ROSEHAGEN - DEL 2.

Her kommer et nytt innlegg om de rosene som har blomstret i hagen denne sommeren.

Til høyre:
Dette er faktisk en av mine favorittroser i hagen. Den heter Grootendorst, eller Nellikrose på norsk. Til tross for at den er duftløs, så har den en nesten kontinuerlig og rik blomstring fra midtsommer til senhøst! Jeg har den i flere varianter- både den cerisefargete, lys rosa og en som faktisk inneholder blomster som både er lysrosa og cerise.

Den kan bli opp til 170-180cm høy og 150cm bred, altså en ganske storvokst buskrose. Den er dessuten en veldig herdig sort som kan dyrkes i stort sett hele Norge (Herdig til sone H7/H8). Den ble utviklet av nederlandske de Goey (1923). Vi har den både som buskrose, og som lavtvoksende klatrer langs hagegjerder.
Den kan absolutt anbefales!

Nedenfor:
Denne er også en favoritt i vår hage. En velkjent sort i nordiske hager og det er ikke uten grunn.  "Helenae Lykkefund"  er en herdig og takknemlig rose som blomstrer overdådig med store klaser av små, fylte hvit/kremgule blomster i Juni-Juli. Om du mener at roser skal dufte, så er denne noe du kanskje bør vurdere i din hage.
Den kan bli opp til 4 meter høy og vokser relativt hurtig. Eksemplaret nedenfor ble klippet helt ned til roten i fjor sommer. Før dette vokste den ved det eldste drivhuset vårt. Grunnen til at vi flyttet den er at den var blitt så stor at den faktisk hadde vokst seg over hele drivhustaket. Til tross for den harde beskjæringen har den ikke bare vokst godt i sommer, men blomstret rikt også!
Den eneste bakdelen jeg kan tenke meg med denne rosen er at den er engangsblomstrende. Det kan derfor være lurt å samplante den med klematis som overtar blomstringen når denne takker for seg i slutten av Juli.


Til venstre:
Klatrerosen "Camelot" er en annen sort jeg setter stor pris på i hagen. Den får lyst rosa, fylte blomster med mengder av cerisefargete "fregner" som remonterer hele sommeren igjennom. Den er ikke av de største klatrerosene med en maks høyde på 2,5- 3,0 meter, men har sterke og solide stilker som gjør den enkel å binde opp og lede langs et gjerde eller opp en rosebue og lignende. Det gjør den ganske ideell i mindre hager.
Duften er lett, så den fungerer fint - også for duftallergikere.
Den ble utviklet av Tantau (2011) så den er fortsatt ganske ny og forholdsvis ukjent i norske hager, men det håper jeg snart vil endre seg, for den er relativt herdig (H5) og tar seg fint opp i løpet av en sommer. Den har holdt seg fin og sykdomsfri så langt i vår hage.

Nedenfor:
Her er et skikkelig mysterium i hagen for tiden. I fjor kjøpte jeg en god del roser og av en eller annen grunn har jeg ikke notert meg denne. Det til tross for at jeg har plantet den riktig mange steder rundt om i hagen. Heldigvis, for den er en skikkelig duftbombe! Den blomstrer stort sett hele sommeren fra Juni til August, har fylte, hvite blomster og er tydeligvis en klatrerose. Det har jeg ikke vært klar over når jeg plantet dem... Men de klippes jevnlig og har fått midlertidige støtter rundt om i hagen, men neste sommer kommer jeg nok til å lage noen rosesøyler for dem.
... men hva i all verden kan dette være for en rose?


Nedenfor:
Denne rosen tror jeg derimot jeg vet hva er.
Bourbonrosen kalles "Zigeunerknabe" - eller "Gipsy Boy", har fylte, burgunderrøde blomster og blir ike høyere enn 120- 150cm, så den er en fin og overkommelig buskrose i de fleste hager. Den er sommerblomstrende, men får dessuten fine, runde nyper på sensommer/høst.
Duften er lett, men god. Foredleren er Lambert (1909).
Til høyre:
En annen, hvit klatrerose: "Polstjärnan" som også kalles "Polarstern" i mange andre land. Den får mengder av enkle, hvite blomster i Juni- Juli, men er engansblomstrende, så det kan være lurt å samplante den med en sensommerblomstrende klematis.
Postjärnan har lite duft, men er en herdig plante som stort sett kan dyrkes over hele Norge. (Sone H7) Den blir opp til 3 meter høy og vokser både i sol og halvskygge, så den kan være et fint alternativ om du ønsker en blomstrende vekst som klatrer opp et tre eller en busk.

Jeg håper dere orker et roseinnlegg eller flere i løpet av sensommeren.

Ha en fortsatt riktig fin dag! 


Kommentarer

 1. Hei Stein

  Flotte roser du har vist i disse indslag!
  Camelot blev dagens favorit - lækker med fregner:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Takk for hyggelig hilsen. Camelot er en av mine favoritter også! :-D
   Ha en fortsatt fin kveld.
   Stein

   Slett
 2. Takk for at neste roseinnlegg kom så kjapt. Jeg storkoser meg og håper du kommer med flere.
  Hilsen Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannibele.
   Så hyggelig at du likte roseinlegget. Da skal jeg se om jeg ikke kan publisere noe mer i løpet av høsten :-D
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Hei. For meg er det ikke mange som slår Rosa Helenea Lykkefund. En nydelig rose. Her er mye lekkert. Vi tar gjerne imot flere innlegg. Fortsatt fin uke til deg.
  hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Ja, jeg er helt enig. Den er en flott og overdådig blomsterrik plante som dessuten dufter godt når den er i blomst! Det er bare så synd at den ikke remonterer utover sommeren
   Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 4. Hej Stein!

  Rosor är inte min grej, jag kan inget om rosor men blir imponerad av mängden rosor som trivs och blommar i din trädgård och det är vackert!

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
 5. Så mange flotte roser du har, og for en rik blomstring. Jeg så nellikrosen i en hage i sommer, og den er satt opp på roselisten min, alltid kjekt med noe som blomstrer lenge. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg