Rosehagen - del 1.

Når jeg tenker på hyttehagen vår i Sverige er det faktisk ikke roser som først dukker opp i tankene mine. Likevel har jeg, etter hvert, begynt å legge merke til at vi har anskaffet en god del av dem. Faktisk over 100 ulike sorter. De blomstrer lykkelige for oss store deler av sommeren stort sett over alle deler av hagen. Så det er kanskje på høy tid at jeg viser frem noen av dem som har fanget oppmerksomheten min denne sommeren...


Til høyre:
Denne rosen heter Perennial Blush, men selges også under synonymet "Mehrbarbie". Den vokser på hver side av en portal i hagen. Den er en klatrerose som får mengder av fylte, små pastellfargete blomster sommeren gjennom.
Den strekker seg opp til rundt 3 meter i høyden, dufter mildt og er dessuten motstandsdyktig mot rust og meldugg.
Sorten ble utviklet av Bernhard Mehring og vant "Gold standard" som årets beste nykommer i 2006. Den sies å være herdig til sone H4 og ser ut til å trives godt i vår hage (Sone H3/H4)

I begynnelsen kjøpte jeg stort sett bare roser i cerise og rosa nyanser, men de siste sesongene har jeg fått stadig sterkere interresse for oransje, laksefargete - og ikke minst lilla og burgunder varianter.
Nedenfor er det en lakserosa variant. Jeg tror dette er en "Mme Alfred Carriere" men kan ikke garantere at det faktisk er den jeg har tatt bilde av.
I så fall er dette en historisk klatrerose/Albarose. Den kan bli opp til 3-4 meter høy, men har ikke gjort det ennå hos oss. Den dufter godt og er i kategorien historiske klatreroser.

Til høyre:
Denne står i en annen del av hagen- nemlig ved innkjørselen hvor jeg stort sett har røde og hvite rosevarianter.
Denne heter Rosa Moyesii "Kristine", men i Norge kalles den ofte for "Harstadrosen" fordi den varianten som er i salg i norske butikker visstnok kommer fra en 100 år gammel morplante i Harstad.
Rosen er engangsblomstrende. Den kommer altså ikke tilbake med nye blomster etter at den er ferdig avblomstret om sommeren. Derimot får den lange, oransje nyper med stor prydverdi sensommer/høst.
Rosen er en duftløs Mandarinrose. Den kan bli opp til 2-3 meter høy og har meget god herdighet (H7).

Til venstre:
Denne rosen er egentlig mye dypere purpurrød/burgunder- farget i virkeligheten enn på bildet. Den heter "Erinnering an Brod". Den er en engangsblomstrende, historisk rose med lett duft. Den kategoriseres som en slyngrose, kan bli over 3 meter høy og brukes ofte til å klatre opp espaliere, pergolaer, stakitt og tripoder.
Den ble utviklset av Geschwind i 1886. Skal være herdig til sone H4.

Nedenfor:
Denne rosen er jeg faktisk ikke sikker på hva heter. Jeg pleier å feste navneskiltet dene ved roten, så om jeg graver litt kan jeg nok finne ut hva den heter. Men det får jeg gjøre en annen gang.

Til høyre:
Rosen "Munstead Wood"  går også under synonymet: "Ausbernard", har dyprøde/burgunder blomster, hver med 20-40 kronblader. Planten tilhører betegnelsen Engelske roser og blir vanligvis ikke høyere enn 90cm. De har en kraftig duft og remonterer gjennom sommeren. Meget vakker rose utviklet av David Austin (2007). Den skal være herdig til H4. På grunn av sin høyde og moderate vekst er den en godt egnet til små hager. Jeg har mine eksemplarer i mitt såkalte "ildbed" hvor planter stort sett går i oransje, burgunder og lilla toner.

Bildet nedenfor:
 I likhet med Munstead Wood, er også den engelse klatrerosen "Constance Spry" 
utviklet av foredleren "David Austin". Den går også under synonymet "Ausfirst". I motsetning til de fleste andre "Austin rosene", som stort sett er gjenblomstrende har denne sin festforestilling bare en gang i løpet av sommeren, men da kommer den med et rikt flor i sart rosa blomster som dufter sterkt av røkelsen "myrra".
Rosen klatrer opp til 2,5 meter høy, så for å temme dem så de slynger seg pent langs stakittgjerdene våre, så  tvinger vi dem i horisontal stilling og/eller beskjærer dem så fort blomstringen er fullført.


For å ikke trette deg ut med for mange bilder i dag velger jeg å heller fortsette temaet Roser i senere innlegg.

Ha en fortsatt riktig fin dag!










Kommentarer

  1. Jammen på tide, ja! Litt av en samling! Når jeg ser bildet av 'Perennial Blush' lurer jeg på om det er den feilmerkede saken jeg har fått i år. Eventuelt 'Perennial Pink'.
    'Erinnering an Brod' er kanskje favorittrosa mi. Fantastisk farge og fargeskiftninger-

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, men så er jeg litt "treg i avtrekkeren" ;-) men bedre sent enn aldri. Feilmerkede planter kan både være frustrerende - og noen ganger et lykketreff :-) Jeg har fått en del planter i hagen på steder jeg aldri ville valgt den fargen, eller formen selv, men som jeg likevel har funnet ut at jeg faktisk likte akkurat der :-)
      Håper du får det slik med din feilmerkede Perennial rose
      Ha en fortsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  2. 100 sorter? Det var litt av en samling! Her frøys samtlige roser ned i vinter, og jeg trodde faktisk at de var døde. Men de har blomstret alle sammen i so mer, men selvsagt senere enn vanlig. Roser må en jo ha i hagen, og jeg er så glad for at de overlevde. Heldige deg som har hage i H3 sone! H3 roser nytter ikke her.
    Constance Spry er utrolig vakker, og nydelig bilde av den!

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, roser må en nesten ha i hagen ;-) Jeg har også opplevd at noen dør helt ned, for så likevel å dukke opp igjen. De siste årene har jeg begynt å plante dem ekstra dypt- og heller fylle litt grus/singel de øverste centimetrene inntil stilkene nærmest bakkenivå. Jeg har funnet ut at det øker sjansen for at selv sarte roser overlever harde vintre - og får dessuten mindre problem med rotskudd.
      Riktig godt å høre at du fikk dine roser tilbake i sommer, selv om de blomstret litt senere enn vanlig :-D
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  3. For en fryd det må være å ha så mange roser. Det er vel alltid noen i blomst, tenker jeg? De er vidunderlig vakre, men akk så uoppnåelige for meg i min hage. Hvert fall de fleste av de du viser..
    Gleder meg til del 2 :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har nesten sluttet å tenke at en plante ikke går å ha i min hage. Mine naboer hevder vi bor i sone H5, men jeg har enkelte H1 planter som kommer tilbake år etter år, så jeg er overbevist at vi faktisk bor i sone H3/H4- så må jeg heller legge forholdene ekstra godt til rette for de plantene som er ekstra sarte. Det er utrolig hva som er mulig da.. ;-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  4. Hei. Nydelige bilder. Roser er selveste divaen i hagen synes jeg. Litt av en samling. Skulle gjerne hatt plass til flere. Fin dag til deg.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det kan være et problem at de kan oppta mye plass, men der finnes jo så utrolig mange planter å velge blant foruten roser, og jeg ser jo på bloggen din at du har et rikholdig utvalg vakre planter rundt i din hage! :-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag
      Stein

      Slett
  5. Mange flotte roser! Det var vel 100 mer enn meg ;-)) Ønsker dere en flott høst i hagen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan Ranten. Kanskje du skulle prøvd deg på et par sorter..? ;-) Der finnes mange roser som jeg er sikker på hadde stortrivdes sammen med ditt rikholdige utvalg av spennende stauder! :-D
      Ha en fortsatt fin dag
      Stein

      Slett
  6. Over 100 roser som har sneket seg 'umerkbart' inn i den svenske hagen:) Ikke verst. Hvilken samling av skjønnheter! Flere har havnet på min listen min.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ha ha. Ja, jeg tror jeg må begynne å låse hageporten så ikke enda flere sniker seg inn... ;-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag, Jannibele
      Stein

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg