Drivhuset tas i bruk..

Denne helgen reiste jeg over til Sverige igjen. Hovedsakelig for å plante busker og trær jeg hadde med meg i bilen, men også for å sette noen hundre løk. Blant annet narcisser, krokus, liljer, 7 sorter allium, erytrhonium, samt store og små fritillaria. Alt dette ble plantet i skogen. Du reagerer kanskje på at jeg planter liljer der, men jeg har faktisk blitt veldig glad i nettopp dem i skogen. Jeg har nemlig fort lært meg at blomstringen i en Woodland hage stort sett foregår tidlig vår og sen høst, men liljer kan være med på å gi skogen farge også på sommerstid når det meste har gått i dvale. Jeg har stort sett holdt meg til hvite varianter, men også noen i sart rosa. Utfordringen er å finne noen lavtvoksende typer som ikke virker for prangende. Hittil har New Dawn vært perfekte i så henseende, men jeg ønsket å prøve ut andre varianter også.
Mer om det i et senere innlegg.
Jeg merker meg at bloggen min stort sett har dreid seg om to deler av hagen min; Woodlanddelen og drivhus hagen. Men jeg har jo andre områder på eiendommen også, så fremover skal jeg forsøke å fokusere litt mer på dem og planer for fremtiden.
Til tross for mye planting og løksetting fikk jeg også vært en god del i drivhuset denne helgen. Været begynte bra, men på Lørdag og Søndag var det preget av tåke, med en og annen regnbyge ut over dagen. Jeg fikk derfor flyttet inn en del av Middelhavs plantene fra drivhushagen.
På bildet til venstre:
Et oliventre som endelig har begynt å hente seg inn igjen etter et par kraftige angrep av skjoldlus i sommer. Ved siden av dette, et citrus tre jeg har hatt stående på trappen. Planten til høyre er en Canaria palme.
Bildet aller øverst: Agave har vist seg å stortrives i hagen nå i sommer. Jeg har flere varianter, både ensfargete og variegerte. Alle har vokst i rekordfart! Det kommer kanskje ikke så godt frem på bildet, men fortsetter de i farten vil jeg få skikelige problemer med vinterforvaring til neste høst!
Bildet nedenfor:
Til venstre: Ulike kaktus og en agave som også har hatt godt av sommeren i Sverige i år! Ved siden av denne samplantingen står en liten olivenplante som har trivdes på drivhustrappen. Bak disse; tomatplanter med umodne tomater. Jeg spiser nemlig de modne opp så fort jeg kommer til Sverige!

På bildet nedenfor- flere Middelhavsplanter jeg har tatt inn i drivhuset:
Potten til venstre- samme olivenplante som på bildet ovenfor. Planten i midten er en av flere oleanderbusker jeg har hatt stående i hagen i år.
Lengst til høyre, en Cycas Revoluta som også tydelig har hatt godt av vårt skandinaviske sommerklima!
Til tross for tåke og regnbyger fikk jeg hele tiden følelsen av å befinne meg i Spania. Der nede har jeg nemlig et citrustre jeg pleier å spise frokost under. Det er nesten alltid i blomst - og ingen dufter minner vel så sterkt om Spania som Citrus trær i blomst!!? (Ok da- lavendel, sjasmin og Caran de Noche(!!) også da! )
Vel- mitt svenske citrus tre blomstrer for tiden og duften er enda mer fremtredende i et drivhus!

Familie og venner som har besøkt huset vårt i Spania nå i høst har fortalt om at trærne er i full blomst, så nå har jeg begynt å glede meg til å reise nedover igjen! Eneste skår i gleden er at det vil ta 4 uker før jeg igjen kan besøke hagen og drivhuset i Sverige. Jeg krysser fingrene og håper vi ikke får for mange frostnetter i den perioden! Høyest på ønskelisten min nå for tiden er et automatisk vanningssystem og termostatstyrt varme nå som høsten har kommet til veksthuset!

Bildet til venstre: Laurbærtreet vårt har også hatt en god sommer. Det har vokst veldig de siste månedene. I forgrunnen; to små agave planter som har stått i drivhuset siden Januar.


Ha en riktig fin høstdag i hagen!!Kommentarer

 1. Et rigtig eksotisk vildnis du har der! Sikke en energi og planteglæde, det er altid inspirerende at besøge din blog!
  Godt med et drivhus med varme og termostatstyring, så lykkes det!

  SvarSlett
 2. Det måste vara bökigt att se till att växterna klarar sig en längre tid utan tillsyn!
  Visst är det en fantastisk doft från citronblommorna!
  Ha det så bra
  Mariana

  SvarSlett
 3. Hei Elin.
  Takk for hyggelig hilsen! Jeg setter også veldig pris på å besøke din blogg og lese dine innlegg om Vilhelmsdal! Ja, til neste år må jeg prøve å få innlagt automatisk vanning og varme til kjølige høstkvelder slik at jeg kan være litt mer trygg på at plantene overlever til jeg bringer dem inn i huset om vinteren ;-)
  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 4. Hei Mariana!
  Ja, det er litt nervepirrende av og til! Men jeg har bestemt meg for at jeg ikke kan være for redd for dem heller. Det går som oftest bra - og hvis det ikke gjør det, så har jeg jo lært noe av det også!
  Skulle gjerne hatt med meg citrus planten med meg hjem her til Oslo nå som den blomstrer- bare for å kjenne den duften, men det er jo ikke lov å bringe dem over grensen til Norge. Merkelig nok er det ingen problemer å bringe dem til Sverige! - Heldigvis for meg. For siden min trädgård ligger i et lite sted har en ikke så mange muligheter å kjøpe litt spesielle planter i nærområdet.
  Ha en riktig fin kveld så lenge! :-D

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg