Vår spanske hage

Det er ikke alltid så lett å komme på tema for innlegg nå på vinterstid, så derfor har skrevet et om spanskehagen denne gangen.
Vanligvis er det ikke så enkelt å finne tid til å besøke vår Spanske hage så mange uker i løpet av et år. Derfor føltes det ekstra godt at jeg hadde to uker ekstra ferie i fjoråret. De benyttet jeg til å reise ned til nettopp spanskehagen.Det er ikke ofte jeg får mulighet til å se vårt selv sådde ferskentre blomstre, så det var en flott følelse å se hvordan det hadde vokst til. Opprinnelig var det jo ikke min plan å ha et tre samplantet med klatreplanter og en cypress, men den lille spiren som en gang begynte å vokse frem i dette bedet hadde tydeligvis andre planer.... Nå formklipper vi det etter hvert som det vokser seg til, så får vi heller glede oss med egendyrkete fersken på høstparten!


På denne årstiden (Januar) har  sitrustrærne allerede dannet mengder av frukter, men de fleste er ikke modne før i April- Mai. Men det fine med sitrustrær er jo at de stort sett bærer frukt hele året, så det skal ikke mange trær til før en er selvforsynt med sitroner, appelsiner, kumquat og andre sitrus sorter.

Denne vakre busken heter Duranta Erecta. Den er en skikkelig takknemlig plante siden pleier å blomstre fra tidlig sommer til langt ut på høsten. Hos meg er den litt "pistrete" i veksten, men jeg tror dette skyldes at den står ganske skyggefullt plassert. Den får mengder at enkle, små, fiolette blomster med hvit kant og midte. Jeg har hatt den i endel år nå, men den vokser omtrent ikke i størrelse.'   (dessverre ute av fokus når jeg tok bildet).Bouganvillea er en av mine favorittplanter i hagen. Men den kan søple noe voldsomt om vinteren, så derfor er det en stor fordel å ta dette med i betraktning når den plantes.


Jeg har prøvd å plante ulike varianter på egnete steder . Blant annet i skråningen nedenfor huset vårt, men det har stort sett mislyktes. Jeg tror det skyldes at de har stått for tørt det første året i etableringsfasen.  Vi har derfor hatt avtale med en gartner om å vanne og stelle hagen jevnlig det siste halvannet året.  Det har blant annet ført til at bougenvillea planter har begynt å trives - også i skrångingen!
De er riktignok ikke så store ennå, men det går den rette veien.
Bildet til høyre er tatt fra en rød variant derfra. Bildet ovenfor er det en cerisefarget sort vi har hatt på terrassen i mange år som utfolder seg.

Ha en fortsatt fin dag
Kommentarer

 1. Det høres ut som en drøm å ha en spansk hage, så da er det vel bare å fortsette med det for meg :) Ha en fin uke, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingeborg. Jeg ønsker deg en fortsatt riktig fin uke.
   Stein

   Slett
 2. Ser helt fantastisk ut. Kun en drøm for de fleste vil jeg tro :-) Her kan vi nyte at det faktisk var 12 grader ute i dag. Kan i grunn slå fast at temperaturen kan være ganske lik hele året!!! Ha det fint i varmen. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 3. Ja, det må være fantastisk at have et hus og have i Spanien og tilmed så smukt et sted. Hvor ligger det?

  SvarSlett
 4. Hvor er det smukt, både blomster og frugter! Det må være dejligt at eje en have i syden, når alt derhjemme er dækket af is og sne! Jeg glæder mig til forår! Hav det godt sydpå!

  SvarSlett
 5. Duranta Erecta var kjempefin med sin blå farge og hvit omramning på kronbladene. Bra temperatur der nede i vinter. Jeg har fundert på om vintertemperaturen på sørøstkysten er litt bedre enn nede ved Malaga. Vi camperer ved Pafos, Kypros på høsten. Bra varme da, men i vinter har det vært nikaldt, og er det fremdeles. Tidlig vår kunne jeg nok tenkt meg å reise for å se på det som spirer frem - orkideer f.eks. Har en her som er lei vinteren, men foreløpig har jeg ikke sagt ja. Kanskje burde man dra før det blir alt for mange frøplanter hjemme, men er det mye som blomstrer der nede f.eks. i mars?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg