Grønn glede

Nå som høsten for alvor har kommet og trærne her i Norden etter hvert begynner å bladløse sitter jeg og ser på bilder fra min spanske hage. Sensommeren (August) er kanskje den aller tørreste og varmeste måneden der nede, så derfor er det ikke så mye som blomstrer da. Jeg liker jo grønne planter også, så her kommer bilder fra min "grønne glede" i spanskehagen. Nå i Oktober er hagen nok atskillig mer blomsterrik siden temperaturene nå vanligvis er mildere og det tilmed kan komme dager med regn.
Bildet nedenfor:
Agave trives godt i den tørreste hage. I bakkant vokser en aloeplante. Den ser brun og trist ut på bildet. Faktum er at den er i ferd med å danne en stamme. Etter hvert vil de visne delene falle av og planten vil forme et lite tre. Det fine med den er jo at treet er eviggrønt og dessuten blomstrer rikelig med oransjerøde blomster til våren. Det tåler dessuten ekstremtørke og ekstremvarme og kan vokse nesten helt uten jord!

Bildet til høyre:
Dette bedet befinner seg i bakkant av den øvre terrassen. Der har jeg en stor fjellvegg fordi eiendommen er hugget ut i en skråning. Dette gjør jo at jeg nesten ikke har jord eller dybde i mine bed. Rett under flisene på terrassene er det fjellgrunn. Ikke akkurat ideelle forhold for planter. Derfor er jeg veldig fornøyd med at eiendommen likevel er ganske grønn.
Bedet inneholder både grønne og blå druer som faktisk gir flere kilo store, søte druer hver. Dessuten vokser flere nisperos trær. Fruktene på disse kan minne om plommer, men er fastere, søtere og mye mer smakfulle enn disse. Ellers har jeg ulike typer sukkulenter i bedets forkant. Opp langs fjellveggen vokser eføy sammen med drueplantene.

Bildet til venstre:
Dette er tatt ved inngangspartiet. Før hadde vi ganske mange enorme furutrær på denne siden av eiendommen, noe som skygget for bedene her. Nye lover har muliggjort at det nå er lov å fjerne slike trær. Spesielt når de vokser så nær huset at de kan skade huset eller murer. Flere av mine trær sto i fare for akkurat dette, så derfor var det en stor lettelse å få fjernet mange av dem. En kjempefordel at trærne forsvant var dessuten at bedene på denne siden av eiendommen plutselig skjøt i været! På kort tid har dette blitt en grønn og frodig "oase". Det er riktignok ikke så overgrodd her som du kan få intrykk av på bildet. Også på denne siden av huset er det en fliselagt terrasse som jeg har omgitt med grønne planter. Stort sett er det oleanderbusker som blomstrer i rosa, hvitt, cerise og cremefarger store deler av sommeren. I August er det meste av blomstringen derimot over. Men jeg synes nesten bladverket sammen med palmer, eføy, kaktus og sukkulenter skaper vakre og spennende former og fargekombinasjoner av grønt.

I bakkant av denne delen av eiendommen har jeg en stygg steinmur som en nabo hadde bygget mange meter inn på min egen tomt lenge før jeg selv satte i gang med å bygge. Jeg har valgt å ikke forlange å få denne fjernet, selv om det er litt merkelig å vite at hans plen faktisk tilhører meg ;-) Verre er det at denne muren er skikkelig stygt og dårlig bygget. Jeg valgte derfor å plante klatreplanter opp langs muren hans våren 2012.
Bildet nedenfor viser en penere del av muren hans den gang.


Et nærbilde av en litt annen del av denne muren i August 2013.
Denne klatreplanten vil være dekket av store, rosa blomster det meste av sommeren, men foreløpig er det grønt bladverk som preger den. Treet i forkant er et grapefrukt som kraftig redusert likevel har overlevd sitt første år uten vanning.
Neste gang jeg er i Spania vil nok hele muren være dekket av klatreplanter!?


Bildet nedenfor:
Slik ser denne klatreplanten ut i blomst. Podranea Ricasoliana er dens latinske navn og foruten at den nesten alltid er i blomst er den dessuten en utrolig lettstelt og lite kravstor plante! Virkelig synd denne ikke takler vintrene i Norge! 

Nedenfor:
En annen del av muren har jeg plantet bougenvillea som også har vokst flittig dette året. Om ikke lenge kommer denne planten til å være dekket av cerisefargete blomster, men foreløpig er den for det meste grønn.
Siden jeg tok disse bildene har naboen hatt arbeidere som har plassert støttepillarer langs muren så den ikke skal kunne rase ut. Jeg tillot dette så lenge de ikke skadet plantene, for snart vil jeg ikke kunne se noe av, hverken muren eller pillarene!


Krukkevekstene mine har jeg jo vist dere veldig mange ganger, men jeg er stadig like glad og overrasket over hvor godt de klarer seg i måneder med stekende sol og totalt mangel på vann!
Denne yucca palmen har vokst seg stor og frodig disse årene. Jeg kommer nok til å benytte flere slike planter på terrassen i overetasjen hvor vi foreløpig ikke har noen planter.


Nedenfor:
Denne planten husker kanskje noen av dere? Den er en elefantfot; Latin: Beaucarnea Recurvata. Vinteren 2012 tok jeg den med meg til Spania etter at den begynte å sture i kontorvinduet mitt. Der nede plantet jeg den i bedet bak huset. Den har riktignok ikke vokst så veldig mye ennå, men har likevel klart seg veldig bra gjennom det som nok må kalles den varmeste og tørreste sommeren på mange tiår!
Elefantfot kommer opprinnelig fra Mexico. Den kan bli opp til 2,5 meter høy og få en enorm tykkelse på stammen sammenlignet med høyden. Det lange, gressaktige bladverket kommer til å bli mye tettere og få en hengende form. Vakker palme når den vokser seg større!


Ha en fortsatt riktig fin helg! 


Kommentarer

 1. Jeg beundrer virkelig det frodige preget du klarer å skape i en så tørr hage hvor du ikke engang er tilstede hele tiden! Fantastisk! Det er spennende å se hvordan du har det i hagen lese om planene videre.
  For meg er bare tanken på å stelle med slike planter helt ultraeksotisk :)
  Så morsomt å kunne høste søte frukter og bær som ikke finnes i utvalget hjemme.
  Ha en deilig helg:)

  SvarSlett
 2. Det var deilige bilder for en Bergenser i disse tider :) God helg!

  SvarSlett
 3. Imponerende grønt på eiendommen din, når vi tenker på hvor tørt det er der hele sommerhalvåret.
  Nydelig blomstring på klatreplanten i skråningen!
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 4. Önskar dig också en fin helg! Nu har jag faktiskt varit i Spanien och fått lite sol på nästippen och kikat på spanska trädgårdar. Mycket härligt!

  SvarSlett
 5. Tak for synet, det var skønt lige at se lidt grønt, blomster og solskin, her ved starten på vinteren. Alt udenfor er dog stadig grønt her, men sol og blomster er det slut med. Nu tager frosten det sidste i denne uge.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg