tirsdag 24. november 2009

Plante løk - et risikoprosjekt jeg ikke kan motstå..?

Ja, så har jeg gjort det igjen. Jeg ble klarte ikke å motstå fristelsen, men gikk til innkjøp av noen hundre tulipanløk og påskeliljer - enda jeg visste jeg ikke kunne reise til Sverige før 4 Desember! Utrolig nok er det fortsatt ikke tele i jorden ennå, men mye kan jo forandre seg på litt over en uke...
I fjor kjøpte jeg nesten 4.000 ulike løk, brukte en hel helg på å plante dem med hjelp av gode venner - og gledet meg hele vinteren til fargekledde bed og plener. Men akk nei. Med vårsol oppdaget jeg store deler av eiendommen full av hull etter vånd! (jordrotter) - og ganske riktig. Bare noen hundre tulipaner kom i blomst. De andre fikk blader og knopper, som tørket på stilk. Når jeg sjekket hva som var feil viste det seg at løken var spist opp nedenfra!
Uansett - jeg er en evig optimist - så jeg skal altså prøve meg på nytt - om det da ikke blir tele i jorden før jeg kommer meg over!
Her følger noen bilder fra den løken som overlevde våndens herjinger:
mandag 16. november 2009

Tanker om et hagedam prosjekt

Eiendommen vi kjøpte i Sverige var opprinnelig et eget lite tettsted i seg selv. Langs elven- gjennom plenen vår gikk en gang hovedveien mellom Karlstad og Hagfors. Selv om selve veien forlengst er borte og blitt til plen kan vi ennå se rester av det som en gang var. Like ved hovedhuset vårt var der en gang et garveri med 3stk natursteinsbassenger hvor dyreskinn og hud ble renset og preparert. Det er nok derfor huset ligger så nært opp til elven. Samtlige bassenger har for lengst blitt fylt med matjord og benyttet som kjøkkenhage.
Men jeg har bestemt meg for å grave frem - og restaurere - i det minste ett av disse bassengene og bruke det som hagedam.

Kanskje litt galskap, men når jeg så denne statuen kunne jeg ikke motstå fristelsen, så nå er tanken at hun skal stå på en natursteinssøyle midt i bassenget.Jo, jeg er litt usikker på om det kanskje blir "too much", men jeg tar sjansen...
For øyeblikket kan hun stå ved elvebredden og skue ut over vannet.

Denne vannliljen vokser like ved vannkanten foran huset. Er det noen som vet hvilken sort dette er?

søndag 15. november 2009

Bilder fra vår svenske sommerhage 2009


HURRA!!
Så er jeg ikke helt ubrukelig med blomster og busker likevel!? De fleste plantene har jo overlevd...
I løpet av vår og sommer 2009 har jeg plantet en del blomster, stauder, busker og trær. Til tross for at jeg var litt for ivrig og derfor plantet mange blomster alt for tidlig overlevde de faktisk sommeren!
Her er et lite utvalg av sommerens flor:


Hvordan gikk det med drivhuset?


Vi ble nok ikke ferdige med å bygge drivhuset nå i sommer, men fikk montert det og tatt det i bruk. Vi har montert to store retro vifter i taket og hengt opp tynne solgardiner til vi finner ut hvordan vi ønsker stedet skal innredes.
Desverre fikk vi ikke tid til å fliselegge huset innvendig, men planlegger å gjøre dette neste sommer.

På trappen utenfor drivhuset har jeg plassert en Canna i potte. Den rakk heldigvis å blomstre før kaldere netter meldte seg. Neste sesong skal jeg gi dem et forsprang til vekst - i drivhuset!
Vi var heldigvis så forutseende at vi fikk laget et bed innendørs. Der har vi plantet en stor drueranke, som faktisk fikk rikelig med druer allerede første år! Vi plantet også et oliventre i bedet, men med den farten drueplanten vokser, må vi nok flytte treet over i egen potte etter et par år - om det overlever vinteren da!


Så fort drivhuset sto på plass tok vi det i bruk. Der inne drakk vi kaffe og koste oss når kveldene ble litt kjøligere. Nå gleder vi oss til fortsettelsen neste sesong! Hagemøbelsettet på bildet skal ikke benyttes i drivhuset, men erstattes av mer egnete møbler. Jeg fantaserer jo om en smijerns- daybed for late ettermiddager etter hagearbeidet... ;-)

lørdag 14. november 2009

Hva skal vi gjøre med hagen??

Når vi kjøpte eiendommen for 3 år siden, hadde hagen vært et forsømt område av de forrige eierne, som ikke hadde plantet noen som helst busker, trær eller blomster, så her var det å starte på "scratch". Eller- det er jo ikke helt sant, siden naturen hadde fått lov å vokse opp rundt en stor, åpen plen.
Vi ble enige om noen retningslinjer med det samme:
1) Eiendommen skal ha FLYTENDE OVERGANGER MELLOM NATUR OG HAGE.
2) Åpne utsikten mot vannet så mye som mulig.
3) Hagen skal inneholde planter og former i tråd med en historisk eiendom.


Vi må kjøre gjennom vår egen lille skog for å komme frem til huset. Denne følelsen av natur ønsker vi å ivareta, så veien skal ikke asfalteres eller moderniseres.

Eiendommen har mange store, majestetiske trær. Disse kommer vi ikke til å røre, men heller rydde opp i krattskog og ugress.


Selv om tre år har gått har vi ennå ikke hatt skikkelig tid til å opparbeide våre ønsker og drømmer - og mest sannsynlig kommer vi til å forandre mye av våre planer underveis, men når kribler det i fingrene etter å ta til for fullt!

torsdag 12. november 2009

Drømmen om et drivhus

Jeg har alltid drømt om et drivhus fylt med tropiske vekster. En byleilihet i Oslo gir ikke så mange muligheter for akkurat det, men et sommartorp i Sverige derimot... Det blir riktignok ikke så lett å få tropiske planter å vokse og trives et sted som ikke kan vannes jevnlig i perioder av gangen, men det er jo lov å drømme....

Min samboer og jeg bestemte oss derfor å være litt ekstra råflott julen 2008 og ble enige om å gi hverandre nettopp denne drømmegaven. Jeg brukte ukene flittig til å lete gjennom alt jeg fant om emnet på internett. En viktoriansk variant med spir på taket og mursteinsmur var idealet, men viste seg fort å være utenfor vår prisklasse. Løsningen ble derfor huset; Euro-Serre Maxi4 med forhøyet tak fra Willabgarden i Sverige. (http://www.willabgarden.se/ )

Vi bestemte oss for å kjøpe et hus på 7,5 x 3,09 meter, takspir og doble skyvedører. For å være sikre på god takhøyde bestilte vi en ekstra høy variant. Opprinnelig bestemte vi oss for et i hvit utgave, men etter mye om og men valgte vi et svart, så det skulle passe til smijernsmøbler vi etter hvert har tenkt å plassere der inne.

Vi hadde flere alternative plasseringsforslag på eiendommen, men valgte til slutt å bygge det på grunnen til et hus som en gang har stått ved elven. Den opprinnelige trappen sto der fortsatt og ledet til... ja, ingenting egentlig. Nå kunne vi bruke den opp til skyvedørene som ville passe perfekt i bredden.
Vi måtte riktignok bygge en 1 meter høy grunnmur, men så ikke på det som et stort problem. Vi har en gammel jordkjeller fylt med antikk murstein fra det opprinnelige huset. De skal nok få komme til nytte igjen som sokkel på drivhuset... Men det får bli neste år!

onsdag 11. november 2009

2 år med oppussing..

Allerede ved første visning bestemte vi oss for hvordan hus og rom skulle komme til å se ut. En uke senere var eiendommen vår og vi kunne sette i gang. Det første vi gjorde var å få inn ekspertråd. Vi ønsket å åpne romløsningen i første etasje ved å fjerne veggen mellom kjøkken og stue.

Mine foreldre kom fra Bergen og har vært en uvurderlig hjelp i de tre somrene vi nå har eid eiendommen.


Sammen har vi revet vegger, lagt nye tregulv siden tre rom ble gjort om til ett. Vi har også kledd de indre veggene med "herregårdspanel" og malt dem i en hvitgrå nyans kalt "sidengrå".

Videre har vi kastet ut det gamle kjøkkenet og satt inn et nytt, lyst og mer praktisk ett: Faktum Ståt fra IKEA.

Vi har slipt den gamle trappen- som hadde fått limt på neoleum en gang på 70 tallet. Det har vært viktig for oss at husets interiør ikke skulle få et for moderne preg. Det var jo nettopp den gamle, rustikke stemningen vi opprinnelig falt for. Desverre hadde huset blitt totalrenovert på tidlig 80 tall, så de gamle, fine detaljene en pleier å finne i hus fra 1909 var så og si totalt fjernet, men under strietapeter fant vi rester av herregårdspanel. Valget ble derfor enkelt mht. hva vi skulle kle de nye veggene med. Nylagte furugulv ble hvitlutet for å beholde naturpreget, men likevel gjøre huset lyst og trivelig. Alle 80 tallslister har blitt byttet ut med mer tidsriktige listverk. Disse har blitt malt hvite.
De få sommerukene vi har hatt til rådighet har med andre ord vært flittig benyttet, men eiendommen har hele tiden vært tiltenkt oss- familie og venner, så vi har hatt mange overnattingsgjester gjennom hele perioden alle somrene.

torsdag 5. november 2009

Eiendommen ved kjøp:

Når vi endelig bestemte oss for å kjøpe et "sommartorp" i Sverige hadde vi noen ønsker og ideer om hva vi søkte:

  1. Eiendommen måtte ligge ved vann.
  2. Den skulle befinne seg i Värmland eller Västra Götaland len, helst ikke mer enn 3 timer fra Oslo.
  3. Huset måtte ha innlagt vann og strøm.
  4. Huset måtte komme med en HAGE!
Etter å ha benyttet hver helg i over et halvt år fant vi endelig vår sommerdrøm!
Huset lå bare 4 meter fra vannlinjen i Värmlands län. Vi må riktignok reise i litt over 3 timer for å komme dit, men veien føles kortere for hver gang vi kjører over!.
Eiendommen er på nesten 12 mål med 300 meter strandlinje. Vi bor bare 3 kilometer unna et tettsted på 3.700 mennesker, men har to supermarkeder, post, nærbutikker, kafeer og bakeri, foruten vinmonopol. Eiendommen ligger likevel uten innsyn av andre naboer annet enn dem som kommer vannveien via båt.
Hovedhuset ble ferdigbygget i 1909 og fungerte opprinnelig som en arbeiderbolig for et garveri som i dag er borte.
Vi var heldige siden huset fikk nytt strømledningsnett og vann/kloakksystem byttet ut på 80 tallet. Huset inneholdt mange små, mørke rom med strietapeter og neoleumsbelagte gulv, men med stort ståpåhumør klarte vi å fjerne noen rom i 1ste etasje, legge nye furugulv og kle vegger med trepaneler som vi deretter malte i lyse farger, så nå er huset absolutt levelig selv om vi langtfra er ferdige.
Kjøkkenet før modernisering.

Stuen før vi river veggene og utvider plassen.