Hellig Lotus - Nelumbo Nucifera

(Bildet av blomsten er hentet fra Wikipedia.)
Jeg har alltid synes Nelumbo Nucifera, eller Hellig Lotus er en vakker plante.
Når jeg kom over frø av denne på nettbutikken: "Tradewindsfruit" var jeg ikke i tvil om å kjøpe noen frø og teste dem i min planlagte hagedam.
Siden jeg ennå ikke har en hagedam - og det sikkert ikke er lov å plante dem ut i elven, bestemte jeg meg for å bare teste med å så étt eneste frø. Jeg er ikke engstelig for å lagre de øvrige lotusfrøene siden disse er kjent for å ha en ekstremt god holdbarhet. Det eldste lotusfrøet vi har fått til å spire i vår tid var 1300 år gammelt!!
Uansett. Jeg tok mitt ene frø og brukte en negleklipper som jeg laget et hull på det harde, ytre skallet. Deretter la jeg det i en termos med passe varmt vann. Allerede etter noen timer hadde frøet svelt ut til dobbelt størrelse. Dagen etter begynte det å spire!

Nå, etter snart to uker har min lotusplante rukket å bli rundt 50 cm og fått to sirkelrunde blader som kan minne om vannliljens.

Verdt å vite om Lotus:

 1. Lotusfrø kan overleve i hundrevis av år i uttørkede ferskvannssjøer.
 2. Planten har en enestående evne til å produsere varme i kuldeperioder. Vitenskapsmenn har målt planter som har holdt en temperatur opp til 25 grader celsius varmere enn lufttemperatur. Det er bare varmblodige dyr som ellers har denne egenskapen!
 3. Store deler av lotusplanten er spiselig. Frøkapselen brukes som grønnsak i asiatisk kjøkken.
  Frøene blir ofte omtalt som asias bønner.
  Stilker, blader og røtter brukes både som mat og medisin.
 4. Hellig lotus er vinterhardfør i store deler av Sør Norge ( Norsk sone 4.)
Lurer på om det er mulig å få min lotus til en gang å se slik ut: ?

Kommentarer

 1. Nesten uvirkelig skjønn blomst! At dine tynne stengler skal kunne bli en så vakker og varmblodig plante, er et under. Men dem er det jo mange av i naturen, alt er mulig :) Jeg hadde aldri trodd at Lotus var herdig til H4!

  SvarSlett
 2. Enig!
  Roten til Nelumbo Nucifera skal tåle ned til minus 30 kalde grader celsius, så det er nesten utrolig den ikke vokser i flere hagedammer her i Norge. Både blomst og blader er jo veldig vakre- og frøstanden har jo sin egen skjønnhet når blomsten har visnet. Et pluss at den også kan spises som grønnsak. Skjær den i skiver og ha den i wok. Har prøvd det selv og det smaker veldig godt!

  SvarSlett
 3. Åh, så spennende!
  Lotus er vel muligens den mest perfekte av alle blomster, og det å ha dem i hagen måtte jo vært toppen av blomsterlykke- men jeg har alltid avfeid det som umulig, uten egentlig å sjekke hva de er gode for å klare av vær og vind.
  Håper du holder oss oppdatert om fremgangen!
  God helg!

  SvarSlett
 4. Hei hvor varmt vann brukte du i termosen?

  SvarSlett
 5. Hei.
  Jeg brukte rundt 30 grader varmt vann- altså så varmt at jeg ikke syntes det var ubehagelig når jeg holdt hånden under springen.
  Jeg tror det viktigste er å slipe en liten åpning i det ytre skallet, men NB: vær forsiktig så du ikke skader frøet innenfor.
  Min lotus vokser forresten fremdeles fint ute i en dam jeg har på terrassen.
  Du kan forresten finne en veldig god beskrivelse på fremavling av nelumbo Nucifera her: http://www.victoria-adventure.org/lotus/lotus_letters1.html

  Lykke til!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg