Den grønne tid


Jeg vet mange hagebloggere har blandete følelser til å bruke deler av en eiendom til plen. Selv kan jeg ikke tenke meg feriestedet vårt uten den.
Jeg opplever gressplenen som en ypperlig måte å sammenbinde hagens ulike deler. Den skaper lys, åpenhet og mengder av den friske, grønne fargen jeg setter sånn pris på ved denne årstiden.

Jeg har nemlig merket meg at det slett ikke er lett å lage mange blomsterbed i vår hage, for nærheten til- og overgangene mellom hage og natur skaper naturlig en sterk konkurransesituasjon mellom kultiverte- og natursådde planter om hver minste flekk åpen jord.
Jeg vet at mange løser dette med å beplante sine bed med mengder av planter. På den måten slipper ikke ugress til i samme mengder som der hvor det mye åpen jord og langt mellom plantene.


For oss er det enklere å beholde vår plen. Vi er nemlig så heldige å kunne benytte oss av et gartnerfirma som klipper plenen for oss, så i vår hage er det bedene jeg bruker mest tid på. Luking må til hver gang jeg er på hytten. Likevel merker jeg jo at jeg har en nærmest umulig oppgave foran meg når jeg prøver å holde dem ugressfrie. Spesielt gjelder dette i woodland hagen hvor åkersnelle stadig ønsker å overta skogsbunnen. Min måte å takle dette på er etter hvert å inngå våpenhvile. Jeg lar åkersnellen få vokse i store deler av skogen. Der jeg ønsker bed bruker jeg aviser belagt med bark mellom mine kultiverte planter. Andre steder ønsker jeg mosebed- og der har jeg ikke funnet andre løsninger enn å luke, luke og atter luke. Gift og kjemikalier skal ikke være et alternativ! 


I drivhushagen er det ikke fullt så mye grønske. Der håper jeg etter hvert å få lagt brostein på det meste av bakken. Bedene består stort sett av bunndekkende- og buskroser iblandet lavtvoksende stauder. Etter hvert kommer jeg nok til å benytte bark mellom plantene også der, men foreløpig nøyer jeg meg med å luke.
Jeg vet mange hager er på sitt fineste med hensyn til blomstring nå i Juni. Slik er det nok ikke i min hage. Den begynner ikke å blomstre for fullt før i Juli- August, så ved nye  plantekjøp kommer jeg nok til å konsentrere meg om planter som kommer tidlig i  blomst. Løkplanter som tulipaner og allium er jo desverre ikke et alternativ hos meg siden de da raskt blir festmåltid for rådyr.

De første somrene savnet jeg fargerik blomstring i Mai- Juni- og det gjør jeg egentlig ennå, men etter hvert har jeg lært meg til å sette mer pris på alt det grønne i hagen min også. En får være glad i - og fremheve de forutsetninger ens hage har.
- og det er jo ikke slik at absolutt ingenting blomstrer hos meg nå. så nå gleder jeg meg til å  begynne å dele opp de blomstrende staudene som er klare for dette- gruppere dem slik at de danner gjentatte tema enkelte steder i hagen. Rom ble jo ikke bygget på en dag - spesielt ikke om den hadde vært en feriehage ;-)



Ha en fortsatt fin kveld! 

Kommentarer

  1. Så frodig og flott det er blitt der borte! Og forskjellige grønnfarger kan være vel så flott som påtrengende tuttifrutti blomstring særlig nå på forsommeren.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Ahn. Takk for det :-)
      Tuttifrutti blomstring er det nok ikke hos meg nå på forsommeren nei ;-) Jeg er jo glad i alt det grønne og liker ulike sjatteringer på bladverk, men et par tepper med farge hadde egentlig heller ikke skadet, så jeg får se om visse deler kanskje blir mer blomsterrike neste år? ;-)
      Ha en fortsatt riktig fin dag.
      Stein

      Slett
  2. Enig i at plen binder hagen vakkert sammen. Når plenen er nyklippet, ser man nesten ikke ugresset i bedene. Utrolig frodig hos deg. Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig hilsen Anne :-)
      Ha en fin dag
      Stein

      Slett
  3. Jeg elsker hagen din, Stein=) Ser stadig nye ting, og synes den ser veldig spennende ut=) Jeg liker plen jeg og, men liker ikke løvetanna som vokser i den!!! Håper du har det bra=) Vibeke

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og mange takk for alltid like hyggelige hilsener Vibeke. Jeg har jo stor sans for hagen og drivhuset deres også...! :-)
      Jeg har vært så heldig at plenen stort sett består av gress, men om vi hadde hatt løvetann og grobladkjemper i den ville det nok ikke vært like stas :-( Kanskje du kan sette gressklipperen til å klippe plenen veldig kort, samt klippe den ofte over en periode? Da vil jo løvetann og annet ugress måtte gi opp?
      Ha en fortsatt fin dag.
      Stein

      Slett
  4. For en frodig og spennende hage du har! Det er nok lurt å være litt romslig og inngå kompromisser med plantene:) -Og grønt er skjønt!
    Jeg har alltid et lite mellomrom på denne tiden - mellom vårblomstringen og sommerblomstringen. Da er det fint med frodig grønne tuer og ulikt bladverk.
    Det er spennende og følge utviklingen av hagen din. Lykke til videre:)

    SvarSlett
  5. Jeg synes det høres ut til at du har funnet et godt kompromiss på hva hagen skal kreve av deg og hva du har mulighet til å gi. Det å kjempe imot naturen er enormt innsatssluk og da må du nok heller finne deg i at ugress i deler av woodlandhagen bare er en del av hagelivet. Alternativet ville jo vært å ikke ha hage , men bare skog. JEg synes det høres mye morsommere ut med hage :))

    SvarSlett
  6. Har man så här stora trädgårdar är man ju 'tvungen' att ha gräsmatta, det går ju inte att göra rabatter av allt.
    Den är arbetskrävande men också vacker när den är grön och frodig.
    Rabatterna närmast huset planterar jag tätt men dom längre bort använder jag som du täckbark mellan plantorna/buskarna.
    Du/ni har ett så vackert ställe!!!
    Ha de bra
    Mariana

    SvarSlett
  7. Gressplen er flott, synes jeg! Jeg synes det er mer merkelig at noen absolutt skal unngå gress i hagen.

    SvarSlett
  8. Snyggt med gräsmattan! Den får du inte ta bort.

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg