Drivhusets planter...


Selv om vi ikke får vært så ofte i svenskehagen vår som vi gjerne ønsker, så er det alltid like godt å komme hjem og se at den holder seg overraskende bra til tross for ukesvis uten stell.
Det skyldes hovedsakelig at plenen klippes av robotgressklipper mens vi er borte. I bedene vi legger vi alltid et tykt lag avispapir som siden har fått barkdekke i de fleste bed. Det holder det meste av ugress unna.
Men det beste er kanskje at elven sørger for en fin tåke som fukter plenen og plantene nesten hver eneste natt.
Drivhusene kan derimot være litt mer utfordrende. I sommer har vi stort sett vært i svenskehagen hver 2- 3 uke, så siden vi ikke har noe automatisk vanningssystem ennå, så har vi vært litt forsiktige med å ha for mange planter innendørs.

Noen har vi likevel hatt i store potter.
Den rosa Nerium Oleanderbusken har stått i potte nå i 7-8 år. Den blir bare større og finere for hver sesong. I år har den blomstret omtrent uavbrutt hele sommeren igjennom.

Den er en veldig tørketålende plante som ikke ser ut til å ta det så tungt at det kan gå uker mellom hver vanning.




Til høyre:
Andre planter som klarer seg bemerkelsesverdig godt gjennom flere ukers fravær, er citrustrærne våre. De har etter hvert vokst seg ganske store. Sitrontreet bærer rundt 25 sitroner i år og er friskere og grønnere enn noen gang. Mandarintreet har jeg derimot ikke fått en eneste frukt på. Kanskje til neste år?

Citrus trives egentlig med jevn vanntilførsel sommeren igjennom og trenger mye næring for å unngå å få gult bladverk. Hos oss vannes de kanskje ikke mer enn hver 2dre- 3dje uke, men da gir vi dem en skikkelig rotbløyte! Vi gir dem en liten neve hønsegjødsel 3 ganger i løpet av sommeren. Det ser ut til at dette har vært tilstrekkelig for å få et flott og grønt bladverk i år. Et ekstra bonus med sitrontre er at de bærer blomster, kart og modne frukter samtidig, noe som gjør at du stort sett alltid har frukter tilgjengelig.

Nedenfor:
Klatreliljen Gloriosa har jeg plantet en del av i år. Egentlig har jeg flest av den sterkt rødgule varianten G. Rothchildiana, men det er de gule G. Superba variantene som har kommet med flest blomster. De er ikke så fargesterke som førstnevnte, men det er jo hyggelig å se at de er så voksevillige! Her har en plante benyttet "konglepalmen" Cycas Revoluta som klatrestativ.





Noen som ikke har klart de lange tørkeperiodene så bra i drivhus er kiwi plantene våre. Nå er det andre året på rad hvor de tørker og får seg en kraftig knekk i løpet av sommeren, så jeg vurderer å skjære disse ned og plante dem om i drivhushagen i stedet. Til tross for at de var full av fruktkart på forsommeren, mistet de dem alle, så vi får ikke selvdyrkete kiwifrukter i år heller.

På høsten for to somre siden plantet vi en drueranke: Vitis Vinifera "Sukribe". På sin andre sommer har den begynt å få druer. Jeg skulle egentlig ha fjernet disse, men beholdt en i øyenhøyde. De første årene bør drueplanten få lov til å etablere seg og bruke energi på et kraftig rotsystem, samt å anlegge en fin, klatrende stamme. Neste år kommer jeg til å beholde noen flere drueklaser på planten, men året etter skal den få produsere så mange klaser den vil ;-)
"Sukribe" er en veldig hardfør sort som er herdig til sone H5. Den får mengder med små, grønne og søte druer med god smak på høsten. (September/Oktober) Fin sort å dyrke her i Norden!

Nedenfor:
Noen ganger benytter jeg faktisk drivhuset til å ta meg en hvil innimellom hagearbeidet. Spesielt om det kommer en regnskur eller to.. ;-)



Til høyre:
Vi har et par olivenplanter i drivhuset også. Disse står i potter og tas inn hver vinter.
I år har de kommet med små, grønne oliven. Vi lar dem henge på trærne til de er blitt større og mer modne ;-)




For et par sesonger siden installerte vi en fontene i drivhuset. Det har vi ikke angret på. For det første tilfører det en egen ro å høre hvordan vannet sildrer. Dessuten høyner det luftfuktigheten litt slik at plantene trives bedre.
Merkelig nok har vi overhodet ikke vært plaget av algevekst eller mygglarver i drivhusets fontenedam. Vi har anlagt et par vannliljer i dammen, samt noen potter med vannresende planter. Kanskje det er derfor vi ikke har algevekst? Uansett er det et innslag i drivhuset vi ikke kunne vært foruten.

Nedenfor:
Citrustre i blomstring, med kart og med nesten moden frukt samtidig. Citrus er nesten uunnværlig i et drivhus. Det er med å skape et litt eksotisk preg. Fruktene er dekorative - og ikke minst sørger de små, hvite blomstene for en herlig duft av sydlanske breddegrader!


Ha en fortsatt riktig fin dag.




Kommentarer

  1. Hei. For et flott drivhus. Der har dere plass til mye. Det er ikke så mye sitrusfrukter her. Det er jeg allergisk mot. Fin kveld til deg.
    Hilsen Hanne-Lise.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg