Jeg vil bygge japansk hage...


Som jeg nevnte i mitt forrige blogginlegg kan det være farlig å besøke andres hager. Jeg ble såpass inspirert av et slikt besøk i sommer at jeg like godt bestemte meg for å anlegge en japansk inspirert hage. 


Det første jeg bygget var en inngangsport til den fremtidige hagen. Den befinner seg i et område som for øyeblikket ikke kan kalles mye mer enn et villniss av busker, kratt og trær- men i mine øyne ser jeg nesten det ferdige resultatet alt... ;-)
Inspirasjonen til skrifttegnene over inngangen fant jeg på internett. Den var risset inn i en mye større og flottere port et sted i østen. Jeg trodde først det var Japansk, men etter litt googling fant jeg ut at det faktisk er skrevet på Pinjing - eller "simplified Chinese". Jeg TROR det betyr noe slikt som "Peace and serenity" Fred og renhet" oversatt til norsk.

Etter at porten var snekret og malt satte jeg i gang med å bygge en skjermvegg. Tanken er nemlig at porten skal lede inn til et litt dunkelt portrom med natursteinsgulv og noen få planter beskåret i "niwaki teknikk". (Bonsai er japansk og betyr plante i potte. Busker og trær klippet på denne måten - men som er plantet i hagen kalles Niwaki. Det vil si- beskjæringsteknikken kalles det. Niwaki kan oversettes med noe slikt som at planten er klippet i former som minner om skyer.. Ga det noen mening?

Uansett: Leveggen som du ser til venstre er også bygget etter kopi av gamle zen tradisjoner. De stående treplankene er i ulike størrelser - og plassert i tilfeldig rekkefølge.
Tanken er nemlig at en skal få den besøkende til å stoppe opp- betrakte- ta seg god tid og meditere.

Bildet nedenfor:
Her har jeg kommet litt lenger i byggeprosessen.
Litt vanskelig å få intrykk av, men som du ser er også mønsteret til treverket oppå gjerdet litt uvant for et vestlig øye. De tverrgående stokkene er nemlig kuttet slik at de ikke berører treverket i over- eller underkant. Også dette for å få betrakteren til å stoppe opp og meditere. Over det igjen er der kommet et lite tak med "takstein" av treverk.
Etter hvert vil det komme en vegg av tre oppå steinmuren til høyre på bildet. Også den skal males svart, men i motsetning til leveggen jeg alt har laget kommer denne til å være tett - kanskje med en "måneport" som gir mulighet til å få en forsmak på hagen.


Til høyre:
Et nærbilde av "taksteinen. Som du ser har jeg bygget disse av trebiter satt sammen som takstein. Deretter har jeg behandlet dem med et par strøk med jernvitriol for å skape en illusjon av at dette tretaket er gammelt og værbitt.

Nedenfor:
Ved inngangen til det som skal bli den Japanske hagen har Gingko Biloba planten vi plasserte der i fjor endelig kommet til sin rett.
G. Biloba, eller tempeltre som det også kalles, er et vakkert tre med sitt karakteristiske bladverk. Det antas som utryddet i vill tilstand, men er populært i mange asiatiske hager og ikke minst tempelanlegg.

Navnet har det antageligvis fra frukten som vokser på dette. Kineserne kalte den for "sølvaprikos": Yin Ying - som på japansk ble til Ginkyõ:  銀の果実 (sølvfrukt).
Gingko kan bli et tre på 15-20 meter på våre breddegrader. Det trives best i sol, men tolererer også lett skygge. Det bør stå i lett, men fuktig jord og stå på en lun vokseplass. Det antas å være herdig til sone H4. Hos oss (H3/H4)  klarte det sin første vinter uten problem.

På bildet nedenfor kan du se inngangspartiet som ble min inspirasjon. Jeg tror det er tatt i Berkeley botaniske hage i USA og viser et Hongwanjitre som er formklippet til å vokse sammen med inngangspartiet.

Jeg har gått til innkjøp av en del nye planter - og har samlet sammen en god del ideer jeg håper skal utforme min "Japanske hage" etter hvert, men det får jeg heller skrive om i senere innlegg.                                                               Foto: Bill F. Eger
                                                             


Kommentarer

 1. Hvor spændende! Glæder mig til at læse mere!

  SvarSlett
 2. Jeg kjenner igjen følelsen av at du ser det ferdige resultatet i hodet allerede. Sånn har jeg det også når jeg holder på med prosjekter. Ginko biloba har jeg lyst til å prøve her også, men vet ikke om den overlever ute her.

  Dette blir spennende å følge!

  Ha en fortsatt fin dag, Stein!

  SvarSlett
 3. Ja, men dette blir jo kjempespennende. Du setter deg virkelig inn i sakene og hagene blir jo så flotte. Lykke til videre. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 4. Hei Stein.
  あなたは勇敢です!新しいプロジェクトで頑張ってください。
  永琳とラースのご挨拶

  SvarSlett
 5. Hei. Dette blir spennende å følge med på. Å ha prosjekter i hodet kjenner jeg godt til. Fin kveld til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
 6. Så rent och vackert. Japansk hage tilltalar mig bara mer och mer. Med en visjon i hodet så er du snart der, i mål blir man vel aldri, nawaki og annet kan ta sin tid misstenker jeg, men er det ikke den prosessen som skal gi roen ? Kan ikke så mye om det (null..) men stiligt er det :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg