Vår i vårt Woodland.. / Spring in our Woodland..

I vår har det gått opp for meg at noe av det fineste ved vinteren faktisk er at hagen aldri er så vakker som akkurat da! Jeg mener ikke nødvendigvis slik den ser ut under et tykt lag av snø. Nei, hagen slik den fremstår i fantasier under planlegging av kommende sommers blomstring. Jeg har hatt det litt slik denne vinteren. Jeg kunne nærmest male bilder om hvordan hagen skulle bli etter siste sommers beplanting. Jeg så for meg en skogsbunn nesten helt dekket av ulike løkblomster, skogsplanter, bregner og busker. Faktum er at det slett ikke ble helt slik. For det første har jeg spredt planter over et alt for stort område. De fleste buskene ble dessuten spist til roten av sultne rådyr, elg og bever. Likevel spirer det fra de nakne grenene nå til våren. Nedenfor en Mahonia i full blomst, til tross for at den var nærmest rasert denne vinteren.
This spring I have discovered that my garden never gets more beautiful than during the dark and cold winter months. Not physically though, but in my fantasies while planning the bloom of the coming spring.
This winter I visualized how my new bulbs, rhizomes, bushes and trees would thrive and burst into a spectacle of life and colour this spring. Well.... not quite. Most of the bushes and bulbs have been eaten by starving deer, moose and bevers. Still, they are not dead, so slowly they grow new leaves. Above a Mahonia in bloom in spite of being almost completely eaten up during this winter.

Å plante en mengde tulipaner i skogen, sammen med scilla, anemoner, trillium, uvularia, narcisser og mange andre vårblomstrende løkblomster kan vel mildt sagt kalles et risikoprosjekt. Rådyr og andre gnagere får jo desserten servert direkte i sin egen spisestue, men jeg har altså gjort akkurat det. Merkelig nok har mange planter fått stå urørte så langt. Mens disse plantene er i ferd med å blomstre av på andre steder av eiendommen, var de bare kommet i knopp dypt inne i skogen. Faktisk går alt mye saktere der inne, sannsynligvis på grunn av mangel på gode lysforhold. Jeg må nok ofre en del flere trær i fremtiden...
Planting tulips and other bulbs in the forest must definitely be categorized as a risky affair. Especially since our forest is frequented by deer, moose and bevers, but oddly enough many of the plants have been left alone so far. Due to the lack of sun many places, the bulbs are still not in bloom as they have been on the rest of our property for a while now. Maybe I will be fortunate to see them in flower during my next visit?

Som sagt; alle planter er litt senere ute i skogen enn på resten av eiendommen vår, men jeg velger å se på dette som en fordel. Da får jeg jo nyte mange planter i lengre tidsrom enn om jeg bare hadde dem i sollyset rundt huset. Denne helgen var en del primula i skogen kommet i blomst. Her en Primula Juliae.All the plants in our forest are developing slower than on the rest of our property. I choose to look upon this as an advantage since I then can enjoy the sight of many plants for a longer period of time than if I only had planted them in the light near our house. Here a primula Juliae growing in our woodland.
Tuene med Asarum Europaeum som jeg plantet som bunndekker flere steder i fjor, har faktisk begynt å vokse i størrelse. Det skal bli spennende å følge med i utviklingen denne sommeren. I år har jeg plantet en del amerikanske Asarum frøplanter. Jeg liker bunndekkere og det er jo rikelig med plass til dem på eiendommen, men jeg kommer likevel til å følge nøye med så de ikke vokser ut av kontroll. De vil blant annet måtte vokse innenfor jordstengsler så de ikke spres over andre områder enn der jeg ønsker. The plants of Asarum Europaeum planted last year seem to have grown in size. It will be exciting to monitor their development during this summer. This year I have also tried to plant some seedlings of the american variety of Asarum. I enjoy ground covering plants and even if they should prove to spread rapidly, I should have plenty of space for them to grow on.. and will set up barriers in the soil so they don´t grow out of control.

Flere bilder av skogen slik den så ut helgen 17 Mai følger snart..
More pictures of our woodland as it appeared 17 of May will soon follow...



Kommentarer

  1. Koslig og se den busken du har på det første bide,i fjor fikk jeg en rot av samme sort(vet ikke hva den heter) den har ikke kommet med blomster ennå men den skyter i været med mange nye skudd.
    Ha en fin dag Marit.

    SvarSlett
  2. Hei Marit og takk for hilsenen :-)Jeg så jeg ikke alt hadde deg i min bloggliste, så nå er du lagt til der. Håper ikke det gjør noe :-)
    Så heldig du er som fikk en mahonia busk rot! De er flotte busker og trives i halvskygge. I Amerika kalles de "Oregon grape" fordi bærene smaker og ligner litt på druer. Der bruker de dem visst til vin og saftproduksjon. Bærene blir blå om høsten og er populære hos fugler også. I hvert fall hos meg.
    Det er jo mulig du har en kristtorn busk. De er veldig like, men mens mahonia får blå bær er krisstornens helt røde.
    Ha en riktig fin dag!

    SvarSlett
  3. Du må jo legge masse, masse narsissløk! Rådyra liker ikke dem.. Og så lekkert inni skogen!

    SvarSlett
  4. Løk i skogen høres helt fantastisk ut! Håper skogbunnen ikke blir for våt om høsten, men det finnes sikkert steder med grei drenering der også. Finner du noe som overvintrer på sikt og sprer seg blir det jo helt magisk der inne etter noen år! :-) Hadde jeg hatt skog på balkongen skulle jeg jammen kopiert den ideen! God helg :-)

    SvarSlett
  5. Hei Stein! Koslig navn du har det heter broren min også.
    Det er så hyggelig med nye bloggvenner.
    Ha en fortryllende helg, veldig koslig at du stakk innom min blogg klem Marit.

    SvarSlett
  6. Hei Villrose. Ja, jeg tror du har rett :-) Jeg har plantet en god del narcisser der allerede og de lyser veldig godt opp i skogen, samt at de ikke har blitt spist av rådyrene ennå, så jeg kommer nok til å satse mer på dem i fremtiden. Tulipa tarda, scilla og mange andre løkplanter har også klart seg overraskende fint der ennå.. så ja, jeg kommer nok til å plante mange fler fremover :-D
    Hei Bille. Ja, det hadde vært noe: Balkongen full av løkplanter om våren :-) De jeg hadde plantet i krukker her i Oslo har desverre stort sett ikke klart seg gjennom vinteren. Har en mistanke om at jorden var for fuktig når frosten kom :-( PS: Jeg er så "heldig" at skogen min vokser på tidligere havbunn, så jorden er veldig sandholdig de fleste steder, noe som betyr god drenering. Trerøttene trenger forresten ikke gå dypt for å finne vann, så det er veldig lett å beplante skogsbunnen. Ingen gjenstridige røtter å sloss med. Det virker som de går dypt ned og det er derfor rikelig med plass til planter rundt trærne. Kanskje det er fordelen med hegg at røttene ikke sprer seg langs overflaten?

    SvarSlett
  7. Hei Marit :-) Ja, det er hyggelig med nye bloggvenner! Ha en riktig fin helg du også :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg