekte" detaljer som gir godt hageliv :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg