Turist i egen by: Ekebergparken

Noen ganger kan det være skikkelig fint å benytte helgen til å være turist i egen by. Og det var akkurat det vi gjorde denne helgen. Det er kanskje ikke alle som har hørt om det, men milliardæren Christian Ringnes har vært pådriver for en helt ny skulpturpark i et, for meg, hittil ubrukt område av byen. Nemlig Ekeberg.

Ekebergparken ligger på en høyde med fantastisk utsikt over byen og  fjorden. Den er en naturpark- altså ingen eksotiske planter og trær, men fint integrert med naturen, noe som gir ypperlige boforhold for ekorn, småfugler og dyr som ellers måtte trives i en naturskog. Statuer og installasjoner er varsomt plassert for å ikke gripe inn i naturen forøvrig. Materialvalg til stier, trapper og veier er stort sett steinmel, treverk og naturstein, så i det store og det hele er dette virkelig en park hvor du får følelsen av å bevege deg rundt i et naturlig skogsområde med elementer av kunst.

For tiden inneholder den litt over 30 kunstverk, men planen er at det skal ende opp på rundt 80 stykker + en installasjon som vil bestå av 7-8 deler som plasseres ulike steder på området.

Parken er gratis å besøke for alle. Den er dessuten lett å ankomme siden den kan nås med både trikk og buss, samt bil.

Opprinnelig ønsket Christian Ringnes å anlegge en "kvinnepark", utelukkende med statuer og installasjoner basert på kvinnens anatomi. Dette ble møtt med såpass mye kritikk at planen ble omgjort til skulptur og kulturminnepark. Området inneholder nemlig rikelig med historie, som jernalder utgravingsfunn, minner fra siste verdenskrig, tidligere vannforsyning som er omgjort til videoinstallasjons- fremvisningsplass, samt annet.

Bildet til venstre:
"Marilyn" er laget av Richard Hudson. Den har alt rukket å bli et populært innslag blant barn siden speilreflekseffekten forvrenger ansikter ;-) Installasjonen er basert på de frodige formene til skuespillerinnen Marilyn Monroe, samt tidlige tiders fruktbarhetsgudinner. Den er laget i forkrommet rustfritt stål.

Nedenfor:
denne marmorinstallasjonen ble en av mine favoritter i parken. Den kalles "Drømmersken" er laget i Carrera mamror av Knut Steen, kanskje mest kjent for den 5 meter høye statuen av Kong Olav V med armen hevet... ;-)


Den kvinnelige kunstneren Louise Bourgeois har laget en installasjon av to elskende svevende mellom Ekebergparkens gigantiske trær. Paret er laget av samme metall som "Marilyn" litt lenger opp i dette blogginlegget.
Statuen har fått det treffende navnet "The Couple".

Nedenfor:
"Levitating Woman" av Matt Johnson fremstiller en svevende kvinne i et magisk illusjonsnummer. Statuen er utført i bronse, lakkert i matt hvit lakk, noe som gir illusjonen at figuren er dekket av et tynt, florlett stoff, mens det i virkeligheten utgjøres av solid metall.


Den spanske kunstneren Salvador Dalí er kjent som mesteren av det absurde, med sine smeltende klokker, elefanter som ser ut som de har blitt krysset med en giraff og så videre. Når han laget statuer var ikke intrykket annerledes. Hans versjon av "Venus av Milo"; "Venus de Milo aux Tiroirs" tar utgangspunkt i den antikke statuen og lar seg inspirere av Sigmund Freuds drømmetydning. Bronsestatuen er derfor utstyrt med en mengde uttrekkbare skuffer.

Også en statue jeg hadde stor sans for siden jeg alltid har latt meg fascinere av Dalís forunderlige verdensbilder ;-)

Nedenfor:
Dan Grahams "The Ekeberg Pavillion"


Om du bor nær Oslo og ennå ikke har besøkt Ekebergparken råder jeg deg til å avlegge den et lite besøk. Da kan du få oppleve kunst, spaserturer i naturområde, fantastisk utsikt over Oslo by, samt koselige kafeer eller eksklusive retter på Ekebergrestauranten!

Ha en fortsatt fin dag!

Kommentarer

 1. Har jo ikke unngått å høre om denne parken :) Jeg synes det er FLOTT!

  SvarSlett
 2. Vi liker også å være turisteri egen by=) Fint innlegg, og nå har vi noe nytt å finne på når vi skal til Oslo neste gang. Alt bra med dere? Fiiiin kveld=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Spennende! Denne parken fikk jeg lyst til å besøke:)

  SvarSlett
 4. Vilken otroligt läcker park! Så roligt att samla konst i en park där man verkligen kan njuta av den, spankulera i lugn och ro. Den metallskimrande kvinnokroppen är ju galet läcker.

  SvarSlett
 5. Hei! Jeg var i parken for et par uker siden, var upløyd område for meg også. Ble overrasket over at det fortsatt var mest skog og bare litt kunst, men forstår at det blir mer senere. Nydelig område å gå tur i, og skal nok ta turen igjen :)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg