Dødsdømt!?

Nå har den tiden på året kommet hvor alle middelhavsplantene igjen blir fraktet innendørs.
For noen år siden hadde jeg jo opprinnelig tenkt at drivhushagen skulle utformes som en "Middelhavshage" med mye innslag av palmer, oliven, laurbær, fiken, sukkulenter og kaktus. Jeg kjøpte derfor inn en del slike planter. De har trivdes litt for godt, så nå er de fleste blitt så store at det etter hvert er vanskelig å ha plass til dem innendørs.
Jeg har likevel klart å få det meste inn på planterommet. Likevel har jeg bestemt meg at noe nå må kastes. Blant annet kaktusene på bildet. De er blitt for store og uhåndterlige! Jeg lot dem derfor bli stående i drivhuset sist jeg var i Svenskehagen og vil derfor gå den sikre død i møte når frosten ankommer for fullt.
Det er desverre antagelig for sent å gi bort disse plantene til andre denne høsten. Jeg vet jo ikke når jeg kommer tilbake til Sverige neste gang, men til sommeren skal jeg se gjennom alle Middelhavsplantene innendørs og kanskje gi en del av dem bort til plantevenner?
Det blir da i så fall palmer, appelsin, oliven og en del annet. Plantene er fra 1- 2 meter høye, så de krever litt plass.
Plantene vil i så fall gis bort i pottene de er plantet i.
Problemet er jo at de ikke kan sendes, så i så fall må de hentes hos oss i Värmland.....

Mer om det til våren.

Nedenfor:
Nå for tiden er det ikke lenger så mye planter igjen i drivhuset vårt. Derfor gir figurer og annet "dilldall" sårt tiltrengt hjemmehygge.

Kanskje ikke så estetisk oppstilt, men jeg liker å gruppere ting som jeg enten synes er morsomme, fine eller rett og slett litt "underlige". Så får det heller se litt uryddig og tilfeldig ut.


Klatreplanene som er plantet i det innvendige bedet bærer også preg av at det nærmer seg høst.
Jeg lar dem likevel miste sine blader på naturlig måte. Altså ingen beskjæring før til våren. Hverken drueplanten eller kiwi plantene har kommet med frukter i år. Kanskje de får for lite næring, står for trangt eller ujevnt med vanning?

Nedenfor:
Det fliselagte gulvet er jeg faktisk glad for at jeg klarte å fullføre i sommer. Det vil si, nesten, for jeg har jo ennå litt igjen i enden der fontenen skal bygges.


En del av sitteplassene i drivhuset kommer nok til å byttes ut etter hvert, men benken vil vi beholde der- og vi vil nok også fortsette med å male nye møbler svarte i fremtiden også. Det får ulike stilarter og former til å smelte sammen så de nesten kan virke som de hører sammen!? 


Til venstre:
I sommer har vi jo fortsatt det svarte fargetemaet også utenfor. Gjerdet som omgir drivhushagen ble jo byttet ut denne sommeren. Nå har vi satt opp stakittgjerde som ble malt svart. Vi ble faktisk ganske fornøyd med resultatet. Men til sommeren vil jeg plante rosebusker både langs inn- og utsiden av dette gjerdet for å myke det hele opp.
Uansett. Vi kommer nok til å innføre enda flere svarte detaljer i denne delen av hagen.
Den store sofaen i bakgrunnen kommer nok til å bli flyttet ut av drivhuset neste sommer.


Ha en fortsatt fin kveld! 

Kommentarer

 1. Det var da en brutal avslutning for kaktusene, men får man dem ikke inn så er jo valget enkelt. Så deilig det må være å ha et drivhus som kan fungere som en utestue når det ikke er fylt av planter. Det ser koselig ut. Jeg liker gulvet veldig godt!
  Ha en fin dag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan og takk for hyggelig melding. :-) Ja, det er litt synd med kaktusene, men jeg har flere av dem inne ;-) De vokser veldig fort og jeg har nok ikke vært flink nok til å beskjære dem underveis, så da blir de litt for store, piggete og tunge...
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
  2. Hei igjen. Du lurte på grevlingfellen min..? Jeg har bare lånt den av en jeger. Naboen min tok en grevling i felle ifjor. Han kjørte den langt opp i åsen og slapp den ut. Det tok bare fjorten dager og så var den tilbake. Da han tok den i fellen en gang til ble det dødsdom...
   Jeg er redd det blir det for min også om jeg klarer å fange den. Jeg har en kattunge som jeg ikke liker å slippe ut i mørket nå og så er jeg litt redd grevlingen vil finne på å bosette seg under uthuset. Den har laget tre latriner bak der... Foreløpig har den ikke gått i fella, så vi får se...

   Slett
 2. Hei Stein!

  Trist med kaktusene, men jeg forstår at når de har vokst så mye så blir de uhåndterlige etterhvert. Gulvet i drivhuset er så vakkert!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Takk for hyggelig melding :-) Så hyggelig du liker gulvet i drivhuset. Jeg er også fornøyd med det, selv om jord- og vannsøl fort synes godt på så mørke gulv, som du jo ser på et par av bildene ;-) Jeg brukte ulike typer flis og naturstein når jeg la det. Føltes nesten som jeg holdt på med et puslespill når det hele sto på ;-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag.
   Stein

   Slett
 3. Au, au! Har selv satt forvokste kaktuser ut på terassen om senhøsten for å dø. Så har bedre halvdel båret dem inn igjen. Og sånn holder vi på...
  Var så heldig å få mange klaser med bittesmå druer på 2 år gammel drivhusplante i sommer :-) Bor i 20 l potte. En kyndig fortalte meg at man ikke må forvente avling før hovedstammen er temmelig tykk...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Villrose.
   Takk for hyggelig melding.
   For å være ærlig er det kanskje nettopp "au au" som gjør at jeg nå velger å la disse kaktusene møte den ubarmhjertige nordiske vinteren, for spesielt den største kaktusen har meget skarpe pigger og derfor er potten nesten umulig å flytte på uten at øyne og ansikt er i faresonen ;-)
   Jeg den kyndige vindruedyrkeren har rett, så jeg skal beskjære vinranken i drivhuset når jeg er sikker på at planten har gått i dvale. Beholde en hovedstilk som forhåpentlig vil danne en stamme om noen år. :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 4. Ja det er bare å gjøre seg klar for det uunngåelige. Vinter.. Jeg tenker også å begynne å ta inn hagefigurer, i alle fall de i glass og keramikk. Plutselig så er det frost en natt.. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ranten. Ja, nå er det nok på tide å være "føre var", selv om jeg håper den skikkelige frosten fortsatt er mange uker unna! :-)
   Ha en fortsatt riktig fin dag
   Stein

   Slett
 5. Jag anar att det känns lite marigt att lämna kaktusen åt sitt öde men ibland blir det så. En så stor kaktus är verkligen inte lätt att hantera. Själv överger jag min Cordyline som stått i trädgården i många år. Den är nu så står att det blivit svårt med vinterförvaringen men jag får dåligt samvete varje gång jag passerar den.

  Så vackert ni bor - ett riktigt sommarparadis.

  SvarSlett
 6. Så fint gulvet ble i drivhuset! Litt inspirert fra hagen lenger syd? :) Synes det ble fint med alt det sorte, men alt sånn er smak og behag. Med grønne planter etc så passer jo det meste.

  Jeg lurer på om ikke kaktusene vil greie seg i drivhuset? I botanisk hage vokser det kaktus utendørs, og de overlevde ihvertfall sist vinter. Cluet er at de må ha veldig god drenering, og inne i drivhuset er det vel i alle fall ikke vått. Men det får jo gå som det går, plutselig er det vår igjen :)

  Leste kommentaren din hos meg, og sender deg en PM!

  God helg!

  SvarSlett
 7. Jeg kjenner problemet Stein..........det er vanskelig når noe må velges bort.

  SvarSlett
 8. Kjempelekkert gulv! jeg blir så imponert over alt du får til, og inspirert :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg