Innhøsting!

De siste 12 dagene har jeg tilbragt i vår spanske hage. Jeg var jo veldig spent på hva jeg kom ned til, for familie og venner hadde advart meg om at tørken hadde forårsaket mye skade i sommer. Det hadde den, men mine foreldre hadde reist i forveien og vannet hagen vår, så plantene var allerede i ferd med å ta seg opp igjen når vi ankom.
Det er utrolig hva planter egentlig kan takle!
Mye av det jeg hadde plantet nå i vår er nok tapt, men overraskende mange planter hadde likevel overlevd og gått i dvale.
Merkelig nok hadde jeg dessuten fått en veldig rik avling på frukttrærne våre! Flere trær kom med avling for første gang i år. Blant annet sitrontreet og to appelsintrær. Calamondintreet har aldri hatt så mye frukt som i år! Det samme gjaldt for mandeltreet vi plantet for noen år siden. To fulle bøtter mandler ble resultatet av å sanke sammen disse. Ikke fullt så mye calamondin, men rikelig til å lage nok marmelade for ett års forbruk!

Utrolig å tenke på det startet sin tilværelse som potteplante på terrassen vår i Oslo!  Ett av qumquat trærne hadde nesten gitt opp av tørken, men når jeg kom var der fortsatt liv i to greiner- og de tok seg veldig opp på de to knapt to ukene jeg var hos dem ;-)

De følgende blogginnleggene kommer jeg til å skrive litt om hvordan hagen har klart seg gjennom sommerheten, men også beskrive noen prosjekter jeg satte i gang med der nede, samt litt inspirasjon fra andre, spanske hager.

Ha en fortsatt riktig fin høstdag!


Kommentarer

 1. Tenk at ha 2 så forskellige haver som du har...den ene så eksotisk og den anden så nordisk.
  Meget arbejde men sikken glæde det må give.
  Hvor ser det fristende ud med den baggrund, sol og varme og vand.:-)
  Det kunne man trænge til efter denne våde danske "sommer"..:-)

  Hej fra Lisbeth

  SvarSlett
 2. Fy bubblan vad det ser skönt ut. Tänk att kunna njuta den hagen medans vi andra fryser :)

  SvarSlett
 3. Litt andre forhold enn her hjemme ser jeg... ;-)
  Jeg har et sitrontre og et mandarintre, men det er bare så vidt de overlever en lang vinter inne. Det må være moro å lage marmelade av egen avling.

  SvarSlett
 4. Hei Lisbeth!
  Takk for hyggelig hilsen! Det er kanskje litt arbeid med hagene, men jeg må inrømme jeg elsker å tilbringe så mye tid jeg kan blant blomster og trær, så da oppleves det jo heller som glede enn slit å holde på med dem :-)
  Ja, sommeren i norden var desverre ikke på topp i år, men vi får krysse fingrene og håpe på en fin vinter og enda bedre hagesesong neste vår! :-D
  Ha en riktig fin høstdag så lenge!

  SvarSlett
 5. Hei Mia!
  Det var deilig med to uker i varmen ja, men nå er jeg tilbake og fryser sammen med resten av oss her i norden ;-)
  Høsten er jo en fin tid her i nord også :-D
  Ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
 6. Hei Marit! Takk for hilsen! Jeg har bare overlevd et citrustre her nord før, så jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å takle kommende vinter. Når jeg var i Sverige nå i helgen var det kommet flere små appelsiner- på størrelse med erter foreløpig, men jeg er jo veldig spent på å se om de vil klare vinteren og vokse seg store! Denne helgen kom treet innendørs sammen med andre sarte planter. Nå står de lagret på vaskerommet som er forholdsvis kjølig. Tror jeg må kjøpe meg lysarmaturer og automatisk timer til neste gang jeg reiser over til Sverige! - Så får vi krysse fingrene for at både dine og mitt citrustre vil klare enda en vinter her nord!
  Ha en fortsatt fin høstdag!

  SvarSlett
 7. Oj vilken skörd! helt fantastiskt att ha såna fina citrusträd.
  Det verkar inte var fel på vädret heller.
  Ha en fortsatt trevlig ledighet.
  Mariana

  SvarSlett
 8. Åhh, høres deilig ut å være i Spania=) Lykke til med prosjektene deres. Kos dere videre i sol og varme=) Vibeke

  SvarSlett
 9. Hei Mariana! Takk for hyggelig hilsen! Ja, vi var veldig heldige med været denne gangen :-) Det var riktig godt med varme og sol etter en kjølig høst!
  Ha en riktig fin uke!

  SvarSlett
 10. Hei Vibeke! Takk skal du ha! Jeg er nok allerede tilbake i Norge igjen, men hadde to fine uker i Spania :-)
  Ha en riktig fin høstuke!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg