Frukter i min spanske hage.

En av de største gledene ved å ha en hage i solen er at vi kan dyrke planter som ikke ville trivdes så langt nord som i Norge. Visst kan en dyrke aprikoser, nektariner, fersken og druer hos oss også, men det er ikke tvil om at alle disse fruktene blir både større, flere og mer smakfulle under Middelhavets varme sol!

De første årene vi eide eiendommen var vi veldig tvilende til at det i det hele tatt ville være mulig å dyrke frukttrær her siden vi ikke har noen til å vanne hagen mens vi er borte- altså det meste av året.
Hagesentrene frarådet oss også å plante annet enn kaktus og sukkulenter, men en kommer jo ingen vei om en ikke prøver!?

Og mot alle odds har vi nå en hage som bugner av frukter som blå og grønne druer, appelsiner, mandariner, grapefrukt, nektariner, mandler, granatepler, calamondin, qumquat, sitroner og oliven!
Bildet over: Granatepletreet hade en mengde frukter denne gangen, men de var nok ikke modne ennå.

Nedenfor; Calamondintreet var som vanlig overlesset av frukt, men ennå var de fleste fortsatt grønne og sure, så vi lot dem like godt henge på treet en stund til.


Druene var derimot perfekt modnet. Til tross for 8 måneder uten regn eller annen vanning var plantene mine overlesset med søte, saftige og store druer. Både de blå og grønne smakte fortreffelig! :-D
Jeg har flere sorter på eiendommen, så det er spennende å merke seg hvordan smaken varierer, både på de blå og grønne variantene. Foreløpig har jeg bare latt rankene vokse opp langs fjellveggen, murer og lignende, men etter hvert planlegger jeg å bygge en pergola de skal få slynge seg opp langs. De eldste sortene har allerede rukket å danne stammer på en arms tykkelse, så det er på høy tid.... Heldigvis er disse plantene forholdsvis lett å beskjære, MEN det må gjøres i hvileperioden- altså helst i slutten av Desember/ begynnelsen av Januar, så denne gangen har de fått stå i fred. 


Nedenfor:
Også på sitrontrærne var fruktene store og modne. De har blitt flittig benyttet i mat og drikke disse ukene. 


Oliven derimot, har fått henge på treet. For å være helt ærlig vet jeg ikke hvordan man benytter disse. Jeg har jo merket meg at de en spiser alltid ligger i en lake, så jeg regner med de må gjennom en behandlingsform.
Jeg får se om jeg ikke høster mine egne oliven neste år. Til den tid skal jeg nok ha lest meg litt opp på hvordan en forveller disse fruktene! 
Ha en fortsatt riktig fin dag! 






Kommentarer

  1. Ååh, det er jo drømmen dette, å kunne frukter og bær fra egen hage!

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig melding Ahn :-)
    Ja, det er noe spesielt med det å kunne høste fra egen hage. Det smaker- og føles liksom bedre enn tilsvarende ting som kan kjøpes i butikken :-)Sikkert fordi vi vet hvordan plantene er behandlet og har fulgt fruktenes utvikling over tid ;-)
    Ha en fortsatt riktig fin dag.

    SvarSlett
  3. Otroligt att dom klarar sig så bra utan vatten.
    Lyxigt med så mycket olika frukter.
    Har två Granatäppel plantor som jag hoppas ska växa till sig.
    Ha de bra
    Mariana

    SvarSlett
  4. Mmm, det så jo fantastisk ut=) Artig å høste fra egen hage=) hvor lenge skal dere være borte? Jeg skulle gjerne vært i Spania, selv om det er finvær i Trøndelag=) Vibeke

    SvarSlett
  5. Hei! Det må være en fantastisk følelse å plukke solmoden frukt direkte fra trærne. En appelsin direkte fra treet, smaker noe helt annet enn fra butikken her. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
  6. For et paradis dere har i Spania! Herlig med alle de spennende nytteveksten : ) kos dere!

    SvarSlett
  7. Oi det er en litt annerledes opplevelse en det vi nordboere er vandt med ja.
    Så artig det må være å høste appelsiner og så eksotiske frukter fra egen hage.

    Ha en strålende helg.

    SvarSlett
  8. Oi, for et overflødighetshorn! Så herlig med bilder fra spanskehagen nå når det jo er sesongskifte på gang her hjemme. Jeg har ikke prøvd noen av disse, men kjenner flere som dyrker druer her hjemme. Oliven på balkong har jeg også besøkt, men det ble neppe noen stor avling. Utrolig at de har greid seg så bra gjennom en tørr sommer, det viser jo bare som du sier at man må jo bare prøve uansett :)

    SvarSlett
  9. Kjenner du til minadores?

    SvarSlett
  10. Hvordan takler du minadores? Men du har kanskje ikke hatt slike plageånder i din spanske hage?

    SvarSlett
  11. Hei "Anonym" Jeg er ikke sikker på om du leser dette, men skriver et svar likevel.
    Ja, jeg kjenner til "Minadores", eller "leaf miners" som de kalles på engelsk. Det er larver til små insekter som ernærer seg på bladeverk ved at de graver ganger i bladet.
    I Spania har det vært vanlig å sprøyte med kjemikalier, men dette er ikke tilrådelig både fra et økologisk synspunkt, men også fordi insektene har vist seg å danne resistens mot disse giftene.
    Det mest effektive tiltaket er å forebygge ved å plukke bort blader og destruere disse så fort angrep vises. Det er imidlertid ikke så lett å få til om du, som jeg, ikke bor i Spania året rundt?
    I så fall er det mest effektivt å behandle med"Neem olje" (aceite de Neem" på spansk.) Oljen kommer fra det eviggrønne treet Azadirachta indica. Denne oljen er ikke skadelig for naturen eller plantene du sprayer, men insektene forsvinner effektivt fra planter som er behandlet med dette! Jeg råder deg å spørre etter Neem olje på Cooperativa eller i de fleste spanske hagesentre.

    SvarSlett
  12. Tydeligvis mange år gammelt innlegg, men: Vi er de lykkelige eiere av et aprikostre i Spania. Ble litt redde i begynnelsen da det felte bladene utpå høsten, og barken sprakk! men nå har vi jo sett at sprukken bark tydeligvis er normalt, og at det setter blomst på bar kvist! Men så undrer vi oss på: når modnes aprikoser - hvis vi får frukter på det etterhvert? Kanskje vi kan planlegge å være i Spania en gang det er modne aprikoser å plukke?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg