Liljesommer


Det er vel ingen hemmelighet for dem som har fulgt bloggen min en stund at jeg har en svakhet for liljer. Duften, formene og fargene, både på knopper og blomst bringer noe eksotisk og overdådig inn i min hage.
De første par årene laget jeg sirlige navneskilt som varsomt ble plassert ved foten av knollene når liljene ble plantet. På den måten håpet jeg å holde oversikt over dem. Jeg opplevde derimot fort at navneskiltene hadde en lei tendens til å forsvinne, eller dukke opp helt andre steder enn jeg opprinnelig plasserte dem. Bemerkelsesverdig mange dukket opp på ny i komposthaugen....


Et annet problem var at blomstene ofte fikk helt annen form, farge og høyde enn de jeg trodde jeg hadde bestilt. Gule liljer hadde for eksempel en tendens til å dukke opp der hvor jeg da visserlig plantet rosa varianter?  Andre hadde riktignok rett farge, men skulle da være fylte, eller ha ulike nyanser? 


Konklusjonen min ble, etter hvert, at jeg sluttet å navngi knollene etter hvert som jeg plantet dem. Jeg prøvde meg en stund på å registrere liljene i dataprogrammet "Evernote", men siden jeg så ofte opplevde liljer ikke alltid blir hva du kjøper dem som, så har jeg bestemt meg for å heller nyte dem, uansett hvilket navn de egentlig har.
Noen liljer er kortlivete i min hage. Andre gleder meg ved å spre seg. Når jeg oppdager blomster med "feil farge" på et sted, så kan jeg alltid flytte dem til et annet bed hvor de vil passe bedre inn. Så får de heller hete hva de vil for min del... ;-) Nå er det ikke slik at jeg er helt uten peiling på alle disse. De gule ovenfor ble for eksempel kjøpt inn som "Fata Morgana". Det kan jo stemme....
Den til venstre skal hete "Triumphator" og de nedenfor er "Rosella´s Dream".


Sorten på bildet til høyre er sannsynligvis sorten "Sweet Lord", en asiatisk lilje som blir 50cm høy og blomstrer i Juli hos meg.
Disse står i "ildbedet" sammen med dem på bildet nedenfor. De er litt høyere og trives godt sammen med en rødbladet Physocarpus Opufolius "Diabolo" busk. Denne sorten skal være "Purple Prince".Borte i drivhushagen har det dukket opp noen høyrøde med oransje tegninger. De ble garantert ikke kjøpt inn med disse fargene, men passer forsåvidt sammen med  noen "lychnis Chalcedonica" som har funnet det for godt å blomstre der. Jeg kommer nok til å flytte disse plantene over i ildbedet nå i høst.
En av utfordringene ved å ha planter i en hyttehage, er jo at jeg ofte ikke får sett blomstringen til en god del planter. Slik er det med liljene på bildet nedenfor. Der får jeg heller nyte synet av knoppene og kanskje neste år...?!


Nedenfor: Flere gule liljer. Disse har jeg plantet i ildbedet og til min store glede har de begynt å spre seg der! 


Til venstre
I drivhushagen blomstrer både roser og liljer sammen, stort sett hele sommeren. Her er det rosen "The Fairy" som lever i harmoni med liljen "Purple Prince".

Ha en fortsatt riktig fin dag!


Kommentarer

 1. Ikke lett å holde styr på navnelapper nei :-)) vi har hatt en flott liljeblomstring i år og den er slettes ikke omme enda. Dufter deilig gjør de også :-))

  SvarSlett
 2. Flotte liljene har blitt hos deg! Fata Morgana og de andre med navn er utvilsomt riktige. Jag blir ganske frustrert når jeg ikke vet hvem de er... (navnefreak)

  SvarSlett
 3. Fantastisk vakre uansett hva de heter. Før var jeg navnefreak, nå har jeg gitt opp ;)

  SvarSlett
 4. Så fine liljer, ja en blir betatt av disse store fargefulle og fregnete blomstene.

  I sommer har jeg plukket lilje-biller i stort monn og det har gitt resultater for bladene har vært friske og fine også.

  Det der med navnelapper kjenner jeg meg godt igjen i, nydelige bilder Stein.

  Ha en strålende onsdag.

  SvarSlett
 5. Kjær lilje har mange navn...og farger:) Her var det utrolig mange skjønnheter. Kan formelig kjenne duften av dem. Jeg ble angrepet av liljedilla i fjor. Det var et upåklagelig angrep.

  SvarSlett
 6. For noen utrolig flotte liljer! Jeg er også svak for liljer, men har ikke så mange ennå! Om ikke blomstene stemmer med det du tror du har kjøpt, kan det sikkert være vanskelig å bestemme dem. Jeg tar vare på alle illustrasjonsbildene til løker jeg kjøper og har dem i en perm. Da kan jeg gå tilbake og sjekke. Skilt ute forsvinner lett, som du sier, eller så falmer de og blir uleselige. Det viktigste er uansett den ekte varen med sin prakt og duft! Ha en fin høst med innkjøp og drømmer om neste sesong!
  Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg