Utrydningstruet hage?

Vel, kanskje ikke utrydningstruet, men noen ganger stopper en opp og tenker på om haging egentlig er verdt alt som følger med. Jeg har jo forsøkt å bygge opp en slags hage på hytten i Värmlands län i vårt naboland i rundt 4 år nå. Jeg kan vel trygt si det ikke har vært noen enkel oppgave, men utfordringer er jo til for å testes? 

De første årene oppdaget jeg at nesten alle løkvekstene mine ble spist opp av vånd- eller Jordrotter som de også kalles. Jeg fant derfor ut at tulipaner og mange andre vårløk ikke kunne få vokse hos meg. Verre var det når bever spiste opp samtlige prydtrær jeg plantet og rådyr forsynte seg grovt av resten. Canadagjess oppdaget fort at plenen vår var et ypperlig sted å slå seg til på, noe som resulterte i at en knapt nok kunne bevege seg på den uten å trakke i deres etterlatenskaper. Til slutt ble det så ille at jeg ved hvert eneste besøk måtte gå rundt og plukke bøttevis med fugleskitt, noe som tok vanvittig mye tid. 

Litt etter litt har vi funnet måter å hindre plageåndenes herjinger. Lans hele elvebredden satte vi opp gjerde og brygger for å forhindre dyr fra å komme fra vannveien. - og til vår store glede, så har vi ikke lenger besøk av hverken gjess eller bever. Ved å få et gartnerfirma til å klippe plenen, samt å fjerne rusk og rask, forhindre områder med høyt ugress, samt å ikke plante ting vi vet vånden liker, så har vi faktisk ikke hatt besøk av disse på noen år heller. Så nå var vel alt bare fryd og glede?
Vel, noe av det første vi gjorde når vi vendte hjem fra Spania var å dra til vår svenske hage. Været var fantastisk denne helgen, plantene blomstret fortsatt og hagen så velstelt og fin ut... I alle fall nesten. For over alt oppdaget vi større og verre skader enn noen av alle de andre dyrene hadde klart å forårsake til sammen. Flere bed var totalt flerret opp så planter og rosebusker lå døde tilbake- eller var totalt forsvunne! Andre steder var store steiner blitt skjøvet på, til tross for at de må veie et par hundre kilo! Flere store trestubber var revet i stykker.

Jeg aner ikke hvilket dyr som kan inneha slike krefter, eller forårsake så store og omfattende ødeleggelser, men håper det var et engangstilfelle? Hvis ikke lurer jeg seriøst på om vår svenske hage få lov til å gå tilbake til naturen. I så fall kommer vi jo fortsatt til å ha en plen, men prydtrær, busker og blomster skal få lov til å dø ut.

Visst er det fortsatt mye som blomstrer i hagen, men bare denne helgen mistet vi nok tett opp til 50% av alle planter. Ikke særlig oppløftende med andre ord...

Men, men. Jeg nyter det resterende så lenge det finnes der. Og om jeg er heldig var helgens herjinger kanskje bare et engangstilfelle?
Senere skal jeg poste noen bilder av helgens herjinger. Kanskje noen av dere der ute vet hvilke dyr som har vært på ferde? Og enda bedre- hva jeg kan gjøre for å forhindre en gjentagelse?
Ha en fortsatt riktig fin dag.

Kommentarer

 1. Huff så forferdelig!
  Det høres veldig dramatisk ut å gi opp hagen... Da hadde jeg nok heller satt opp et høyt gjerde mot naturen og dyrelivet utenfor.
  Med litt kreativitet kan det sikkert gjøre inntrengsel vanskelig. Med mindre rakkeren kommer under gjerdet..?
  Kan en grevling lage slike skader? Det virker igrunnen mer sannsynlig med en elefant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Fagertun.
   Ja, det er kanskje litt drastisk å gi opp hagen. Det vil jeg vel ikke gjøre, men kanskje vurdere om jeg bør satse på planter som vokser vilt i området..? De vet jeg jo vil trives og så vil det ikke oppleves som et tap om noe skulle bli spist opp av skadedyr ;-) Jeg får se hvordan ting utarter seg. Jeg har vurdert å sette opp stengsel, men 12 mål hage er mye å gjerde inn + at hagen enkelte steder er veldig ufremkommelig for tobente, så jeg gruer meg til akkurat det..
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 2. For du er helt sikker på at det ikke er ubudne gjester på to ben?

  Også lurer jeg på om vi får høre noe om bryllupet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Åshild. Sikker kan man jo aldri være, men jeg vet ikke om ubudne gjester på to bein hadde tatt seg bryet med å grave 30-40cm groper i bed som er 10-12 meter lange og 2 meter brede ;-) Det må i så fall ha vært en hel dags jobb for litt sabotasje... ;-) Likeens å flytte på steiner som veier et par hundre kilo, samt å flerre i stykker en kjempestubbe + flere mindre. Det siste var jo egentlig bra, for jeg har gruet meg til å gå løs på den. Stubben er svær og står midt på plenen, så jeg hadde ønsket å fjerne den i utgangspunktet. :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
  2. Forresten. Jeg kan jo prøve å lage et lite blogginlegg som toucher innom bryllupet, men som for det meste omhandler hagen i Spania ;-)
   Ha en fin dag så lenge.
   Stein

   Slett
 3. Fann din blogg någon gång när jag sökte efter trädgårdsbloggar i Värmland, och tycker den är väldigt intressant att läsa!
  Jag bor också i Värmand, men vet inte vilket djur det kan ha varit. Dock vet jag att vi har fått en allt större (för stor) stam av vildsvin i vissa delar av länet, och om det är bökat i marken kanske det kan vara det? Det kanske går att fråga grannarna om de vet, eller ringa till länsstyrelsens viltvård - ring till växeln och fråga vem du skall prata med när det gäller vilt, de har koll på de stora rovdjuren såsom varg, björn och vildsvin (tror jag).
  På vissa ställen har det också varit udda väder i sommar, med väldigt lokala tromber (virvlar) som följd, men jag vet inte exakt när och var. För något år sedan var det dock sådana som drog upp träd norr om Karlstad.
  Låter väldigt tråkigt att ge upp hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jess og takk for hyggelig melding. Så morsomt at du også holder til i Värmland! Vår trädgård ligger ved Klarälven, mellom Karlstad og Hagfors. Jeg skal ringe og undersøke med grannar og annet. Har du en blogg selv? Det kunne være artig å følge den!
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 4. Så utrolig kjedelig, Stein! Og vanskelig når man ikke vet hvem skadedyret er! Skulle gjerne gitt deg gode tips, men siden vi bor mer eller mindre midt i byen, har vi ingen erfaring med dyr. Håper du finner en smart og kreativ løsning=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibeke. Takk for hyggelig melding :-)
   Det har definitivt sine fordeler å bo midt i byen... ;-) Både når det gjelder skadedyr - og ikke minst avstand til hagen...! :-D
   Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 5. Jeg vil gjette på villsvin for de kan være kjempesterke! Det er så trist og leit når en opplever at hagen er rasert. Her er det grevlingen som herjer, men det går "bare" utover gressplenen. Håper du kan gjøre som som kan stenge de/det ute!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Ja, det er kjedelig, men vi får fokusere på at vi jo deler plassen med de dyrene og plantene som omgir oss også, så jeg får se om jeg velger å "krige" med ugress og sultne dyr om plantene mine, eller tilpasse ting bedre for dem også... ;-)
   Grevling har jeg hatt siden vi flyttet inn på eiendommen. Den roter for det meste i skogen og har heldigvis holdt seg unna bed og plen så langt, men jeg ser den kan gjøre stor skade den også. Det blir bare mange mindre "hull" der den har fart frem og den er ikke så interressert i plantene som det dyret jeg har hatt besøk av denne gangen ;-)

   Hva med pepper, hvitløksvann og/eller salmiakk? Den er visst veldig var for lukter?
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 6. Ja dette så jeg på Hagegal. Så utrolig trasig :( Jeg så Jonny mente det kunne være villsvin? Vi har jo "bare" snegler men de har vi jo i bøtter og spann av da.. Ikke mist motet! Du har jo sånn glede av hagen din?! Håper du får reddet det meste og så får du begynne å gå på jakt?! Grrr...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten. Takk for hyggelig melding. Jeg håper i grunnen dyret/dyrene har vandret videre på sin jakt etter mat. Ellers blir det sikkert en trist velkomst neste gang jeg er i Sverige. Problemet mitt er jo at jeg ikke oppdager opprevne planter oa. før lenge etter at det har skjedd, så da har de sannsynligvis tørket ihjel- om de ikke ble oppspist med det samme ;-)
   Men jeg skal gå til innkjøp av elektrisk gjerde og få montert dette så fort som mulig :-(
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Blir alltid i godt humør av dine utrolige makrobilder på bloggen forresten.
   Stein

   Slett
 7. Hei! Så utrolig leit. Tror du villsvin klarer å flytte på steiner på et par hundre kilo? Det virker så rart. Jeg sier som Ranten, ikke mist motet. Får inderlig håpe at dette er et engangstilfelle. Ha en fin kveld! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne. Det trodde ikke jeg heller. Jeg trodde de hadde samme størrelse som vanlige griser. Har aldri sett dem i vill tilstand, men når jeg googler dem "vildsvin" ser jeg noen veldig store eksemplarer. Enig med deg; Jeg håper bare det var et engangstilfelle og at den/det/de ikke kommer tilbake før jeg har fått plassert elektrisk gjerde!
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 8. Så trasig med flere ødeleggelser i hagen. Du har jo hatt litt forskjellig før også. Tror som flere at det kan være villsvin. Har hørt at de kan gjøre stor skade der de farer fram. Du får høre i nabolaget om noen kjenner til om andre har vært utsatt i nærheten. Håper i det lengste at det var et engangstilfelle. Stå på!

  SvarSlett
 9. Hei!
  Er i samme båt som deg, skjønt ikke de samme slags dyr-resultatet er uansett likt. Går også og vurderer vitsen med det hele,sukk. Det er faktisk ikke annen råd enn inngjerding,2,5 m høy minst, som også går ned i bakken..en skulle nok helst hatt en borgmur!
  Høres uomtvistelig ut som du har hatt et svin av noe slag i hagen ja. De roter opp og velter rundt på det meste. Her tester jeg ut salmiakk mot grevlingen, det ser faktisk ut til å holde den borte-men det må ny fylling til hver kveld.(fyller eggeglass og setter rundt der den graver) Rådyr og hjort kommer jeg fullstendig til kort med,uansett midler.
  Hilsen Tone

  SvarSlett
 10. I all verden! Det var da synd, Stein. Jeg holder også en knapp på villsvin, som jeg har forstått kan ha kjempekrefter. Dere får nesten flytte dit permanent da, så dere kan passe på..

  SvarSlett
 11. Anlegg dyrehage! Det er jo flott med et rikt dyreliv, men je forstår godt at dere ikke vil ha dem trampende, gryntende, gravende rundt i hagen. Ikke aner jeg hvordan dere kan få de på avstand heller. Ville dyr er jo stort set menneskesky, men de vet også sin besøkstid når ingen andre er der.. All støtte og trøst , men har dessverre ingen gode råd mot store skogsdyr...kanskje legge ut noen fristelser på et annet sted , nei jeg har egentlig ikke noe tro på det heller...lykke til med kreativ skadedyrbekjempelse!

  SvarSlett
 12. Skjønner nå at mine rådyrproblemer er barnemat mot hva andre sliter med. Fant du noen gang ut hva det var? Om det er villsvin i nabolaget, vil kanskje andre også ha opplevd lignende problemer. Regner ellers med at du har kommet det litt over dette, og fortsetter med din fantastiske eiendom! Selv har jeg kun 2 mål, og jeg har holdt på siden 1997, og stadig skjer det ting som gjør at det føles som om å starte på nytt.. Og om jeg hadde tall på alle tingene jeg har gjort igjen og igjen, plantet, flyttet, flyttet igjen, osv osv.... Hadde jeg hatt en klar plan fra starten, hadde det sikkert gått mye bedre. Men samtidig, jeg har jo elsket hvert sekund, og sakte men sikkert blir det mer og mer slik jeg ikke viste jeg drømte om en gang. Og veien er jo livet :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg