Arbeidsdrivhuset har fått nytt gulv!

Dere som har fulgt litt med i bloggen min over tid husker kanskje at vi bygget et drivhus jeg skulle benytte utelukkende til dyrking av planter. Vi hadde liggende veldig mye sikkerhetsglass, metall og treverk fra det gamle drivhuset som en gang kollapset av store mengder snø - og siden vi hadde den perfekte plassen å plassere et nytt drivhus ble fristelsen for stor. Huset ble bygget og i fjor sommer fikk vi lagt ned avløpssystem, støpt sementgulv og montert gulvsluk. Vi fikk derimot ikke fliselagt gulvet, men det har jo vært på "to do" listen for årets sesong. 


Allerede i fjor sommer kjøpte vi inn flisene til dette prosjektet og prøvela mønsteret vi ønsket å ha der. Drivhuset har alltid ment å skulle fungere som et rent arbeidsrom, så det måtte være lettstelt og praktisk. Vi har derfor lagt opp inntak for vann og strøm, samt sørget for tilstrekkelig med sluk så det skal kunne være enkelt å rengjøre.

Vi kjøpte 3 typer fliser inn til gulvet. På den måten føler jeg rommet får litt mer atmosfære enn om vi skulle ha samme type gulvbelegning på hele flaten. Vi har kjøpt såpass rikelig med flis at vi etter hvert planlegger å bruke dem på benkeplatene vi kommer til å bygge. De kommer til å
PS: Gulvet er overhodet ikke så blankt som en kan få intrykk av på disse bildene. Vi vasket hele rommet fra tak til gulv etter at fuging av flisene var fullført, så alt var fortsatt veldig vått når bildene ble tatt.

Nedenfor:
Allerede forrige sesong plantet vi en vindrueranke. Dette er den eneste planten som kommer til å stå plantet direkte i bed. Alt annet vil måtte stå i krukker og potter så det er lett å bytte jord når en sesong er tilbakelagt.
Denne druesorten heter Vitis Vinifera "Sieger". Den kan bli 4-5 meter høy og får lyst røde, søte druer med tynt skall. Frukten modnes vanligvis i September.
Den er en ganske hardfør variant som skal kunne dyrkes helt opp i sone H4/H5.


Bildet nedenfor:
Som jeg opplyste i et tidligere blogginlegg, har vi planer om å bygge hagedam. Den kommer til  å utformes slik at vannet kommer til å gå helt inn til drivhusets fundamenter, slik at en får litt inntrykk av at bygget ligger og flyter i selve dammen, men også det får vi heller ferdigstille i neste sesong.
På bildet ligger fiberduk jeg kommer til å benytte som underlag for en EPDM duk vi har liggende klar. Det meste av dammen er ferdig utgravd, filter, pumpe, skimmer, rørsystem og mye annet er kjøpt inn, så til våren håper jeg vi kan sette i gang med dammen for fullt.
 


Drivhuset ligger litt beskyttet fra resten av hagen, (Den svarte flekken bak rhododendron busken på bildet nedenfor) så det føltes viktig å få innlagt vann og strøm bort dit. Spesielt vanning ville vært veldig tungvint uten dette, siden det er et godt stykke å gå til nærmeste vannslange andre steder i hagen.

Vi har så vidt begynt å få på plass noen planter på utsiden av drivhuset. Blant annet en variegert Osmanthus: O. Heterophyllus "Goshiki". Den er en busk som på mange måter kan minne om kristtorn (Ilex Aquifolium) men de er faktisk ikke i samme familie. På engelsk kalles den derfor "Variegated False Holly". Goshiki er Japansk og betyr "femfarget". Bladverket er glatt, litt piggete og har et intrikat mønster med opp til fem farger, som varierer mellom krem, oransje, grønn, gul og hvit.
Selve busken er relativt hardfør (Sone H4/H5), blir opp til 1,5 meter høy og er vintergrønn. Den kan plasseres både solrikt og skyggefullt. Og den er tilmed ganske tørketolerant!

Til høyre, bak damestatuen har vi plantet en klatreplante ved navn: Schizophragma Hydrangeoides (Japansk klatrehortensia). Den er veldig lik vanlig klatrehortensia (Hydrangea Anomala), både i vekstform og blomstring, men er ikke i slekt med denne. Den skiller seg fra klatrehortensia, blant annet ved at blomsten bare har ett krnoblad, mens klatrehortensia har 4.
Det er jo en smakssak, men jeg synes vekst og bladverk er litt vakrere på den japanske varianten.

Den kan bli opp til 8-12 meter høy og kan trives i både sol  og halvskygge.
Den er herdig til sone H5 hos oss.

Tanken er at den skal vokse opp i- og etter hvert dekke stammen til bjørketreet den er plantet opptil.


Ha en fortsatt riktig fin dag.
Kommentarer

 1. Så flott gulvet ble, veldig stilig for et arbeidsdrivhus? Blir flott med dammen også. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 2. Så fine flisene er! Det så jo omtrent ut som et persisk teppe. Forstår godt at innlagt vann og strøm er kjekt å ha. Veldig flott drivhus!

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 3. Ja, så skikkelig kan det gjøres! Du verden så flott det ble! Det er jo nesten så en ikke kan sette potter på dette gulvet. Jeg har ikke økonomi til noe sånt, men det er lov å drømme:)
  Riktig god helg:-)

  SvarSlett
 4. Hej Stein!

  Vilket tjusigt golv! Inredning är inte min gebit men jag vet när jag ser något vackert ! Du hinner med mycket trots att du inte bor stadigvarande på platsen, gott med alla framtida planer. Då har man något att se fram emot.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvarSlett
 5. Jeg har ikke økonomi til noe sånt, men det er lov å drømme:)


  เย็ดสาว

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg