Kjærlighet ved første blikk!

Kan man bli forelsket i et land, et folk, dets dyre- og planteliv, natur og kystlinje? JAAA!!

Vi har vel alle opplevd en gang å komme til et sted hvor vi umiddelbart føler at "her kunne jeg levd mitt liv"! Jeg har nok i større og mindre grad  opplevd det gjentatte ganger i mitt liv. Mest av alt når jeg traff min samboer for 19 år siden. På en annen måte var det også slik når vi fant våre spanske og svenske hager. Første gang jeg opplevde jeg nesten ble "forelsket" i et land var ved vårt første møte med Sør Afrika!
Som så mange andre hadde vi hørt mye om høy kriminalitet, fattigdom og undertrykkelse i dette landet- og jeg skal ikke nekte for at dette i stor grad er tilfelle. Men vi har reist gjennom store deler av dette landet - og har sjelden følt oss så trygge og opplevd slik åpenhet og varme fra et folk. Jeg har derfor bestemt meg for å blogge litt om nettopp dette vakre landet i noen blogginlegg fremover. (NB, kommer til å blande dem godt med mer vanlige bloggposter så dere ikke skal gå lei.)
Jeg må jo begynne et sted, så hvorfor ikke konsentrere meg om INTERIØRDESIGN denne gang? Sjelden har jeg opplevd funksjonalitet, estetikk og smak som samstemmer så godt med min egen oppfatning av dette. Faktisk i så stor grad at vi etter hvert har begynt å innrede vårt eget hjem i Oslo med sterk inspirasjon av Sør Afrikansk interiørstil.
Som i Norden er lys en viktig faktor i Sør Afrikanske hjem. Men mens vi ofte er opptatt av åpenhet, så tenderer de å mure sine hager mer inne. Det høres kanskje innestengt ut, men kan faktisk være riktig lekkert. Nå er vi veldig glad i våre hager med utsikt, men synes jo dette også absolutt er en mulighet..? Bildet nedenfor er fra en leilighet vi benyttet mens vi var i Port Elisabeth. Leilighetens ene langvegg består av en gigantisk skyvedør som kan åpnes og brettes til side. Utenfor finner en et avlangt portrom fullstendig omgitt av høye murer. "Gulvet" er fin, lys singel/grus og bare et par store sukkulenter utgjør dekorative elementer foruten bord og stoler. Siden portrommet er totalt avsondret fra uvedkommendes blikk skapes illusjonen at leiligheten er større og lysere enn tilfelle kanskje ellers ville vært, spesielt siden fargen på muren utenfor er identisk med interiørmalingen.

Lyse gulver, vegger og tekstiler i hva vi vil kalle "ton- i ton",( altså hvor fargene videreføres i vegger, gardiner og gulver) blir kontrastert med tremøbler og dører i mørkt, nesten svart tre. Formene er ofte rette, firkantede kombinert med "colonial" stilsalonger, tykke flosstepper og matchende interiørdetaljer.
Siden Sør Afrika stort sett er et varmt land med klima tilsvarende det vi finner ved Middelhavet i vår del av verden, så leves en stor del av livet utendørs. På bildet nedenfor står faktisk alle møblene i en del av hagen med overbygget tak!
Bilder på veggen, kommode og utelampen er alle montert på yttersiden av husfasaden!
Hva skal man med innendørs stue når livet kan leves ute på denne måten?

Hagene er også ofte tilpasset husets stil på en veldig fin måte. Dette bygget har ikke utsikt, men det savner en faktisk heller ikke fordi farge- og materialvalg skaper illusjon av lys og åpenhet. Sammen med mye planter i grønne nyanser og teksturer føler en nesten at vi befinner oss ute i naturen. Bildet nedenfor:
Det er også ofte lagt stor vekt på at hagen skal være en sanseopplevelse ved å benytte planter som avgir duft, som her et lavendelbed.
Rekkverkene rundt bedene i denne hagen er holdt lave og er laget av naturblekede grener, noe som sammen med natursteinene og den lyse murpussen, samt plantevalget skaper et rustikt preg til tross for eiendommens og husets moderne og harde/firkantede former.Min blogg er jo egentlig først og fremst en hageblogg, så jeg vil derfor forhøre meg med dere. Er det OK om jeg på vinterstid også blogger litt om inspirasjon fra andre land, interiør og reise? 


Ha en fortsatt riktig fin uke! 

Kommentarer

 1. Ja!!Så strengt kan det vel ikke være. Interessante tema er alltid velkomne om bloggen er av hovedsakelig en kategori!
  Jeg blogger litt lokalhistorie, små anektoder, mat og borddekking, interiør innimellom hageinnslagene.
  Alt henger jo sammen og gjør bloggen mer spennende, etter min mening.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan og takk for svaret :-) Jeg er jo enig med deg. Liker selv best å skrive om haging, men vinteren er det jo ikke så mye som skjer på den fronten, så jeg skal prøve å fortsatt fokusere på hage, men med små innslag av annet. Ha en riktig fin uke!

   Slett
 2. Personlig er jeg ikke spesielt interessert i interiør, men reiser og opplevelser fra andre, fjerne land, er interessant. Og skulle du blogge om noe jeg ikke gidder å lese, hopper jeg bare elegant videre til neste blogg ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det høres ut som en god strategi Trine ;-) Da kommer jeg til å blogge litt om ymse men med hovedvekt på hage, selv på vinterstid! :-)
   Ha en fin uke!

   Slett
 3. Synes det er interessant å lese innlegg og se bilder i bloggen din enten du skriver fra nære eller fjernere himmelstrøk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elsa. Og takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg ønsker deg en riktig fin uke :-)

   Slett
 4. Klart du kan blogge om andre ting når vinterteppet ligger over hagen. Jeg er heller ikke veldig interessert i interiør, men det kan likevel være moro å se hva andre finner på. Dog, hageinnlegg er min favoritt. :)
  God helg.

  SvarSlett
 5. Dette var flott. Vi var i Sør-Afrika i 2005 og skulle ønske at jeg hadde vært vært forberedt på kvaliteten på moderne kunsthåndverk. Hadde jeg visst mer så hadde jeg nok besøkt helt abdre butikker.

  Jeg ble så imponert over lystrærne lengre ned. Hvor selges sånt?

  Jeg ser du har kommentarbekreftelse. Har du lest: http://www.mammas-hus.com/2012/01/ett-lite-nske-fra-mange-bloggere.html

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg