Høsthagens fargeprakt.

Et gammelt ordtak sier at hver årstid har sin sjarme. Det er kanskje verdt å merke seg nå som blomstringen sakte men sikkert opphører i hagen. Trær og busker uten  blomster har vel stort sett spilt rollen som bakgrunnsfyll eller "annenfiolin" når blomstringen har vært på sitt beste. Nå er det endelig trærnes tur til å tre inn i rampelyset.
Nå er det de som skal kle seg i sine vakreste og mest fargesprakende festklær. Ennå er de fleste trærne fortsatt grønne i vår hage, men det forandrer seg raskt, for vi har alt hatt høstens første frostnatt.
Det er noe usedvanlig vakkert med gamle trær der de raver himmelhøyt over hagen forøvrig. De formelig stråler av historie og atmosfære. En del av dem var her nok lenge før jeg ble født- og vil kanskje være her lenge etter at jeg er borte. Det setter ting i perspektiv.


Jeg ønsker derfor å tilpasse hagen rundt disse trærne, for deres tilstedeværelse vil alltid være en sterk faktor som utformer hagens karakter.
Min hage har riktignok ulike typer trær fra før. Lønn, hegg, bjørk, popler, rogn og gran blant flere, men jeg vil ha større variasjon, så denne årstiden planter jeg alltid flere busker og trær. I år er det stort sett mange typer pil, kirsebær, magnolia, plomme og japansk lønn som har blitt tilført, men også flere typer busker som rhododendron, asalea, beinved og annet.
Høsten er nemlig en fin tid å plante nye busker og trær i hagen.

På bildet til venstre har jeg plantet et "kulekirsebær"; Prunus Nipponica "Ruby". Det er en busk som ikke blir høyere enn 1- 1,5 meter. Om våren er de dekket av mengder rosa, enkle blomster. Nå på høsten stråler de i rødt, oransje og gult. En skikkelig vakker prydbusk med andre ord!
De er herdig til sone H4/H5 og er derfor mulig å plante i store deler av landet.
Blomstringen foregår i April/Mai.

Til høyre:
Mitt rosemandeltre; "Prunus Triloba" er ikke bare vakkert om våren. Også høstfargene gjør dette treet verdt en plass i hagen! Bladverket blir nesten mintgrønt og deretter oransje mot rødt. Skikkelig vakkert blikkfang med andre ord!

Nedenfor:
Busken Spirea Japonica "Sapho" blomstrer med mengder av skyer/klaser ceriserosa blomster i Juli/ August. Når blomstringen er over farges høstløvet høyrødt med hint av burgunder. En skikkelig vakker plante som lyser opp i hagen nå.
Busken er nøysom og kan brukes i store deler av Norge siden den klarer seg til sone H6.
Den blir stort sett ikke høyere enn 60-80cm.
Ha en fortsatt riktig fin kveld! 

Kommentarer

 1. Hei Stein! Så mange flotte trær du har! Ja, trær setter ting i perspektiv, det er helt sikkert. Flotte farger på de buskene du nevner. Får håpe at vi får en mild men fargerik høst. Jeg er ikke klar for vinteren enda, og blir det sikkert heller ikke... :)
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Ja, en skal ha repekt for gamle trær! Ingenting er vel flottere enn et majestetisk, gammelt tre i fri utfoldelse :-)
  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
 3. Mye flotte høstfarger : ) Her blåser jo gjerne bladene av trærene før de rekker å få høstfarger, men en av dem som blir flottest er hjertetreet vårt : ) God høst!

  SvarSlett
 4. Det er jo så flott, synd at bladene blåser sin veg snart men sånn er det jo bare.
  Vakre høstbilder.

  SvarSlett
 5. Så fine høstfarger, Stein=) Ja, alle årstider har sikkert sin sjarm, men jeg kunne klart med uten vinter!!!=)) Alt bra hos dere? Håper det=) Vibeke

  SvarSlett
 6. Flotte bilder! Jeg noterer meg navnene og skal google de etterhvert. Vi har nemlig gravd opp halve tomten pga bytte av septiktank så nå finnes det mye plass til nye trär og busker:-)

  SvarSlett
 7. Vakkert om trær...og nydelige bilder. Sant at busker og trær virkelig kommer til sin rett i disse dager. Du har funnet frem til et fint knippe...og min favoritt av disse er lønnen.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg