Årets første frøsådd. Svart Bambus

I år hadde jeg egentlig bestemt meg for å ikke så noen frø. Ikke fordi jeg ikke har lyst. Tvert om. Det å så sine egne frø er jo både spennende, hyggelig og økonomisk Mitt problem er mangel på plass.

I Svenskehagen hadde jeg nok hatt plass til å så mange typer frø, men der er jeg jo for sjelden til at det hadde vært særlig vellykket.

Leiligheten i Oslo mangler det ene rommet som jeg ville benyttet til planterom!
Og vinduskarmene er fylt med potter, lamper og annet, så det er en utfordring å så frø i Oslo!

Jeg nøyer meg med å stratifisere noen staudefrø på balkongen over vinteren, men skulle jo gjerne dyrket frem langt mer..

Jeg vokter meg derfor vel mot å titte i alle de fristende frøkatalogene som dukker opp i postkassen på denne årstiden..
Likevel blir fristelsen noen ganger for stor, for ferdige planter kan jeg jo bestille og plante direkte ut i hagen..
Jeg lot meg derfor friste blant noen av de spennende Marisko orkideene som Michael Frost har til salgs - men det kan jeg jo heller lage et senere blogginlegg om. Etter å ha bestilt en del barrotsplanter hos ham
kom jeg, ved et tilfelle, inn på Aliexpress.com sine sider. Der er det mulig å kjøpe Cypripedium frø for noen få kroner- med frakt inkludert! Derfor gjorde jeg akkurat det! Men for å kunne få disse frøene tilsendt må du bestille for over en dollar fra hver av leverandørene du bestiller av. Derfor ble det veldig mange andre, spennende frø jeg tok sjansen på sammen med min Cypripedium ordre.
En av de frøsortene jeg kjøpte inn var Svart Bambus "Phylostachia Nigra"

Det er en plante som egentlig ikke er helt herdig i mitt klima (Den takler ikke kuldegrader kjøligere enn -15C ) Jeg tar likevel sjansen. Frøene kostet meg omtrent 5 kroner for 50 frø. Da var frakt inkludert. Frøene, som er tynne og spisse ligner veldig på gressfrø på stereoider..

Ifølge diverse såtips har jeg lagt noen av frøene til bløt i vann som holder rundt 30C over natten.
Deretter kommer jeg til å så dem direkte i potter med såjord. Den tykke ende av frøet skal dyttes ned i jorden, men sørg for at litt av den tynne spissen fortsatt er over jorden.
 De vil så plasseres under baderomsvasken en ukes tid - til spiring.
Jeg kommer til å monitorere dem daglig til spiring forekommer. Da skal jeg heller legge ut et par blogginlegg som viser utviklingen på dem fremover.

Ha en fortsatt fin dagSvart Bambus får stilker som til å begynne med er grønne. Etter hvert som de eldes går de over til å få en svart farge.
Planten er ikke særlig spredningsvillig, så selv om den sprer seg ved rotutløpere skal den ikke være vanskelig å holde i sjakk. Jeg planlegger likevel å holde den i potter som tas inn over vinteren.
Den kan bli opp til mellom 6 og 9 meter høy om den trives.

Kommentarer

 1. Hei!
  Det høres spennende med svart bambus. Sikkert en veldig elegant pante. Har to grønne som jeg liker godt!
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne. Ja, det skal bli spennende å se om jeg får noen spiring på dem... ;-) Dette var jo egentlig et uhøytidelig eksperiment for å se spiring og riktighet av innhold for slike frø fra Kina. Hittil har jeg ikke fått spiring, men det står det kan ta mellom 2-3 uker.... ;-)
   Ha en fortsatt fin dag.
   Stein

   Slett
 2. Hej Stein!

  Spännande om du lyckas med den svarta bambun! Det är en mycket vacker växt och jag tror det är klokt att plantera i en kruka.

  Lycka till med dina frösådder!

  /Gunilla

  SvarSlett
 3. Hei!
  Eg har sådd nokre andre phyllostachysar tidlegare, og har fleire phyllostachys edulis og ph. aureosulcata som er på sine andre år.

  Eg tilrår papirtørkledemetoden. Ta av skalet/kliet rundt kvart frø og legg dei i plastpose i væta papir. Om du let kliet sitta på, så er sjansane større for at myglet drep frøet. Opn opp innimellom og fjern frø som har mygla. Pass på å ikkje vatne for mykje når du har sett dei i jord. Betre å vatne for lite!

  Dei fleste av mine eksemplar døydde i januar då eg overlét ansvaret til ei som drukna dei midt i dvalen :( Har berre to edulisar att som blir to år gamle i august samt fire aureosulcataar som blir eitt til våren. Lukke til! Budde tidlegare i Japan og i Texas, so eg tvinger hagen min til å tåle slike planter som eigenleg ikkje likar seg her omkring.

  Alec

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjølv om kulda skulle ta knekken på dei kvart år, vil dei koma att større og sterkare kvar gong frå rota, så ikkje gje opp :) Men du bør nok skjerme dei dei fyrste par vintrane sidan dei ikkje er så hardføre

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg