Drivhussommer

Denne sommeren har utvilsomt fokus vært mye på drivhus, siden jeg holder på å bygge opp et nytt et basert på gjenbruk fra et tidligere, havarert bygg fra eiendommen vår. Det er skikkelig tilfredsstillende å skulle bygge noe som ikke er et byggesett, men hvor en må bruke fantasi, ressurser og energi for å danne noe helt nytt ut av det som en gang var vridd skrapjern. Jeg vet faktisk ennå ikke selv hvordan det nye bygget til slutt vil se ut. Det kommer an på hvor mye glass jeg har av ulike lengder, hvordan døren kan forsterkes og drivhuset oppstives. Jeg klør jo i fingrene etter å fortsette byggingen når jeg sitter i Oslo. Hittil har vi jo bare kunnet benytte en og annen helg, men da var fokus kanskje enda mer rettet mot ugressluking, planting og vanning. Selv en feriehage trenger jo en del stell...!
Jeg har selvfølgelig ikke oppgitt eksisterende drivhus. Det har jeg fylt opp med tørketålende middelhavsplanter, som oliven, laurbær, sitron- appelsin, bougenvillea, kiwi og Campsis Radicans.


På drivhustrappen har jeg i år valgt å satse på en del sommerblomstrende ettåringer, som petunia, lobelia, dahlia, canna og diverse annet.
Disse blander jeg med planter jeg har hatt på trappen i mange år, som kanaripalme, kaktus, agave og flettet pil.
De blomstrende innslagene var ikke så store og frodige ennå ved mitt siste besøk, men jeg har fulgt med værvarselet for området og til min glede har det vært en fin kombinasjon av sol og regn i år, så dette lover bra for en frodig sommerferie på hytten!

På bildet nedenfor har jeg beveget meg tilbake inn i drivhuset igjen. Der har jeg en stor samplanting av hvite Flittiglise sammen med en Nerium Oleander full av lovende knopper. Bak den står et pottet oliventre. Det bør nok klippes en del tilbake i år....
På den svarte kommodens venstre side har jeg et pottet sitrontre med en mengde små sitroner alt, så jeg håper på at i alle fall noen av dem vil overleve sommeren og bli til friske, gule frukter.

Nedenfor: Nærbilde av Flittiglise samplantingen i drivhuset. Den opprinnelige planen var egentlig å benytte dem i et bed i skogen, for å få litt blomstring når vi var der i ferien, men nå har de stått i potten siden tidlig i Mai. De ser ikke ut til å ta skade av den sterke solen og varmen som fort danner seg i drivhuset og siden jeg ikke har så mye blomstring der inne, bestemte jeg meg like godt for å beholde dem der. :-) De er plantet i en murerbøtte som deretter er plassert i en terrakottapotte. På den måten holder de bedre på fuktigheten enn om de sto direkte i krukken.


Drivhushagen skal jeg forsøke å vise litt fra senere i sommer. Den er jo fortsatt et "prosjekt under utvikling..." men det svarte stakittgjerdet vi fikk montert i fjor sommer har etter hvert begynt å skli bedre inn i hagen. Denne sommeren har vil laget rosebed langs innsiden av disse gjerdene. Rosene var stort sett fortsatt ganske små når vi besøkte eiendommen sist, men vi var likevel veldig fornøyde med resultatet.


Nedenfor:
Rosen "Groetendoorst" er en av flere sorter som vokser i rosebedet på innsiden av stakittgjerdet rundt drivhushagen. Den blomstret alt frodig ved vårt forrige besøk. Det er det mange andre roser som også gjorde, men jeg regner med å vise mer om dette i et senere blogginlegg.


Noen steder i drivhushagen har det etter hvert dukket opp "hundekjeks", en villplante mange nok vil betrakte som ugress. Jeg synes jo den har en fantastisk blomstring, så jeg beholder den gjerne om den ikke står i veien for mindre og sartere planter! Min hage vil jo alltid være en blanding av temmet og vill natur siden den jo er en feriehage vi ikke besøker hver dag. De ukene den må klare seg selv kommer villplanter alltid til å vokse frem, så derfor tar jeg det ikke så tungt at enkelte villplanter dukker opp i bedene rundt omkring :-) Blir det for ille luker jeg dem jo bare bort!


Ha en fortsatt fin dag! 

Kommentarer

 1. Så eksotisk det er på drivhustrappa hos deg! Du har planter ute som jeg aldri har tenkt på at kunne stå ute :) Flott drivhus du har også forresten!

  SvarSlett
 2. Hei! Det høres så enkelt ut når du skriver om nye prosjekter og morsomt. Og det aller morsomste, er å se dem ferdig. Blir imponert. Siste bildet av hundekjeks mot svart gjerde og elva, vakkert. God kveld! Anne

  SvarSlett
 3. Hei! Så herlige bilder, særlig trappen vart fantastisk flott med alle de krukkene! Gleder meg til å se det nye drivhuset og er ikke det minste bekymret for at dere vil få til en god og original løsning :) Kjenner godt til det med at en feriehage tren ger stell, og da er det jo noen ganger sånn at det ikke ble tid til alle prosjektene likevel. Jeg har lært meg til å ha et par små prosjekter også - ikke bare de store, så kan jeg nesten alltid returnere til byen med følelsen av å ha gjort en del :) Jo flere nye bed, jo mer luking etc neste sesong.
  Nyt sommeren!

  SvarSlett
 4. Her må jeg dra litt på å si ,,fy filleren,, så flott, du får det til å virke så enkelt Stein, men jeg vet det er mye jobb bak alle de fine detaljene.
  Flotte planter, grønnsaker og busker, kos deg i den herlige hagen din.

  Hilsen en sommer-forkjølet Marit.

  SvarSlett
 5. Så spennende det blir å se det nye byggverket ditt=) Gleder meg allerede. Det drivhuset du har er jo også flott, og jeg synes det har en eksotisk tuch=) Kos dere og nyt sommeren=) Vibeke

  SvarSlett
 6. Tack för bra inspiration till mitt drivhus!
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg