mandag 24. september 2012

Ambisiøs petunia!

Jeg har nok skrevet om denne "lille" karen før, men gjør det gjerne igjen.
I sommer følte jeg det var litt lite farge i bedet hvor jeg har drueranken og kiwi planten i drivhuset. Jeg plantet derfor en lilla hengepetunia i bunnen av nettopp dette bedet. Tanken var at dens skulle spre seg ut og bli en fin bunndekker med sine mange, lilla blomster. Lite visste jeg at planten hadde helt andre ambisjoner. Den ville opp og frem i livet! Derfor begynte den like godt å konkurrere med klatreplantene den sto samplantet med. Hele denne sommeren har den vært det rene fargefyrverkeriet i drivhuset! Om jeg hadde oppdaget dens ambisjoner før, så hadde den nok vokst helt opp i taket for lengst, men de første månedene lot jeg den vikle seg inn sammen med espalier og drueranken. TIl tross for dette er den nå over 2 meter høy! Ikke verst for en petunia som egentlig skulle fungere som bunndekker!?

Som du ser på bildet til venstre blomstrer den like frodig nå i slutten av September! Det er nok langt fra siste gang jeg planter hengepetunia i drivhusbedet, men heretter skal jeg hjelpe dem opp og frem fra første dag av. En må jo bare støtte disse ambisiøse små streberne!?   ;-)


Ha en fortsatt riktig fin dag!

søndag 23. september 2012

Arbeid i Woodland hagen sent i September..

Til tross for at min woodland hage er relativt nyetablert opplever jeg likevel hele tiden å glede meg over nye planter som har kommet i blomst siden sist. Denne gangen var det en del ulike liljer som strålte inne blant trærne- til tross for en forholdsvis regnfull sommer. På bildet til høye er det liljen "Navona" som stråler i selskap med en Acer Shirasawanum "Jordan".

Jeg fikk faktisk satt alle løk i jorden- og det var en lettelse, for jeg hadde en god del hvite narcisser og krokus jeg skulle sette. Det har seg slik at narcisser bør få en forholdsvis bra tid til å etablere seg før frosten kommer. Scilla, tulipaner, muscari og diverse annet kan derimot settes så lenge der ikke er kommet tele i jorden.
Jeg fikk plantet et par løvfellende prydbusker også. De går fint å komme i jord på denne tiden av høsten. Vintergrønne planter som rhododendron, mahonia, nåletrær, thuja og hebe bør derimot plantes så tidlig på høsten som mulig. De trenger nemlig å få etablert et godt rotsystem før frosten ankommer. Vintergrønne planter trenger godt med fuktighet hele vinteren. Rotsystemet bør derfor gå dypt ned i jorden for å finne siden tele gjør vann utilgjengelig for et nyplantet rotsystem.
Jeg plantet altså busker som mister løvet om vinteren. De trenger derfor ikke særlig vannopptak når frosten har kommet siden de går i dvale. Derfor er det som oftest ingen problem  å plante dem nå i slutten av September.

Uansett bør alle nyplantede busker og trær få et dekke av løv eller barkjord for å hindre telen fra å trenge dypt ned i jorden.
NB: Plantene liker ikke et for tykt lag løv siden dette nesten kan virke mot sin hensikt om det blir for tett!

På bildet nedenfor ser du et nytt "trick" jeg har begynt å benytte meg av. Jeg legger et lag fuktige aviser rundt busker og etablerte planter nå på høsten. Ideelt sett skulle jeg gjerne ha fylt et godt lag bark oppå dette siden det ikke bare ser dekorativt ut, men også gir en ekstra beskyttelse mot ugress, for det er selvfølgelig grunnen til min forkjærlighet for aviser i bedene. Var det noen som nevnte latmannshaging?
Desverre er det ikke så lett å få kjøpt bark i nærheten av vårt svenske sommersted, så denne helgen fikk jeg ikke fylt på med det.
Nedenfor:
En gul lilje som vokser i skogen. Navnet har jeg desverre klart å rote vekk.

Til høyre:
Primula har blomstret jevnt og frodig siden tidlig i vår. Selv nå, sent i September er der noen planter som fortsatt lyser opp på skogsbunnen. Planten til høyre var nok opprinnnelig tiltenkt en kort tilværelse som stueplante fra blomsterbutikkens synspunkt, men ved å stelle dem etter at de er avblomstret og så plante dem et sted i halvskygge en gang på forsommeren har du nesten garantert sikret deg en trofast hagestaude i mange år fremover!

Nedenfor:
Stueeføy er også en potteplante du kanskje vi klare å få til å trives i hagen. Jeg setter stor pris på de variegerte variantene en ofte kan kjøpe på matbutikken til en billig penge. Slike har jeg plantet flere steder over hele eiendommen. I Spania har jeg noen eksemplarer som har vokst i krukker de siste 10-12 årene. De har blitt store, flotte klatreplanter.
På grunn av dette bestemte jeg meg for å teste ut noen stykker i skogen for et par år siden. De fleste overlevde, selv om de nesten ikke har vokst siden da, men jeg har likevel fått "blod på tann" og planter stadig flere. Jeg er overbevist at siden de klarer våre strenge, Svenske vintre, så vil de nok takke med å vokse seg store og flotte om noen års tid!?
Uansett utgjør de vakre, grønne blikkfang der de vokser ved føttene på noen av skogens trær.

Ha en fortsatt riktig fin kveld!

tirsdag 18. september 2012

Høst i Woodland hagen

På denne årstiden kan det kanskje passe å se tilbake på sommeren som har vært for å prøve å finne ut hvordan det  hele utviklet seg.
Denne sommeren vil jeg nok huske mest som en våt og regnfull periode. Likevel opplevde jeg veldig mye sol og varme også! Mine to ferieuker i Sverige hadde jeg et fantastisk vær! Likeså de fleste helgene jeg reiste over. Ikke bare fordi jeg var heldig, men også på grunn av at jeg lot værvarselet bestemme hvilke helger jeg skulle dra.

Mange av mine planlagte prosjekter ble ikke fullført i år heller, men jeg føler meg likevel glad og optimistisk, for jeg har kommet et stort skritt i riktig retning når det gjelder forståelse av hva som kan gjøres i hagen fremover. Ikke så dårlig bare det!?

Også neste år vil jeg nok hovedsakelig fokusere på drivhushagen. Jeg håper også at jeg kanskje skal få bygget drivhus nummer to, delvis på restene av et tidligere, havarert hus.
Woodland hagen har jeg stort sett overlatt til seg selv denne sommeren. Det er så mye annet som krever fokus da.
Likevel har den klart seg bemerkelsesverdig bra. Jeg har riktignok luket litt der inne av og til, men ugress har hittil ikke vært noe stort problem! De områdene hvor jeg har store forekomster av åkersnelle prøver jeg heller å plante vegetasjon som kan sameksistere med denne. Ingen vits i å bekjempe noe en likevel ikke kan overvinne ;-)
Langs elvebredden er det spesielt mye åkersnelle. Der har jeg stort sett latt den være i fred og heller plantet noen bregner inn sammen med dem. Videre har jeg bestemt meg for å plante akeleier, revebjeller, riddersporer og lupiner, samt andre ting som vokser seg høyere enn ugresset. Åkersnelle har jo den fantastiske egenskapen at den ikke trenger stell, den blir ikke særlig høy og har dessuten en fantastisk frisk og fin grønnfarge!
Derimot kommer jeg til å rydde godt opp på skogsbunnen i snøfrie perioder på vinterstid, for døde grener og kvister kan jeg være foruten på en slik skogsbunn! :-)

Bildet nedenfor:
Skogsbunnen har begynt å bli veldig frodig enkelte steder. Jeg formelig tripper etter å kunne begynne å dele planter opp og spre dem litt ut over større områder så skogen virker enda mer frodig! Jeg har dessuten tatt rikelig med bilder sommeren igjennom. På den måten har jeg merket meg hvor storbladete stauder vokser, slik at jeg kan plante vårblomstrende løkplanter i skyggen av disse.


I høst er det nesten utelukkende hvite løkplanter jeg har gått til innkjøp av.
Blant annet:
men også andre løkblomster med farger som:
Bildet til høyre;
Denne planten bør jeg vel egentlig flytte, for en variegert Weigela (klokkebusk) bør jo egentlig stå solrikt til for å blomstre. Jeg er likevel litt glad i det variegerte bladverket i halvskyggen, så vi får se hva jeg gjør til slutt.

Bildet nedenfor:
Forrige gang jeg var i Sverige tok jeg med meg litt maling og en pensel inn i skogen. Så gikk jeg rundt og merket alle trær som jeg ønsker å fjerne i løpet av vinteren, for jeg må nok få enda mer lys ned til skogsbunnen om jeg skal lykkes med flere typer planter.


 Selv de mer bearbeidete områdene av skogen har altfor mange trær. Jeg kommer for eksempel nok til å fjerne 1/3 av de du ser på dette bildet. Utvelgelsen er lettest å foreta nå på høsten når løvet ikke er fullt så tett som tidligere på sesongen, men samtidig viser tydelig hvilke deler som har mest skygge!


Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin dag!

mandag 10. september 2012

Septemberblomstring på balkongen

Selv om høsten nå har kommet, så er det jo fortsatt litt blomstring på balkongen. Overfloden er langt fra så frodig som tidligere i sommer, men jeg setter pris på bladverk og samplantinger ennå. Med litt godvilje føler jeg nesten at vi har en liten hage ute på balkongen i år. Uansett er det mye bedre å se ut på "villnisset" av planter heller enn et hvitt rekkverk!?


Det er nok mange som synes det blir litt vel mye buskas der ute, men jeg tror faktisk ikke jeg kunne levd i en by uten å se grønt rundt meg!? Det høres kanskje jålete ut, men det er ikke meningen. Natur, fugler, planter, dyreliv og insekter gir en ekstra dimensjon til oss "storbymennesker" og jo eldre jeg blir, dess mer behov har jeg for nettopp de ingrediensene i mitt liv.

Nedenfor:
Balkongen sett fra stuen. Min lille "hage" i byen :-)


Bildet til høyre:
Klatreplanten Mandevilla blomstrer frodig hele sommeren. Andre uken i September er den altså like frodig, full av knopper. Desverre har jeg ennå ikke klart å overvintre denne typen planter innendørs og de tåler ikke norske vintre. Er det noen av dere som har noen tips som kan redde denne gjennom mørketiden?

Nedenfor:
Fortsatt et salig kaos av planter, farger og former på balkongen.
Kanskje mer velegnet til en villahage enn begrenset plass i krukker, men jeg elsker frodigheten og gleder meg over stadige besøk av både humler, bier og småfugler!
Velfriserte verandakasser overlater jeg heller til dyktigere hagedesignere :-)


I den mer skyggefulle delen av balkongen er blomstringen ugjenkallelig slutt for i år, og jeg har også fjernet en del sommerplanter som ikke har blitt erstattet. Men det er jo noe vakkert i grønt bladverk også? Spesielt på en bybalkong hvor vi ikke har så mye av det som ute i naturen ;-)Nedenfor.
Spanske margeritter: Osteospermum Eclkonis, blomstrer også frodig ennå. Av erfaring pleier disse å holde ut helt frem til frosten.


Ha en fortsatt god kveld!


lørdag 8. september 2012

Blomsterfavoritt på en høstbalkong...

Moseplassen er en blogg jeg gjerne følger. Både her i bloggland og på Facebook. Anne, som driver denne tar opp mange interressante tema og er dessuten også eier av Hageblogger.no
Med jevne mellomrom holder hun dessuten hagerelaterte bildekonkurranser. Da hender det jeg drister meg til å delta, for selv om jeg nok er som novise å regne, så synes jeg jo det er veldig artig å delta. :-)
Denne gangen er temaet "favoritten i høsthagen (eller for mitt vedkommende, på balkongen.)
Det trenger ikke være av blomster. Også fugler, dyr og annet er tillatt, men du må ha knipset det  selv.
Mitt bidrag er en rose som desverre er navnløs siden den selges som potterose i matvarebutikken. Den har en fantastisk vakker farge som på bildet ovenfor er nesten rosa. I virkeligheten er den en mellomting mellom rosa og lilla. Den perfekte partner til høstlyngen "Calluna" med andre ord!
Selvfølgelig er det en fantastisk fin fordel at den er lav i vekst og blomstrer jevnt og frodig helt frem til frosten! Blomstene er dessuten ikke så store, så den er en selvskreven gjest i samplantinger nå på høsten!


 Bildet ovenfor:
Jeg er i det hele tatt veldig glad i samplantinger med sommerblomstrende primadonnaer i selskap med Calluna.
Du har sikkert merket deg at det stort sett er to sorter lyng som dominerer butikkene for tiden. Den ene heter Erica, har en kraftig lilla/dyprosa farge og har litt større blomster oppover langs stilkene. Denne er en ettårig plante som passer fint i potter og kar siden den takler de kjølige nettene sent på høsten.
Jeg er likevel mer begeistret for staudelyngen; Calluna. Den er kanskje litt mer anonym ved siden av sin ovenfor nevnte slektning, men om du ser nøyere etter er den en virkelig vakker plante som passer inn i selskap med de fleste andre typer blomstrende planter! Calluna er dessuten en staude i de mildere delene av landet!


Konkurransen er åpen for alle, og jeg anbefaler deg å melde deg på også! :-D


Ha en fortsatt riktig fin helg! 

tirsdag 4. september 2012

Hagen i begynnelsen av September..

Utrolig, men sant. Vi har kommet til September måned alt! Denne sommeren har gått så veldig fort og plutselig har jeg begynt å forberede neste sesong!
Jeg var nemlig i vår svenske hage denne helgen. Været var stort sett veldig bra med opplett som gikk over til full sol på Fredag. Lørdag hadde vi full sommer igjen, med temperaturer midt på 20 tallet! Søndag var det overskyet, men solen kom for fullt igjen utpå dagen! Kan en be om mer? :-D

Helgen gikk stort sett med til å plante busker og stauder i woodland hagen. Men vi har også fått en god del roser i jorden. Denne sommeren plantet jeg jo mange i potter som jeg hadde i krukker på terrassen og på drivhustrappen. Nå var det på tide at disse fikk en permanent plassering i hagen.

Bildet over: Det er nesten utrolig å tenke på at bedene i drivhushagen først ble opprettet høsten for snart et år siden. De virker allerede veldig etablerte ved første øyekast. Jo- riktignok råder det totale kaos der, men plantene har virkelig funnet seg til rette!
Jeg har likevel begynt å flyttte på en del av dem allerede. Noen farger passet ikke så godt inn. De vil forhåpentlig blomstre i andre deler av eiendommen neste år. Andre ble høyere enn jeg hadde regnet med. De har jeg plassert i bakkant. Det er en herlig følelse å kunne jobbe med planter jeg alt har i hagen! Endelig! Til neste år håper jeg at jeg kan begynne å dele opp og omplante tuer som etter hvert har etablert seg!!! :-D

Bildet til høyre. Jeg er veldig glad i planter med sølvfarget bladverk og er stadig på jakt etter tips om slike som vil passe i en rosehage. Eksemplaret til høyre er en Anaphalis Triplinervis. Bladverket er vakkert hele sommeren, tett elegant og med et stenk av sølv. Blomstene er også veldig vakre og er selvskrevne i samplanting med rosene i min hage! Jeg vil ha mer av slike!

Nedenfor:
Denne sølvbladete planten er jo bare ettårig om den står utendørs over vinteren, men er vakker sammen med roser som "The Fairy" (bildet) Gartnerfreude og "Pink Grootendorst" ++!  Jeg har plantet noen malurt med lignende blader, men de er ikke blitt så veldig store ennå. Neste år håper jeg de har etablert seg bedre.
 
Nedenfor:
Liljer kan jeg visst ikke få nok av på eiendommen. Her er Stargazer kommet i blomst. Den er en sterk og fin sort som blomstrer i August- September her hos meg.Bildet til høyre:
Jeg kjøpte noen høstfloks via en nettbutikk i vår.
(Mies Copijn og Miss Pepper)
De plantet jeg i drivhushagen og har alt kommet i blomst første året. De ser ut til å trives utmerket blant roser, liljer og gladioler, så etter hvert kommer jeg nok til å kjøpe flere varianter og farger som jeg vil plante rundt i øvrige deler av eiendommen.

I det store og det hele er jeg etter hvert veldig fornøyd med hvordan hagen har blomstret stort sett kontinuerlig hele sommeren igjennom. Den perioden jeg sliter litt med er Juni- Juli, så jeg er veldig interressert i tips om planter som gir litt farge denne delen av sommeren. :-D
Jeg kan desverre ikke plante tulipaner. De er for populære blant rådyr som av og til stikker innom. Har du noen tips til rådyrsikre planter som kan gi litt farge i begynnelsen og midten av Juni?

Bildet nedenfor; Galtonia Candicans er en løkplante jeg virkelig setter pris på i drivhushagen i år. Blomstene blir opp til nesten en meter høye og får en mengde klokkelignende, hvite liljer.
Bladverket er fint, friskt og dekorativt frem til plantene begynner å blomstre. En blomst jeg kan anbefale i hagen :-D


Ha en fortsatt ritkig fin dag!